Nieuws

Tellen vanuit de ruimte

Bron: kennislink.nl

Het lijkt zo'n goed idee: populaties van wilde dieren tellen met behulp van satellietbeelden. Maar dat was nog niet zo eenvoudig. Onderzoekers van de Universiteit Twente hebben nu toch aangetoond dat het kan, zij telden dieren in het Masai Mara Nationaal park in Kenia.

Lees verder

Fysiotherapie voor ezel

Bron: dierenparkamersfoort.nl
Ook dieren kunnen last hebben van lichamelijke kwalen en ongemakken. Zo is daar ezel Lola in Dierenpark Amersfoort die al een tijdje niet zo goed beweegt. Om haar te helpen werd een gespecialiseerde dierenfysiotherapeut ingezet.
Lees verder

De taser van de sidderaal

Bron: npowetenschap.nl/nieuws
Sidderalen gebruiken elektriciteit om hun prooien te verdoven of te doden. Speciale cellen kunnen een schok van 600 Volt afleveren. Maar nu is ook duidelijk geworden dat deze cellen ook ingezet kunnen worden om prooien op te sporen.
Lees verder

Mieren als vuilnisman

Bron: kennislink.nl
Bijna 1000 kilo afval (vergelijkbaar met 60.000 hotdogs) wordt jaarlijks door mieren en andere kleine insecten in Manhattan weggewerkt. Ze leveren zo een belangrijke bijdrage aan het schoonhouden van de straten en zorgen concurreren daarmee met ratten.
Lees verder

Giganten langs de meetlat

bron: scientias.nl
Wat zijn de grootste dieren die in de zee leven? Dat weten de meeste mensen wel. Maar hoe groot zijn deze dieren nu werkelijk? Daar zijn nogal wat misverstanden over. Een nieuw onderzoek rekent met deze misverstanden af.
Lees verder

Kikker baart kikkervisjes

Bron: scientias.nl, foto uit artikel
In Indonesië is een unieke kikker ontdekt, die kikkervisjes baart. Het 'baren van larfjes' is ook in de naam van de kikker opgenomen. De Limnonectes larvaepartus wordt deze maand beschreven in een artikel in het wetenschappelijke journaal PLoS ONE.
Lees verder

Tweemaal beschuit

Bron: gaiazoo.nl
GaiaZOO had al in januari twee bijzondere gebeurtenissen te melden. Zowel een gorilla als een kuifmangabey zagen het levenslicht in deze Limburgse dierentuin. Extra bijzonder is het dat deze beide apensoorten samen een verblijf delen waar de baby's te zien zijn.
Lees verder

Tropische verrassing in de winter

Bron: ouwehand.nl
In Rhenen zijn de orang oetans getrakteerd op een tropische verrassing. Er werden drie grote doerians aan de orang oetans gegeven. Ondanks de penetrante lucht (de doerian wordt ook wel stinkvrucht genoemd) werden de doerians met smaak verorberd.
Lees verder

Gein met je konijn (of cavia)

Bron: licg.nl
Dit is de titel van een korte cursus die bij kinderboerderij de Ulebelt gestart is. Ouders en kinderen kunnen deze cursus volgen wanneer zij hun konijn of cavia een plezierig en uitdagend leven willen bieden.
Lees verder

Wat is de meest gevaarlijke slang?

Bron: news.nationalgeographic.com, foto door XLerate
Technisch gezien is dat de inlandtaipan, een slang die in de woestijn van Australie voorkomt. Maar andere slangen zijn gevaarlijker en maken meer slachtoffers. De inlandtaipan heeft het meest toxische gif en injecteert het meeste gif per beet.
Lees verder

Levende muren

Bron: news.nationalgeographic.com
Van oudsher maken de Maasai in Oost-Afrika gebruik van acacia struiken om hun huizen en hun levende have te beschermen. De stekelige struiken worden in concentrische cirkels om de hutten heen geplaatst. Deze bomas werken goed, ...
Lees verder

10 Jaar GaiaZOO

Bron tekst en foto: nvddierentuinen.nl
In 2015 viert GaiaZOO haar 10-jarig jubileum. De dierentuin hoopt dan ook de vier miljoenste bezoeker te verwelkomen. Dit jubileum vraagt om iets bijzonders, en daarom worden in het komende jaar tien heel bijzondere diersoorten aan de collectie toegevoegd.
Lees verder

Herpetoduct

Bron: vroegevogels.vara.nl, foto door K. Puchatech
Een herpetoduct is een reptielentunnel. In 2009 hebben RAVON en de provincie Gelderland zo’n herpetoduct ontworpen. De tunnel ligt bij Elspeet en blijkt goed te werken. Er wordt volop gebruik van gemaakt door verschillende soorten reptielen.
Lees verder

Cinema Animale

bron: hoogt.nl
Mensen en dieren in de hoofdrol. In Filmtheater ’t Hoogt wordt in twee avonden en een middag dieper ingegaan op de relatie tussen mens en dier. Hier zijn beroemde apen te zien een huilende kamelen. En valt te ontdekken hoe Flipper onze kijk op dieren heeft veranderd.
Lees verder

Verkleden voor het goede doel

Bron tekst en foto: news.nationalgeographic.com, foto door Tom Lynn
Sommige mensen verkleden zich als dieren, en niet speciaal voor Halloween of carnaval. Een dierenkostuum kan de beste manier zijn om in de buurt van dieren te komen, ofwel voor onderzoek ofwel voor verzorging van dieren die weer in het wild teruggeplaatst worden.
Lees verder

Jagende krokodillen

Bron: sciencedaily.com
Krokodillen jagen samen, is recent aangetoond. En daarmee horen ze bij de selecte club van circa 20 diersoorten (inclusief de mens) die hun acties op een verfijnde manier coördineren, waarbij verschillende individuen verschillende rollen hebben.
Lees verder

Vissenspel

Bron: scientias.nl
Kinderen kunnen eindeloos spelen. Maar van steeds meer diersoorten wordt bekend dat ze ook spelen. Zelfs diersoorten waarvan dat niet in eerste instantie verwacht wordt, zoals reptielen, wespen en andere ongewervelden.
Lees verder

Gif eten voor de vrouwtjes

Bron tekst en foto: news.sciencemag.org, foto door Franz Kovacs
Mannetjes dieren doen soms aparte dingen om op te vallen bij de vrouwtjes. Zo gaat de grote trap, een vogel, bewust giftige kevertjes eten om indruk te maken op de vrouwtjes trappen. Zeker in het paarseizoen doen de mannetjes grote trappen dit om te laten zien hoe stoer en gezond ze zijn.
Lees verder

Leren van de natuur

Bron: artis.nl
Een paard met een zebradeken in de wei. Dat ziet er wel leuk uit. Is dat nu zomaar een grapje (haha, zebra's in een weiland in Nederland)? Maar er blijkt meer achter te zitten. De deken met zebraprint helpt tegen vliegen.
Lees verder

Houden van honden!

Bron: ntracademie.nl
Voor iedereen die al een hond heeft of erover denkt om een hond te nemen, is er een leuke online cursus. Deze cursus is gratis te volgen en leert de kijker in tien korte filmpjes van alles over honden.
Lees verder

Entowarehouse

www.entowarehouse.com opent vandaag zijn digitale deuren. Entowarehouse.com is een Nederlandse start-up die inspeelt op de wereldwijde trend van insecten productie. Vraag is er al, het aanbod is er al, nu is er ook een centrale plaats om vraag en aanbod bij elkaar te brengen.
Lees verder

Fairpup campagne

Bron: licg.nl, logo van fairpup.nl
Volgens de Hondenbescherming komt meer dan de helft van de pups bij foute fokkers vandaan. Daarom hebben zijn de FAIRPUP-campagne gelanceerd. Deze campagne richt zich op mensen die op het punt staan een pup in huis te nemen en helpt ze om een juiste en bewuste keus te maken.
Lees verder

Goede oren

Bron: scientias.nl
Olifanten hebben grote oren, maar daar kunnen ze dan ook zeer goed meer horen. Zelfs regen- en onweersbuien op 250 km afstand worden opgemerkt. Kuddes olifanten kunnen daar hun routes op aanpassen.
Lees verder

Insecten zorg

Bron: sciencemag.org
Kleine dieren die in de hete en droge Australische outback leven, hebben het zwaar. Vooral het risico op uitdroging ligt permanent op de loer. Tripsen horen bij de kleinste insecten die op het Australische continent gevonden worden. Zij hebben een manier om met de uitdagingen om te gaan.
Lees verder

Bling voor een ekster

Bron: vroegevogels.vara.nl
Eksters houden van glimmende dingen. Dit blijkt een fabel te zijn. Onderzoekers van de universiteit van Exeter hebben deze fabel ontkracht. Behalve dat de eksters niet speciaal op glimmende dingen af gaan, zijn ze zelfs een beetje bang voor nieuwe dingen.
Lees verder

Dolfijnenpraat

Bron: news.sciencemag.org
Twee jaar geleden werd al aangetoond dat dolfijnen de geluiden van walvissen kunnen imiteren. Nu blijkt dat walvissen ook de dolfijnen taal kunnen aanleren. Orka's zijn nu één van de weinige bekende diersoorten die dat kunnen.
Lees verder

Jagen met pH meter

Bron tekst en foto: nationalgeographic.com
Japanse koraalmeervallen gebruiken bijzondere sensoren om hun prooi te vinden. En dat is ook wel nodig omdat ze in de donkere zee op zoek gaan naar een maaltje. Behalve sensoren om elektrische geleiding te meten, hebben deze vissen ook goede ph meters.
Lees verder

Drone om neushoorns te beschermen

Bron: safaripark.nl
Een team van Nederlandse studenten doet mee aan een wereldwijde challenge om stropers van wild beter in de gaten te kunnen houden. Het Nederlandse team gaat zijn product uittesten in Safaripark Beekse Bergen. Voor het team komt dit het dichtst bij de situatie die zij in Afrika mee gaan maken.
Lees verder

Dieren Film Festival

Bron: dierenfilmfestival.nl
Houd je van dieren en van films? Op zaterdag 4 oktober wordt het Dieren Film Festival gehouden in het Filmhuis in Den Haag. Het festival gaat over dieren én mensen en wordt dit jaar voor het eerst georganiseerd.
Lees verder

Schuttersvis

Bron: scientias.nl, foto van Chrumps
Schuttersvissen schieten letterlijk op hun prooi. Met grote precisie kunnen ze een waterstraal afvuren en daarmee een prooi uit de lucht schieten. Volwassen schuttersvissen schieten vrijwel altijd raak.
Lees verder

Adelaarsrog zonder vader

Bron: burgerszoo.nl
Parthenogenese heet het, de ongeslachtelijke voortplanting waarbij geen vader in het spel is. Het was al bekend bij enkele soorten reptielen, insecten en vissen, waar onder vier soorten haaien. Maar bij roggen was parthenogenese nog nooit aangetoond.
Lees verder

Dieren kunnen ook denken en voelen

bron: diereninfilosofieenwetenschap.wordpress.com
Herkennen dieren zichzelf in een spiegel? En bestaat er zoiets als liefde en vriendschap tussen dieren? Kunnen dieren elkaar troosten? En hoe slim zijn honden eigenlijk? Op Dierendag wordt een kindercollege gepresenteerd waarin deze vragen aan de orde komen.
Lees verder

Supermoeder

Bron: sciencemag.org, foto van NOAA/MBARI
Een vrouwtjesoctopus mag met recht het predicaat supermoeder dragen. Postuum dan, want van de moeder is geen spoor meer te bekennen. De octopus heeft maar liefst vier jaar op haar eieren zitten broeden. En dat op 1400 meter diepte!
Lees verder

Wereldberoemde marmot

Bron tekst en foto: greenpeaceblogs.org
Het had een timelapse van een Amerikaans Nationaal Park in nood moeten worden, maar werd een hit op social media. De hoofdrol? Een marmot uit het Glacier National Park die een onderonsje met een camera had.
Lees verder

Hoogtevrees

Bron: news.sciencemag.org
Het is niet duidelijk of slangen hoogtevrees hebben. Maar zeker is wel dat ze zich heel goed vastklemmen wanneer ze in bomen klimmen. Onderzoek toont aan dat slangen tot wel vijf keer meer kracht uitoefenen dan nodig is om niet naar beneden te vallen.
Lees verder

Kanker ruiken

Bron: dierennieuws.nl
Honden kunnen zeer goed ruiken. Maar zou een hond ook (darm)kanker kunnen opsporen in een monster ontlasting? Ja, dat kunnen ze, blijkt uit een proef die KNGF Geleidehonden samen met het VU Medisch Centrum uitvoerde.
Lees verder

You've got the looks

Bron: scientias.nl, foto vanWilliam Allen/ Nature Communications
De ene diersoort is de andere niet. En verschillende soorten kunnen maar beter niet met elkaar paren, dit kan leiden tot onvruchtbaar nageslacht. Hoe zorgen soorten die behoorlijk op elkaar lijken en in hetzelfde gebied leven ervoor dat ze alleen paren met dieren van hun eigen soort?
Lees verder

Reuzenplas

Bron: scientias.nl
Een olifant heeft een reuzenblaas en kan een reuzenplas doen. Toch heeft hij daarvoor niet meer tijd nodig dan bijvoorbeeld een kat. Alle dieren die zwaarder zijn dan drie kilogram hebben zo'n 20 seconden nodig om te plassen.
Lees verder

Cheeta zesling

Bron tekst en foto: burgerszoo.nl
Begin juli had de dierenarts van Koninklijke Burgers' Zoo een bijzondere klus. Hij chipte, ontwormde en sekste zes cheeta jongen. Deze zesling werd eind mei geboren en maakt het goed. Een zesling is al bijzonder, maar dat dit het eerste nest van deze moeder is, maakt het extra bijzonder.
Lees verder

Apencultuur

Bron: artis.nl
Ook apen, in dit geval Japanse makaken, hebben hun eigen cultuur. Met cultuur wordt hier gedrag bedoeld wat is gekopieerd, en wat niet is vastgelegd in de genen. Bij de Japanse makaken gaat het om het wassen van hun voedsel.
Lees verder

Reptielenjungle in Antwerpen

Bron: zooantwerpen.be
In de ZOO van Antwerpen is de nieuwe Reptielenjungle geopend. In een stukje oerwoud leven verschillende diersoorten door elkaar heen. De bezoekers kunnen oog in oog komen staan met leguanen, sporenschildpadden en verschillende soorten vogels.
Lees verder

Papegaaien en parkieten beschermd

Bron: vroegevogels.vara.nl
Vanaf gisteren (1 juli 2014) is het bij wet verboden om papegaaien en parkieten op te jonge leeftijd bij hun ouders weg te halen en vervolgens met de hand groot te brengen. In het nieuwe 'Besluit houders van dieren' is per soort vastgelegd na welke periode de jongen wél van hun ouders gescheiden mogen worden.
Lees verder

Oranje bij geboorte

Bron: burgerszoo.nl
Een dag voordat het WK voetbal in Brazilie startte, werd in Koninklijke Burgers' Zoo een jonge brillangoer geboren. Het knaloranje aapje kwam op een heel toepasselijk moment ter wereld.
Lees verder

Knuffelhormoon

Bron: sciencemag.org
Oxytocine wordt ook wel het knuffelhormoon genoemd. Wanneer mensen dit inhaleren worden ze guller, gaan meer samenwerken en vertrouwen andere personen meer. Het hormoonis vooral van belang bij de 'bonding' tussen veel soorten zoogdieren en hun jongen.
Lees verder

Ik Zoek Baas-app

Bron: dierenbescherming.nl
De Dierenbescherming heeft een app gelanceerd waardoor altijd te zien is welke dieren er vanuit welk asiel op een nieuw baasje wachten. De 'Ik Zoek Baas-app' is er voor Android en IOS.
Lees verder

Bevallen zonder stress

Bron: levendehave.nl
Wanneer de geboorte van een veulen normaal verloopt, levert dit geen stress op voor de merrie. Merries stellen de bevalling uit tot alles om haar heen rustig en veilig is. De meeste veulens worden dan ook ’s nachts geboren.
Lees verder

Levensduur

Bron: scientias.nl
In het dierenrijk worden grote verschillend gevonden in de levensduur. Over het algemeen leven grote dieren langer dan kleine dieren. Maar daar houden niet alle diersoorten zich aan. Naakte molratten kunnen wel dertig jaar oud worden, veel ouder dan verwacht op basis van hun grootte.
Lees verder

Impala elftal

Bron: dierenparkemmen.nl
In Dierenpark Emmen dartelt een compleet elftal rond op de Afrikasavanne. Geen voetballers dit keer, maar impala baby's. De kleine impala's zijn binnen twee weken tijd geboren. Nadat ze een korte periode met hun moeders in de stal gehouden zijn, mogen ze nu op de Afrikasavanne rondlopen.
Lees verder

Mobiel asiel

bron: dierenbescherming.nl
In Eindhoven onthulde directeur Frank Dales van de Dierenbescherming een mobiel asiel met langzitters. Met deze aftrap van de Kanjercampagne wil de Dierenbescherming mensen interesseren in leuke dieren die al langer in asielen zitten.
Lees verder

Koolmonoxide

Bron: news.sciencemag.org
Koolmonoxide komt meestal niet zo positief in het nieuws. Het kleurloze en reukloze gas wordt meestal geassocieerd met slechte verbranding, uitlaatgassen en tabaksrook en kan tot verstikking leiden. Maar zeeolifanten hebben hoge gehaltes hiervan in hun bloed!
Lees verder

Lokschapen

Bron: levendehave.nl
Deze zomer zullen lokschapen ingezet worden om teken te vangen. De schapen zijn behandeld met een anti-tekenmiddel waardoor de teken die zich aan de schapen proberen te hechten snel dood zullen gaan. Wandelaars zouden daardoor minder last van de teken moeten hebben.
Lees verder

Mara op de Pampa

Bron: artis.nl
Op de Pampa in Artis leven de mara's naast vicuna'ss en lama's. De Pampa is dan ook een Zuid-Amerikaans leefgebied. Mara's worden ook wel Patagonische hazen genoemd. Maar deze dieren zijn helemaal geen hazen maar verwanten van de cavia.
Lees verder

Nieuwe soorten

Bron: news.nationalgeographic.com, foto van Viniciusmc
In het afgelopen jaar zijn in totaal 18.000 nieuwe dieren en planten ontdekt. En daar zitten ook wel opvallende vondsten bij zoals een vleesetend zoogdier in Ecuador en een drakenboom van wel twaalf meter hoog.
Lees verder

Koesimanse

Bron: gaiazoo.nl en wikipedia.com, foto door Paradoxusik
De diersoort met deze bijzondere naam verblijft sinds kort in GaiaZOO. Momenteel is dit de enige dierentuin in Nederland waar deze dieren gehouden worden. De vijf koesimansen lijken heel tevreden in hun verbouwde verblijf waar ze sinds begin april vertoeven.
Lees verder

Zeekoe op transport

Bron: burgerszoo.nl, foto Albert Kok
Eind maart vond er weer een bijzonder dierentransport plaats. Vanuit Burgers’ Zoo werd een Caribische zeekoe per vrachtwagen aar Parijs gebracht. Het transport vond plaats in het kader van het Europese fokprogramma van de Caribische zeekoeien.
Lees verder

Snavelrijk

Bron: dierenparkamersfoort.nl, foto Cacophony
In DierenPark Amersfoort is een groot bouwproject van start gegaan. Dit moet hét grote project van 2014 worden. SnavelRijk wordt een enorme voliere waar de bezoeker tussen de vogels kan lopen. Voor kinderen is er een avontuurlijke route.
Lees verder

Kuiken bij vrouwelijk koppel

Bron: dierenparkamersfoort.nl, foto Acarpentier
Twee vrouwelijke kwakken hebben samen een nest gebouwd. Hierin werden negen onbevruchte eieren gelegd. Maar nu brengt dit koppel toch samen een kuiken groot. Hoe dit kan? De dierverzorgers legden een kuiken van een ander koppel in het nest van de vrouwtjes.
Lees verder

Knoflookpadden

Bron: dierenparkemmen.nl, foto Christian Fischer
Dierenpark Emmen, de RAVON en de Provincie Drenthe werken samen in een uitgebreid programma om deze paddensoort te beschermen. De knoflookpad is één van de meest bedreigde amfibie soorten in Nederland, hij komt maar op enkele plaatsen in het oosten van Nederland voor.
Lees verder

Slimme geiten

Bron: levendehave.nl
Geiten zijn slim. Complexe taken kunnen ze uitvoeren en ook voor langere tijd onthouden. Onderzoek van een Engels-Zwitserse wetenschapper wijst dit uit. Zij keek naar de tijd die het kostte om een taak aan te leren en of zij dit na langere tijd nog wisten.
Lees verder

Waarom doden dieren hun jongen?

Bron: nationalgeographic.com
Zowel in het wild als in gevangenschap komt het voor: dieren die hun jongen doden en soms opeten. En dat gebeurt door zowel mannetjes als vrouwtjes. Is dit nu de (soms wrede) natuur of is dat pathologisch? Biologen zijn er nog niet over uit.
Lees verder

Heilige apen

Bron: apenheul.nl, foto van Dreamodisha
In India worden de Hanuman langoeren ook wel heilige apen genoemd. Ze zijn genoemd naar de Hindoegod Hanuman. Deze god heeft de gedaante van een sprekende aap. In de Apenheul zijn nu Hanuman langoeren te zien.
Lees verder

Lees de kat eens voor

Bron: dbca.dierenbescherming.nl
Een voorleesuurtje voor asielkatten. Eind maart is een pilot gestart waar asielkatten worden voorgelezen door kinderen. De kinderen leren beter lezen en de katten raken (of blijven) goed gesocialiseerd waardoor de kans op adoptie vergroot wordt.
Lees verder

Dorstige zeeslang

Bron: scientias.nl, foto door Alouiza
Het klinkt tegenstrijdig: leven in het water maar maandenlang niet drinken. Toch doen zeeslangen dat. Ze wachten op de regen om vervolgens het zoete water te drinken. En als het zeven maanden duurt voordat de regen komt, drinken ze zeven maanden niet.
Lees verder

Pinguincreche

Bron: dierenparkamersfoort.nl
Twee pinguinkuikens krijgen zwemles in hun crèche. Hier leren ze ook vis van de dierverzorgers aan te nemen en zelfstandig te eten. Als de jongen dit allemaal goed onder de knie hebben, worden ze in de groep geplaatst.
Lees verder

Is sociale stress ongezond?

Bron: scientias.nl
Daar lijkt onderzoek bij grijze roodstaartpapegaaien wel op te wijzen. Onderzoekers vonden bij solitair levende dieren kortere telomeren dan bij even oude papegaaien die wel samen met een soortgenoot leefden.
Lees verder

Vernieuwd buitenverblijf

Bron: artis.nl
In Artis kunnen de gorilla's al bijna naar hun buitenverblijf. Dit is helemaal opgeknapt met nieuwe bomen en planten. De gorilla's kunnen daardoor beter klimmen en klauteren. Ze delen hun verblijf met witkeelmeerkatten en stokstaartjes.
Lees verder

Zeldzame rassen

Bron: arca-net.info
Langzamerhand gaan we weer richting zomer en maken mensen mogelijk plannen voor de vakantie. Vindt u het leuk om in de vakantie een boerderij te bezoeken Mangalitza varkens gehouden worden of een locatie waar buffels gehouden worden?
Lees verder

De boom in

Bron: scientias.nl
Welke dieren verwacht je zoal in een boom? Vogels natuurlijk, eekhoorns, beren, kameleons, slangen, uiteraard afhankelijk van de plaats van de boom. En krokodillen. Dat lijkt misschien vreemd, maar het is nu wetenschappelijk bewezen: krokodillen klimmen ook in bomen.
Lees verder

Slurfhondje in Blijdorp

Bron: rotterdamzoo.nl
In Diergaarde Blijdorp is een zeldzaam steppeslurfhondje geboren. Dit is geen hondje, zoals de naam doet vermoeden, maar een grote springmuis die van nature in oostelijk Afrika voorkomt. In Europa zijn maar vier steppeslurfhondjes in dierentuinen te zien.
Lees verder

Papegaai uit geplakt ei

Bron: vroegevogels.vara.nl, foto Mnolf
Met behulp van plakband en lijm kon een eischaal tijdelijk gerepareerd worden. Hierdoor kwam een jonge kakapo, een zeldzame papegaaiensoort uit Nieuw-Zeeland toch nog gezond uit het ei.
Lees verder

Troostende olifanten

Bron: nationalgeographic.com
En alweer kan een diersoort toegevoegd worden aan de lijst van dieren die empathie vertonen en elkaar troosten. Onderzoek in Thailand heeft aangetoond dat ook olifanten door hebben wanneer een kuddegenoot gestrest is en hoe zij haar moeten troosten.
Lees verder

Puber het huis uit

Bron: burgerszoo.nl
De opstandige gorillapuber Likalé is het huis uit gezet. Letterlijk, want hij is verhuisd naar een dierentuin in Frankrijk. In deze dierentuin leven twee jonge vrouwtjes en op termijn kan hij hier de fokman worden en uitgroeien tot een volwassen zilverrug.
Lees verder

Wake up!

Bron: sites van Zodiac Zoos
Wilt u ook wel eens meemaken hoe de dieren in de dierentuin hun dag beginnen? Welk ontbijt ze krijgen en zien of ze aan ochtendgymnastiek doen? In de dierentuinen van Zodiac Zoos gaat een selecte groep bezoekers dit meemaken op de zondagen in maart.
Lees verder

Carnaval in de dierentuin

Bron: dierenrijk.nl
Carnaval is alweer voorbij. In de dierentuin wordt meestal geen carnaval gevierd, maar bij Dierenrijk kregen de dieren er toch iets van mee. En ook de bezoekers konden van een bijzonder schouwspel genieten.
Lees verder

Samen lekker geuren

Bron: scientias.nl, foto van Frank Vassen
De geursporen die sifaka's afzetten vertellen veel over de relatie tussen deze dieren. Verliefde sifaka's stemmen de mate waarin ze geur afzetten op elkaar af en stelletjes met jongen geven geuren af die sterk op elkaar lijken.
Lees verder

Vroege schildpadeieren

Bron: dierenparkamersfoort.nl, foto van Abrahami
Door het zachte winterweer hebben de Egyptische landschildpadden vroeger dan verwacht eieren gelegd. De eieren zijn in een broedstoof geplaatst en de dierverzorgers wachten nu met spanning af of de eieren bevrucht zijn.
Lees verder

Het geheim van de V-formatie

Bron: wetenschap24.nl
Wanneer vogels in een V-formatie vliegen ziet dit er indrukwekkend uit. De theorie is dat vliegen in deze formatie de vogels zo min mogelijk energie kost, omdat de vogels elkaar uit de wind houden. De koppositie wordt regelmatig gewisseld.
Lees verder

Verhuizing uitgesteld

Bron: apenheul.nl
Regelmatig verhuizen er dieren van de ene naar de andere dierentuin. Soms is er ook sprake van een uitwisseling van dieren tussen twee dierentuinen. Dergelijke verhuizingen worden uiteraard goed voorbereid. Maar soms gebeurt er wat onverwachts.
Lees verder

Reuzenratten in de toekomst?

Bron: scientias.nl
Ratten hebben de toekomst. Onderzoekers van de universiteit van Leicester voorspellen dat ratten zich zo goed aanpassen aan de verschillende plekken op de wereld dat ze misschien zelfs uit zullen groeien tot reuzenratten. Ze vullen de gaatjes in ecosystemen die ontstaan doordat diersoorten uitsterven.
Lees verder

Blauwe poep

Bron: dierenparkamersfoort.nl
Wanneer u komende weken bij de hyena’s in DierenPark Amersfoort blauwe drollen ziet liggen, hoeft u niet de dierverzorgers te waarschuwen. Zij zorgen er zelf voor dat hyenaman Mo blauwe keutels produceert.
Lees verder

Nieuwbouw GaiaZOO

Bron: gaiazoo.nl, foto door Mila Zinkova
Bij GaiaZOO zijn er grote nieuwbouwplannen voor 2014. Er komen onder andere diverse verblijven waar de bezoekers dwars doorheen lopen. Er worden vijf leefgebieden gebouwd voor verschillende nieuwe diersoorten.
Lees verder

Diepe basstem voor kleine koala

Bron: scientias.nl
Wanneer mannetjes koala's een vrouwtje versieren maken ze vrij luide en extreem lage geluiden. Veel lager dan verwacht zou worden bij het zien van het kleine lijfje van de koala. Maar nu kan eindelijk verklaard worden hoe de koala aan zijn diepe basstem komt.
Lees verder

Luiaard

Bron: artis.nl
Dat moet een bijzondere geboorte zijn, wanneer je moeder op zijn kop in een boom hangt. Voor een luiaard is dit niet zo speciaal. De luiaard doet vrijwel alles in de boom, inclusief het krijgen van jongen.
Lees verder

Keniase neushoorns gechipt

Bron: dierennieuws.nl
Eind december hebben de eerste zwarte neushoorns een microchip in hun hoorn en een oormerk gekregen. De chips en oormerken worden ingezet in de strijd tegen stroperij. In de loop van 2014 moeten alle neushoorns in Kenia (1030 stuks) gechipt worden.
Lees verder

Lori verrassing

Bron: dierenparkamersfoort.nl, foto van Ulrike Streicher
Ondanks dat dieren in dierentuinen natuurlijk goed in de gaten gehouden worden door hun verzorgers, kunnen ze toch voor verrassingen zorgen. Een kleine plompe lori in Amersfoort zorgde voor een dubbele verrassing, er werd een tweeling geboren.
Lees verder

Oude haaien

Bron: vroegevogels.vara.nl
Haaien kunnen veel ouder worden dan tot nu toe gedacht werd. Met een nieuwe onderzoekstechniek is vastgesteld dat de mannelijke witte haai ouder dan 70 jaar kan worden. En dat is wel drie keer zo oud als eerder verondersteld werd.
Lees verder

Communiceren met bacteriën

Bron: scientias.nl
Via hun uitwerpselen kunnen dieren boodschappen aan elkaar achterlaten Hyena’s doen dat ook. Na onderzoek is nu ontdekt dat bacteriën in de uitwerpselen de daadwerkelijke boodschap overbrengen.
Lees verder

Nijlpaarden en krokodillen

Bron: safaripark.nl
In Safaripark Beekse Bergen kan vanaf medio 2014 niet alleen de Big Five bewonderd worden, maar zijn ook de drie grootste dieren van het Afrikaanse continent aanwezig in het park. Dit zijn het nijlpaard, de Afrikaanse olifant en de witte neushoorn.
Lees verder

Renovatie van Het Berenbos

Bron tekst en foto: alertis.nl
Het Berenbos in Rhenen huisvest al twintig jaar beren die in hun eerdere leven mishandeld waren. Het Berenbos begint er langzamerhand wat 'uitgewoond' uit te zien. Hoog tijd voor een renovatie dus.
Lees verder

Grote gorilla groep

Bron: burgerszoo.nl
Met de laatste geboorte, eind november, huisvest Burgers' Zoo de grootste groep Westelijke laaglandgorilla's in Nederland. In 2013 werden er maar liefst 5 jongen geboren, en dat was in de geschiedenis van Burgers' Zoo nog niet eerder vertoond.
Lees verder

Kogelgordeldiertje

Bron: zooantwerpen.be, foto van Ltshears
De mascotte van het wereldkampioenschap voetbal in Brazilie is een kogelgorderdier. Deze mascotte heet Fuleco. Waarom hoort dit berichtje thuis in deze nieuwsbrief? Omdat er in de ZOO Antwerpen net een kogelgordeldier geboren is.
Lees verder

Hoogleraar relatie mens-dier

Bron: levendehave.nl
Aan de Open Universiteit is de eerste hoogleraar op het gebied van mens-dier relaties benoemd. Prof. Dr. Marie-José Enders-Slegers gaat ondermeer onderzoeken of en in welke mate de inzet van dieren in de zorg de kosten van de gezondheidszorg verlagen.
Lees verder

Communicatie met kleur

Bron: scientias.nl
Kameleons gebruiken hun kleuren om te voorkomen dat ze opgemerkt worden en zo prooi worden van andere dieren. Dat is al langer bekend. Maar nu is duidelijk geworden dat kameleons ook communiceren met hun kleuren.
Lees verder

Nieuw jaguarverblijf

Bron: artis.nl, photo by Bardrock
Begin december is een start gemaakt met de bouw van een nieuw jaguarverblijf in Artis. Op de plaats waar eerder de manenwolven leefden wordt een prachtig verblijf voor de jaguars aangelegd. In 2014 moeten de jaguars hun verblijf kunnen betrekken.
Lees verder

Vergeten konijnen

Bron: www.vergetenkonijnen.nl
November is de maand van de Vergeten Konijnen. De Stichting KonijnenBelangen (SKB) vraagt op deze manier aandacht voor de steeds grotere aantallen konijnen die afgestaan en gedumpt worden.
Lees verder

Lego schildpad

Bron: dierennieuws.nl
Een creatieve dierenarts heeft ervoor gezorgd dat een schildpad weer kan lopen. Een Lego-wieltje vervangt de geamputeerde voorpoot. Schildi de schildpad kan nu weer door de tuin 'racen'.
Lees verder

Buitenvrees

Bron: diergaardeblijdorp.nl
Vungu de neushoorn durft weer naar buiten! In september verhuisde hij vanuit Engeland naar Blijdorp en mocht daar zijn intrek nemen in de pas gerenoveerde dikhuidenvleugel. Maar in eerste instantie kon hij maar niet wennen aan zijn nieuwe verblijf.
Lees verder

Van zorgenkind tot voorbeeldmoeder

Bron: burgerszoo.eu
In Burgers' Zoo heeft Makoua een jong gekregen. Dat is op zich al goed nieuws, maar het feit dat zij goed voor haar jong zorgt is nog veel beter. Makoua heeft geen makkelijke jeugd gehad en is weer langzamerhand aan het leren om zich als een echte gorilla te gedragen.
Lees verder

De Bruijnpademelons

Bron: zooantwerpen.be
In de ZOO van Antwerpen is sinds kort een bijzondere diersoort te zien: De Bruijnpademelons. Pademelon is een verzamelnaam voor de kleinste verwanten van de kangoeroe en wallaby. De dieren worden ook wel woudkangoeroe's genoemd.
Lees verder

Vogels in de storm

Bron: dierennieuws.nl
Wat doen vogels tijdens een zware storm? Bijvoorbeeld tijdens de storm die op 28 oktober over Nederland trok en daar flink wat schade veroorzaakte. De meeste vogels houden zich dan schuil.
Lees verder

Devoted

Bron: news.nationalgeographic.com
Hondeneigenaren weten het allang: een hond kan zoveel vreugde in je leven brengen. Door je te laten lachen, door je gezelschap te houden en door hun onvoorwaardelijke liefde en trouw. Maar sommige honden gaan daar nog iets verder in dan andere honden.
Lees verder

Noodoefening met Kaapse buffel

Bron: zooantwerpen.be
In de ZOO van Antwerpen was een Kaapse buffel ontsnapt. Niet echt, maar zo was wel het scenario van de oefening van het noodplan. De medewerkers in de ZOO moesten kort geleden laten zien of zij goed overweg konden met het noodplan.
Lees verder

Struisvogels weer terug

Bron: ouwehand.nl
In Ouwehands Dierenpark zullen voor het eerst sinds zeventien jaar weer struisvogels te zien zijn. Sinds afgelopen zomer worden zeven struisvogelkuikens al achter de schermen gehouden.
Lees verder

Snel volwassen worden

Bron: scientias.nl, foto van Ugau
Onderzoekers hebben ontdekt dat een Afrikaans visje zich al kan voortplanten wanneer het slechts zeventien dagen oud is. En dat is een record bij de gewervelde dieren. De generatietijd van deze visjes is slechts één maand, en ook dat is een record.
Lees verder

Neusapen naar Apenheul

Bron: dierennieuws.nl, foto van Bjorn Christian Torrissen
Neusaap Bagik in de Apenheul heeft weer gezelschap. Twee jonge neusapenmannen reisden vanuit een dierentuin in Singapore naar Apeldoorn. Eerder overleden twee andere neusapen in de Apenheul, waardoor Bagik alleen kwam te zitten.
Lees verder

Dierenweging

bron tekst en foto: zsl.org
In de beide dierentuinen van de Zoological Society of London (ZSL) zijn alle dieren weer gemeten en gewogen. Jaarlijks worden in zowel London Zoo als Whipsnade Zoo alle dieren aan dit onderzoek onderworpen.
Lees verder

Kat in de Stad

Bron: dierennieuws.nl
Kat in de Stad gaat over de markantste winkelpoezen en kroegtijgers van Utrecht. Op Dierendag verschijnt alweer de derde editie van dit boek. Het is een bundeling van verhalen en foto's van bijzondere poezen en kater die de Domstad bevolken.
Lees verder

Dikhuidenvleugel

Bron: rotterdamzoo.nl
Het Open Monumentenweekend, afgelopen weekend, was een mooi moment voor de officiële opening van de vernieuwde Dikhuidenvleugel in Diergaarde Blijdorp. In dit gerestaureerde Rijksmonument huizen de neushoorns en de dwergnijlpaarden.
Lees verder

Glansfazantkuiken

Bron: dierenparkamersfoort.nl
Ruim drie maanden geleden werden de twee glansfazanten van DierenPark Amersfoort 's nachts gedood door een roofdier, waarschijnlijk een vos. Het vrouwtje had vlak voor deze gebeurtenis twee eieren gelegd, die zonder ouders achterbleven.
Lees verder

Werken voor de kost

Bron: dierennieuws.nl
Papegaaien willen graag werken voor hun eten. Ze kiezen liever een moeilijker manier om aan hun eten te komen dan simpelweg het bakje leegeten. Onderzoek in Utrecht toonde dit aan. Dit geldt overigens voor gezonde papegaaien, de dieren die verenplukken kiezen de makkelijke weg.
Lees verder

Pronken als een pauw

Bron: scientias.nl
Mannelijke pauwen zetten hun prachtige staartveren hoog op om aandacht bij de vrouwtjes te trekken. Maar wat vinden de hennen nu zo aantrekkelijk aan deze uitbundig versierde en opgezette staart?
Lees verder

Neushoorns en voetproblemen

Bron: izw-berlin.de
Chronic foot disease is een veel voorkomend probleem bij de Indische neushoorns in gevangenschap. Het is lastig te behandelen, is een risico voor de algehele gezondheid van het dier, leidt tot problemen bij de voortplanting en is soms fataal.
Lees verder

Monniksgier Planckendael

Bron: planckendael.be, foto van Osado
Een monniksgier uit Planckendael heeft in Zuid-Frankrijk voor nageslacht gezorgd. Dat is bijzonder, want dit jong is het eerste jong in 157 jaar in dit gebied. Vader Jean is in Planckendael geboren en als jonge gier uitgezet in Zuid-Frankrijk.
Lees verder

Geboorte zebrahaai

Bron tekst: vroegevogels.vara.nl, foto door Line1
De geboorte van een zebrahaai is voor het eerst gefilmd. In het aquarium van het Franse Brest werd dit opgenomen. Het is voor het eerst in Europa dat zebrahaaien in gevangenschap zich voortgeplant hebben.
Lees verder

BIRD Alert

Bron: BIRD Alert
BIRD Alert is een initiatief wat lijkt op AMBER Alert. Maar in het geval van BIRD Alert gaat het om roofvogels en uilen. Door weggevlogen en gevonden (gespot of gevangen) vogels centraal bij te houden, wordt het eenvoudiger om vogel en baasje weer bij elkaar te brengen.
Lees verder

Lawaai

Bron: nationalgeographic.com
Dieren kunnen grommen, brullen, kwetteren, tsjirpen en zo zijn er nog veel meer geluiden. Bij sommige dieren kan het geluid dat ze maken een complete verrassing zijn. Omdat het zo hard is voor het formaat dier, of omdat het op een bijzondere manier gemaakt wordt.
Lees verder

Tweetende honingdas

Bron: themediaonline.co.za
Een das die op Twitter zit? Ja, waarom niet, dachten ze in de Johannesburg Zoo. De dierentuin zocht de aansluiting bij de nieuwe media en laat nu honingdas BG voor zich spreken, of liever gezegd tweeten.
Lees verder

Kaketoe kraakt slot

Bron: scientias.nl
Kaketoe Pipin is een hele slimme kaketoe. Door een slot met vijf verschillende vergrendelingen open te maken, kon hij bij een nootje komen. En dat in twee uur! In de dierenwereld is zoiets nog niet eerder gezien.
Lees verder

Goed ontwikkeld brein

Bron: scientias.nl
Van alle zoogdieren heeft de baby weddellzeehond het best ontwikkelde brein bij de geboorte. Dat is belangrijk in de gevaarlijke omgeving waar zij leven. Maar dit goed ontwikkelde brein heeft wel een prijs.
Lees verder

Bijzonder kado

Bron: rotterdamzoo.nl
De Vereniging Vrienden van Blijdorp is jarig en heeft een bijzonder kado gegeven aan de dierentuin. In het nieuwe tropische vlinderparadijs Amazonica waant de bezoeker zich in het Amazone gebied.
Lees verder

Pop-up asielen

Bron: dierenbescherming.nl
In Amsterdam en Apeldoorn werden eind juni twee Pop-up Dierenasielen geopend. Het aangekondigde asiel in het centrum van Amsterdam zorgde voor veel onrust. Uiteindelijk bleken er geen echte kittens te koop te zijn, maar knittens.
Lees verder

Gorillatweeling

Bron tekst en foto: burgerszoo.nl
Groot was de verrassing voor de dierverzorgers toen zij half juni bij gorillavrouw N'Gayla niet één maar twee jongen zagen. Het was bekend dat ze drachtig was, maar de geboorte van een tweeling is zeer zeldzaam bij gorilla's.
Lees verder

Meeuwen en mensen

Bron: vroegevogels.vara.nl, foto Stefano Corso
Wat is de invloed van de mens op de meeuwenpopulatie? Een onderzoeker van het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) ging hier naar op zoek.
Lees verder

Tongen

Bron: softpedia.com
Naar aanleiding van een bericht in deze nieuwsbrief over de lange tong van de miereneter werd uw redactie getipt op een hele lijst wist-u-datjes over tongen. Hier volgen enkele van deze berichten, voor het hele artikel is een link bijgevoegd.
Lees verder

25.000 dieren

Bron: dierenparkamersfoort.nl
Het zal niet zo heel vaak voorkomen dat in de dierentuin 25 duizend dieren tegelijk arriveren. Maar in DierenPark Amersfoort gebeurde dat kort geleden wel. Een bijenvolk van zo'n 25.000 dieren vond zijn intrek in het Honderdduizend DierenHuis.
Lees verder

Vaderschapstesten bij roggen

Bron: M. Janse, Burgers’ Zoo
Medewerkers van Burgers' Zoo en Gendika hebben samengewerkt om een test te ontwikkelen waarmee bij jonge roggen bepaald kan worden wie de vader is. Dit is zeer belangrijk voor een dierentuinpopulatie, om daarmee inteelt te voorkomen.
Lees verder

Fluwelen huid

Bron tekst en foto: sciencemag.org/sciencenow
In de regenwouden van West Afrika wacht de gabonadder op zijn voedsel. Uren achtereen kan hij stil liggen tot een smakelijke prooi voorbij komt. Dan slaat hij snel toe: met een krachtige beet met zijn giftanden wordt de prooi snel uitgeschakeld.
Lees verder

Jamaicaanse leguanen

Bron tekst en foto: Evert Henningheim, Dutch Iguana Foundation
Van Evert Henningheim van de Dutch Iguana Foundation ontvingen wij een boeiend rapport over de meest bedreigde hagedissensoort ter wereld, de Jamaicaanse leguaan. In dit rapport worden de gezondheidsscreening en de release van een opkweekgroep beschreven.
Lees verder

Grondkoeskoes

Bron: artis.nl
De grondkoeskoes is een buideldier uit de orde van klimbuideldieren. Koeskoezen zijn nachtdieren die in het wild leven in Papoea-Nieuw-Guinea en Indonesië op de Aru-eilanden en de eilanden Nieuw-Guinea, Japen, Misool en Salawati.
Lees verder

Opscheppen voor niets

Bron:sciencemag.org
Mannelijke aardbeikikkertjes doen erg hun best om de vrouwtjes voor zich te winnen. Door constant en hard te kwaken laten ze zich horen aan de vrouwtjes aardbeikikkers. Maar een nieuwe studie wijst uit dat ze dit vrijwel voor niets doen.
Lees verder

Kannibalisme in baarmoeder

Bron: NU.nl, wikipedia
Zandtijgerhaai embryo's eten hun (half)zussen en -broers op terwijl ze zich nog in de baarmoeder bevinden. Een groep Amerikaanse onderzoekers bestudeerde vijftien dode, drachtige zandtijgerhaaien.
Lees verder

Extra zorg

Bron: burgerszoo.eu en zooantwerpen.be, foto Gunnar Hendrich
Bij de meeste diersoorten lukt het de moeder prima om zelf voor haar jongen te zorgen. Maar af en toe is er wat extra hulp van dierverzorgers nodig om een jong en/of de moeder te helpen. Een pasgeboren tapir in Burgers' Zoo en een aardvarkentje in Zoo Antwerpen hadden en hebben wat extra zorg nodig.
Lees verder

Tijgertweeling

Bron: burgerszoo.eu
Een goed ontworpen kraamhok voor de Sumatraanse tijger lijkt succes te hebben. In Burgers' Zoo is begin mei een tijgertweeling geboren. Om onrust voor de moeder te voorkomen worden de jongen alleen via een camera in de gaten gehouden.
Lees verder

Wisseltruc bij corsac vossen

Bron: wisselzoo.nl
In Dierenpark de Wissel leeft sinds anderhalf jaar een koppel mannelijke corsac vossen. Tenminste, zo zijn de vossen vanuit een Duitse dierentuin naar de Wissel gekomen. Maar eind maart kreeg dit koppel jongen!
Lees verder

Komodovaranen weer in Artis

Bron: nvddierentuinen.nl
Voor het eerste in 74 jaar zijn in Artis weer Komodovaranen te zien. In 1926 was Artis de eerste dierentuin ter wereld met Komodovaranen. Tot 1936 waren deze grote hagedissen in de Amsterdamse dierentuin te zien.
Lees verder

Zelfmedicatie bij dieren

Bron: wetenschap24.nl
Niet alleen mensapen maar ook veel ander diersoorten maken gebruik van geneeskrachtige planten. Onderzoeker Jaap de Roode pleit in Science ervoor dat hier veel meer onderzoek naar gedaan wordt.
Lees verder

Okapi's in Safaripark

Bron: safaripark.nl
Sinds dit voorjaar zijn in Nederland op twee plaatsen okapi's te zien. Met Pasen werd in Safaripark Beekse Bergen het verblijf geopend. Twee mannetjes bevolken nu het verblijf, maar in de toekomst hoopt het Safaripark ook vrouwtjes te krijgen.
Lees verder

Hersenoperatie bij beer

Bron tekst en foto: nationalgeographic.com, foto van Matt Hunt
Champa, een drie jaar oude Aziatisch zwarte beer, is een medisch record. Het is de eerste beer ter wererld die een hersenoperatie heeft gehad. Romain Pizzi, een Schotse dierenarts, heeft deze beer behandeld voor hydrocefalus, oftwel een waterhoofd.
Lees verder

Vroege baby's in de Apenheul

Bron: apenheul.nl
Het eerste doodshoofdaapje in de Apenheul is op 12 april geboren. Dit is dan ook direct de aftrap van het geboorteseizoen van deze aapjes. Die worden in een vrij korte periode verwacht. Het publiek kan de kleine aapjes direct zien. De moeders lopen los tussen de bezoekers en nemen hun kleintjes op de rug mee.
Lees verder

Dierenlevens gered

Bron: groenkennisnet.nl/dierenwelzijnsweb
Het dierdonorcodicil zorgt voor een afname van het aantal proefdieren. Alle huisdieren die bij de Universiteit Utrecht voor anatomieonderwijs gebruikt worden, zijn tegenwoordig gestorven huisdieren die afgestaan zijn door hun eigenaren.
Lees verder

Zeearenden in de Biesbosch

Bron: Staatsbosbeheer.nl
In de het zeearenden nest in de Biesbosch zitten twee witte jongen. De boswachter had al het vermoeden dat er een jong in het nest zat toen hij het vreemde gedrag van het wijfje zag.
Lees verder

Hippotopia

Bron: zooantwerpen.be
Midden in de ZOO van Antwerpen is Hippotopia nu geopend voor bezoekers. Hippotopia is de biotoop van nijlpaarden, kroeskoppelikanen, Maleise tapirs en beverratten. Het terrein is flink verbouwd. Voor de bezoekers is de zichtbaarheid van de dieren verhoogd en grens tussen dierenverblijven en bezoekersruimte is vervaagd.
Lees verder

Gorilla Adventure

Bron: gorilla-adventure.nl
Sinds eind maart is de Gorilla Adventure in Ouwehands Dierenpark geopend. Al vanaf 2010 is nagedacht over dit verblijf en wordt er aan gewerkt. Het verblijf moest de dieren veel uitdagingen bieden, zodat ze in goede conditie blijven.
Lees verder

Kleinste vogelsoort

Bron tekst en foto: avifauna.nl
In Vogelpark Avifauna zijn sinds kort twee bijzondere vogelsoorten te zien. Eén van de twee is de kleinste vogelsoort die in Europese dierentuinen te zien is. Het is een witneksaffier, een kolibriesoort die slechts 3,5 gram weegt en 8 cm lang is.
Lees verder

Chippen verplicht

Bron: groenkennisnet.nl/dierenwelzijnsweb
Honden die op of na 1 april 2013 zijn geboren moeten binnen zeven weken na de geboorte gechipt zijn. Ook moeten deze dieren binnen acht weken bij een databank geregistreerd zijn. Dit chippen en registreren heeft voor de hond ...
Lees verder

Ik zoek baas!

Bron: dierenbescherming.nl
April is de themamaand van de Dierenbescherming. De hele maand wordt extra aandacht gevraagd voor de dieren in de ruim vijftig opvangcentra van de Dierenbescherming. De centra worden steeds meer geconfronteerd met de gevolgen van de financiële crisis.
Lees verder

Kraak de noot

Bron: news.sciencemag.org
Bebaarde kapucijnapen (Cebus libidinosus) maker gebruik van de hamer en aambeeld techniek om harde noten te kraken. De noten worden op een steen of boomstronk gelegd. Met een andere steen wordt de noot gekraakt.
Lees verder

Propere kakkerlakken

Bron: sciencemag.org, foto van Gary Alpert
Kakkerlakken hebben geen goede naam. Het zouden vieze beesten zijn die in smerige omgevingen leven. Niets is minder waar. Kakkerlakken zijn kieskeurig op hun eigen uiterlijk en dan vooral op hun voelsprieten.
Lees verder

Puzzelen omdat het leuk is

Bron: scientias.nl
Veel mensen puzzelen graag. Daar hoeft geen beloning tegenover te staan, het oplossen van een puzzel is leuk genoeg. Bij chimpansees lijkt dit ook zo te werken, wijst onderzoek uit. In een Britse dierentuin kregen de chimpansees een puzzel van de onderzoekers.
Lees verder

Beleef de Lente

Bron: beleefdelente.nl
Alweer voor het zevende jaar op rij heeft de Vogelbescherming camera's in of bij verschillende vogelnesten geplaatst. Vanaf 1 maart kan het leven van 8 verschillende vogelsoorten weer van zeer nabij bekeken worden.
Lees verder

Lentekriebels bij de reuzenmiereneters

Bron: overloonzoo.nl
In de vrije natuur maar ook in de dierentuinen krijgen veel dieren de lentekriebels. Zo ook in Zoo Parc Overloon. Hier werd bij de reuzenmiereneters voor het eerste een liefdevolle paring waargenomen.
Lees verder

Goede samenwerking

Bron: scientias.nl, foto van Jenny
De driebandanemoonvis (ook wel bekend als clownvis of Nemo) heeft een bijzondere relatie met zeeanemonen. Het visje kan zich schuilhouden tussen de tentakels van de zeeanemoon. In ruil daarvoor eet de vis parasieten die een bedreiging voor de zeeanemoon vormen.
Lees verder

Ruiken in stereo

Bron: nationalgeographic.com
Mollen zijn vrijwel blind, maar maken dit goed door in stereo te ruiken. De meeste zoogdieren (mensen ook) zien en horen in stereo. Maar ruiken in stereo is bij slechts enkele dieren aangetoond. Stereo ruiken houdt in dat ...
Lees verder

Gecamoufleerde eieren

Bron tekst en foto: nationalgeographic.com, foto van George Lovell
Japanse kwartels zijn vogels die zich voornamelijk op de grond ophouden. Ook de eitjes worden op de grond gelegd, waar ze een makkelijke prooi zijn voor knaagdieren, slangen en hertachtigen. Maar de vrouwtjes houden wel rekening met de plaats waar ze hun eieren leggen, om ze zo goed mogelijk te camoufleren.
Lees verder

Dierentuinen in 2012

Bron: nvddierentuinen.nl
In 2012 hebben bijna 10 miljoen mensen de vijftien dierentuinen van de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen bezocht. Vergeleken met 2011 is dat een lichte daling van 1 procent. Er zitten overigens wel verschillend tussen de dierentuinen, sommigen trokken minder bezoekers, andere juist meer.
Lees verder

Wolaapje

Bron: apenheul.nl
In deze nieuwsbrief staat een wetenschappelijk artikel over wolapen. Dat gaat over de handopfok en vervolgens het herplaatsen van de wolapen in de groep. In de Apenheul worden ook wolapen gehouden.
Lees verder

Haaien embryo's houden zich stil

Bron: nationalgeographic.com, foto van Zul M Rosle
Alle levende wezens geven een zwak elektrisch veld af. Haaien kunnen dit 'voelen' met bepaalde zintuigen en sommige haaien soorten gebruiken deze zintuigen om een prooi te vinden. Haaien embryo's, in hun eischaal, geven ook een zwak elektrisch veld af.
Lees verder

Hoe honden kijken

Bron: sciencemag.org
Zet een hond voor de televisie en hij zal soms wel maar soms ook niet kijken naar wat er op het beeld te zien is. Maar wanneer een persoon op het scherm de hond recht aankijkt en hem aan spreekt, dan zal de hond aandachtig kijken.
Lees verder

Dier of Ding

Bron tekst en foto: vvvarnhemnijmegen.nl
De relatie tussen mens en dier is in de loop der tijden veranderd. En ook kan deze relatie vele vormen aannemen. Sommige honden worden als een kind vertroeteld. Ze krijgen de mooiste kleertjes aan, ...
Lees verder

Dieren met navigatie

Bron: nationalgeographic.com
Dieren kunnen bijzondere dingen. In Florida raakte een gezin hun huiskat kwijt tijdens een uitstapje. De kat, Holly, vond haar huis weer terug. Daarvoor moest ze wel 320 kilometer reizen. Dat haar dit gelukt is, is heel bijzonder. Maar er zijn meer diersoorten die enorme reizen maken.
Lees verder

Koalababy

Bron: planckendael.be
In Planckendael laat sinds kort een koalababy regelmatig even zijn neus zien boven de buidel van mama. De geboorte van deze koala was al zes maanden geleden. Hoe werkt dat nu eigenlijk?
Lees verder

Witgezichtoeistiti's in het Apenhuis

Bron: artis.nl
Anderhalf jaar geleden (zomer 2011) werd na een grote restauratie het vernieuwde Apenhuis in Artis weer opengesteld voor publiek. Het Apenhuis is een Rijksmonument en dit werd tegelijk geopend met het vernieuwde Vogelhuis (een gemeentemonument).
Lees verder

Prieelvogels

Bron: nationalgeographic.com
Prieelvogels zijn bekend om de bijzondere constructies die ze bouwen om vrouwtjes te lokken. De meeste prieelvogels maken gebruik van felgekleurde en/of glimmende voorwerpen waarmee ze hun prieel versieren, maar de grijze prieelvogel heeft een andere methode.
Lees verder

Wat is een bal?

Bron: scientias.nl
Voor mensen is dat vrij duidelijk. Een bal kan groot of klein zijn, pluizig of glad, maar blijft een bal. Ook kinderen leren dat snel. Als een tennisbal een bal is, herkennen zij snel een voetbal ook als bal. Bij honden werkt dat heel anders.
Lees verder

Slimme Vlaamse gaaien

Bron: cam.ac.uk
Vlaamse gaaien zijn slimme vogels. Ze houden rekening met andere Vlaamse gaaien wanneer ze hun eigen voedsel verstoppen of wanneer ze een andere vogel zien die iets verstopt. Deze studie is de eerste die dit aantoont bij leden van de kraaienfamilie.
Lees verder

Kerstbomen in de dierentuin

Bron: vroegevogels.vara.nl
Kerst is alweer voorbij, de kerstboom is opgeruimd. Bomen worden terug geplant, verbrand of bij het GFT afval gegooid. Of aan een dierentuin gegeven. In verschillende dierentuinen worden kerstbomen als verrijkingsmateriaal gebruikt.
Lees verder

Landelijke Dag Vlinderstichting

Bron: De Vlinderstichting, foto van Chris van Swaay
De Vlinderstichting bestaat dit jaar 30 jaar. Ondertussen zijn niet meer alleen dagvlinders maar ook nachtvlinders en libellen onderwerp van aandacht van de Vlinderstichting. Op 2 maart zijn deze drie soorten vlinders terug te vinden tijdens de Landelijke Open Dag.
Lees verder

Nieuwe staart voor hagedis

Bron: scientias.nl, foto van R. Colin Blenis
Een hagedis kan zijn staart af laten breken en later weer een nieuwe staart laten groeien. Wanneer een roofdier een hagedis bij de staart vast heeft kan de hagedis het overleven door zijn staart los te laten. De nieuwe staart is echter nooit zo goed als de oude.
Lees verder

Eerst man, dan vrouw

Bron: artis.nl
Bladneusmurenen zijn bijzondere dieren. Ze zien er kleurrijk uit en hebben een bijzondere neus. De buisvormige neusgaten voor op de kop zijn verbreed tot bladvormige uitsteeksels. Daarnaast zijn er nog twee ronde openingen bij de ogen.
Lees verder

Politieschilden in dierentuin

Bron: bbc.co.uk
In een Britse dierentuin gebruiken de dierverzorgers politieschilden wanneer ze de verblijven van de kraanvogels in moeten. De kraanvogels vallen de verzorgers regelmatig aan. Na een training door politieagenten kunnen de verzorgers goed overweg met de schilden.
Lees verder

Schildpad plast op een bijzondere manier – via zijn bek

Bron: nationalgeographic.com, foto Monika Korzeniek
Een schildpaddensoort die in China voorkomt heeft een bijzondere manier om van zijn afvalstoffen, vooral urea, af te komen: hij spoelt zijn bek. Bij de meeste dieren wordt urea via de urine afgevoerd. Kort gezegd: deze schildpad lijkt via zijn bek te plassen.
Lees verder

Stadse versus landelijke sprinkhanen

Bron: nationalgeographic.com, foto GU Tolkiehn
Sprinkhanen uit stedelijke (= lawaaiige) gebieden maken meer geluid om vrouwtjes te lokken dan sprinkhanen uit landelijker, rustiger gebieden. Dit doen ze ook in een rustige lab omgeving, wat suggereert dat het niet een tijdelijke, spontane actie is.
Lees verder

Wolvendag in Openluchtmuseum

Bron: openluchtmuseum.nl
In 1845 werd de laatste wolf in Nederland geschoten. Volgens kenners is het slechts een kwestie van tijd voordat de wolf weer in Nederland te vinden is. In het Openluchtmuseum wordt tijdens een Wolvendag aandacht besteed aan de geschiedenis en de toekomst van de wolf in Nederland.
Lees verder

Midlife crisis bij primaten

Bron: nationalgeographic.com
Het lijkt er op dat mensen en primaten nog meer overeen komen dan we al dachten. Ook chimpansees en orang oetans lijken een midlife crisis mee te maken. En volgens onderzoekers moeten we daar niet zo negatief over denken: een midlife crisis heeft ook positieve kanten.
Lees verder

Krokodillen zijn gevoelige dieren

Bron: nationalgeographic.com
Krokodillen staan bekend als gevaarlijk, met een gepantserde huid en gewapend tot op de tanden. Maar krokodillen en alligators blijken toch zeer gevoelige dieren. Hun bek is zelfs gevoeliger voor druk dan de vingertoppen van mensen.
Lees verder

Nederlands-Belgische flamingo's

Bron: planckendael.be
Dierentuin Planckendael (B) is op zoek naar chiliflamingo's om hun groep uit te breiden. Zij waren dan ook erg blij met drie bevruchte eitjes die aangeboden werden door Safaripark Beekse Bergen.
Lees verder

Zwaar leven voor vrouwelijke Komodovaraan

Bron: eurekalert.org
De gemiddelde levensduur van een vrouwelijke Komodovaranen is de helft van die van haar mannelijke soortgenoot. En mogelijk komt dat doordat zij zware fysieke arbeid moet verrichten voor haar nageslacht, zo concludeert een team onderzoekers.
Lees verder

Java-apen op transport

Bron: aap.nl, dierenbescherming.nl, foto: dierenbescherming.nl
Eind oktober vond vanuit AAP in Almere een groot transport plaats. Een groep van 18 Java-apen verhuisde van de Apeneilanden naar Menorca, één van de eilanden van de Balearen (Spanje). De dieren krijgen daar een grote binnen- en buitenruimte.
Lees verder

Bruinbandbamboehaaien

Bron: dierenparkemmen.nl, foto: Zul M Rosle
Eerder dit jaar werd in deze nieuwsbrief al vermeld dat in Emmen, totaal onverwacht, twee zwarttiprifhaaien waren geboren. Ondanks dat deze haaiensoort vaak in gevangenschap gehouden wordt, waren er nog niet eerder jongen in gevangenschap geboren.
Lees verder

Daten bij de apen

Bron tekst en foto: wisselzoo.nl
In de vrije natuur kiezen dieren zelf voor een partner. In een dierentuin is de keus soms wat minder groot en moeten dieren het maar met elkaar zien uit te houden. En soms moet daarbij een handje geholpen worden.
Lees verder

Kweek adelaarsroggen

Bron: burgerszoo.eu
De geboorte van een tweetal wit gevlekt adelaarsroggen maakt van Burgers' Zoo de grootste kweker van deze roggensoort. Biologen en dierverzorgers aten al voor de twintigste en eenentwintigste keer beschuit met muisjes.
Lees verder

Mangalitza varkens in Almere

Bron: levendehave.nl
De gemeente Almere zet Mangalitza varkens in tegen de reuzenberenklauw. Eerder werden schapen ingezet om het Kromslootpark vrij te maken van de reuzenberenklauwen, maar dat is mislukt. Alle hoop is nu gevestigd op de Hongaarse varkens.
Lees verder

Vosmangoesten ontmoeten leeuwen

Bron: zooantwerpen.be
In de dierentuin van Antwerpen is een nieuw verblijf ingericht wat door leeuwen en vosmangoesten gedeeld wordt. Dat is bijzonder, omdat vosmangoesten prooidieren zijn en leeuwen roofdieren.
Lees verder

Mergelland Hoenders in GaiaZOO

Bron tekst en foto: gaiazoo.nl
Minister Gerd Leers (Minister voor Immigratie, Integratie en Asiel) heeft een zeldzame hoendersoort geïntroduceerd op de kinderboerderij van GaiaZOO. De vier Mergellandhoenders leven hier samen met Hollandse Landgeiten en landganzen.
Lees verder

Montserrat troepiaal

Bron tekst en foto: avifauna.nl
Bij een inbraak in Vogelpark Avifauna (2009) werden zangvogels gestolen. Dankzij grote aandacht in de pers waren de vogels binnen een week weer in het park terug. Hierbij zat ook een koppeltje zeer zeldzame Montserrat troepialen. Nu is er voor het eerst een jong uit het ei gekomen.
Lees verder

Google Seaview

bron: scientias. Nl, foto: Google maps
Sinds eind september is een stukje van het Great Barrier Reef vanuit de luie stoel te bekijken. Google heeft Seaview gelanceerd: de onderzeese tegenhanger van Streetview. Samen met de universiteit van Queensland worden de onderzeese riffen in kaart gebracht.
Lees verder

Indiase boomvogelspin

Bron: artis.nl
In het Insectarium van Artis is een nieuwe vogelspinsoort te zien. De Indiase boomvogelspin kan wel 18 cm groot worden. Het is één van de grootste vogelspinsoorten die er zijn. De spin komt voor in het zuidoosten van India en leeft voornamelijk in bomen.
Lees verder

Vleermuizentelling

Bron: burgerszoo.eu, foto van Desmodus
In Burgers' Zoo hebben alle brilbladneusvleermuizen weer hun jaarlijkse check-up gehad. De vleermuizen leven in de Avonturentunnel tussen de Bush en de Desert. Eenmaal per jaar worden alle dieren gevangen en gecontroleerd.
Lees verder

Is de wolf welkom in Nederland?

Bron: rijksoverheid.nl
Volgens een onderzoek van Bureau Intomart vindt ongeveer de helft van de Nederlanders van wel. De wolf mag wel naar Nederland komen. Een derde is tegen de komst van de wolf. Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van het ministerie van EL&I.
Lees verder

Chippen pups wordt verplicht

Bron: groenkennisnet.nl/Dierenwelzijnsweb
Vanaf voorjaar 2013 wordt het verplicht om hondenpups te laten chippen. Met deze maatregel moeten misstanden in de fokkerij en handel met honden tegengegaan worden en moet het welzijn van honden verbeterd worden.
Lees verder

Apps voor Apen

Bron: vroegevogels.vara.nl
Niet alleen mensen zijn dol op electronische gadgets, maar ook apen weten er wel weg mee. In dierentuinen in Canada en de VS werd ontdekt dat ook orang oetans interesse hebben in apps. In 12 dierentuinen werden tablets gentroduceerd voor de apen.
Lees verder

Canicross

Bron: canicrossnederland.nl
Canicross wordt steeds populairder in Nederland. Maar wat is canicross? Canicross is een loopwedstrijd met een hond, waarbij baas en hond een team vormen. De hond is daarbij aangelijnd. Volgens de regels mag de hond wel de baas trekken, maar mag de hond niet voorgetrokken worden.
Lees verder

Boegsprietschildpadden

Bron: diergaardeblijdorp.nl
Dertien boegsprietschildpadden die in Azie in beslag werden genomen, zijn verdeeld over drie Europese dierentuinen. Deze dierentuinen gaan hier nu een Europees fokprogramma mee opzetten. Eén van de dierentuinen is Diergaarde Blijdorp in Rotterdam.
Lees verder

Genen tegen hoogteziekte

Bron: uu.nl
De yak leeft in de hooglanden van Tibet onder zeer barre omstandigheden. Onderzoekers van universiteiten in China en Nederland hebben nu ontdekt dat yaks extra genen bezitten die ervoor zorgen dat ze onder die barre omstandigheden kunnen overleven.
Lees verder

Jonge gorilla's slopen een val

Bron: nationalgeographic.com
Slechts enkele dagen nadat één van de leden van de groep door een val van stropers om het leven was gekomen, zagen gorilla beschermers hoe twee jonge gorilla's een val demonteerden en later nog één. Dit gedrag was nog niet eerder gezien.
Lees verder

Papegaaien kunnen redeneren

Bron: scientias.nl
Met een interessant experiment hebben onderzoekers aangetoond dat papegaaien net zo goed kunnen redeneren over oorzaak en gevolg als een driejarig kind. Het experiment werd uitgevoerd met grijze roodstaartpapegaaien.
Lees verder

Wereldrecord sprint voor jachtluipaard

Bron: scientias.nl, foto: James Temple
De Olympische spelen zijn alweer voorbij en Usain Bolt heeft een Olympisch record gelopen. In slechts 9,63 seconden liep hij de 100 m. Maar vergeleken met jachtluipaard Sarah uit Cincinatti Zoo was dat een slakkegangetje: zij loopt de 100 m in 5,95 seconden!
Lees verder

Grootste zoetwatervis

Bron: nvddierentuinen.nl
Sinds eind juli zwemmen er in de aquaria van Dierenpark Emmen, Artis en Diergaarde Blijdorp arapaima's rond. De vissen waren in beslag genomen en zijn vervolgens in deze aquaria ondergebracht.
Lees verder

Warm zomerweer

Bron: vroegevogels.vara.nl
De afgelopen dagen was het zeer warm in Nederland en ook eind juli was er een warme periode. De dierenparken in Nederland halen alles uit de kast om de dieren verkoeling en afleiding te bieden. Voor diverse diersoorten worden ijsjes gemaakt.
Lees verder

Vlinderwandelweekend

Bron: Vlinderstichting, foto van Ger Beumeler (via de Vlinderstichting)
Op 25 en 26 augustus vindt weer het Vlinderwandelweekend plaats. Langs het Pieterpad, wat van de St. Pietersberg in Limburg tot Pieterburen in Groningen loopt, worden het hele weekend vlinders geteld.
Lees verder

Workshops Tele-Immobilisatie

Bron: Jan Bos (www.tele-immobilisatie.nl)
Tele-Immobilisatie is het verdoven van dieren op afstand. In Nederland mogen alleen dierenartsen dieren verdoven. En ook de verdovingsmiddelen mogen alleen bij dierenartsen zelf op voorraad zijn en door hen toegepast worden. 28 September worden twee workshops Tele-Immobilisatie georganiseerd.
Lees verder

Zorgvuldig omgaan met dieren in de zorg

Bron: groenkennisnet.nl/dierenwelzijnsweb
Op 1 juni jl werd het symposium Zorgvuldig omgaan met dieren in de zorg gehouden. Dit symposium werd georganiseerd door de major Dieren in de zorg die een onderdeel is van de opleiding Diermanagement van Hogeschool Van Hall Larenstein in Leeuwarden.
Lees verder

Helping Hands

Bron: monkeyhelpers.org, foto David M. Jensen
Helping Hands is een non-profit organisatie in de Verenigde Staten. Hier worden kapucijnaapjes gefokt en getraind om mensen te helpen. De aapjes zijn de helpende handjes voor mensen die voornamelijk ruggenmergletsel hebben.
Lees verder

Dutch Cell Dogs

Bron: dutchcelldogs.nl en groenkennisnet.nl/dierenwelzijnsweb
Een van de presentaties op het symposium Zorgvuldig omgaan met dieren in de zorg ging over het project Dutch Cell Dogs. In dit project worden asielhonden getraind door gedetineerden zodat de kans op herplaatsing van de honden groter is.
Lees verder

AAIZOO

Bron: aaizoo.nl en groenkennisnet.nl/dierenwelzijnsweb
AAIZOO staat voor Animal Assisted Interventions in Zorg, Onderzoek en Onderwijs. Animal Assisted Interventions (AAI) zijn activiteiten waarbij dieren een ondersteunende of assisterende rol hebben in de zorg, in onderzoek en in het onderwijs.
Lees verder

Stichting Hulphond

Bron: Stiching Hulphond
"Als ik ’'s morgens opsta, denk ik eerst aan de hond. Ik zorg dat ze te eten krijgt en naar buiten kan. Pas daarna kom ik toe aan mezelf. Ik moet er voor zorgen dat de hond drie, vier keer per dag naar buiten kan. Al regent het pijpenstelen. Maar ik vind dat positief. Ik heb altijd mensen gehad die voor mij zorgden, nu heb ik iets waar ik voor kan zorgen".
Lees verder

HeroRATS

bron: herorats.org
In Oost Afrika worden getrainde ratten gebruikt om mijnen te vinden of om tuberculose op te sporen. De HeroRATS, zoals ze genoemd worden, zijn Gambiaanse hamsterratten (giant pouched rats) die door middel van een clickertraining opgeleid worden.
Lees verder

Olifantentunnel

Bron tekst en foto: nationalgeographic.com
In Nederland kennen we ze wel: de ecoducten die over snelwegen heen een veilige verbindingsweg voor dieren vormen. Ook zijn er wel tunnels om kleinere diersoorten een veilige route te bieden. Maar in Kenia is nu een olifantentunnel aangelegd.
Lees verder

Apenboompad

Bron: apenheul.nl, foto Petra Karstedt
In de Apenheul kunnen bezoekers de apen van zeer dichtbij bekijken. Het Apenboompad is een route tussen de boomtoppen en ook tussen de apen. De bezoeker bevindt zich op aaphoogte en kan de apen in hun natuurlijke omgeving van dichtbij bekijken.
Lees verder

Hoe ademt een manta foetus?

Bron: rsbl.royalsocietypublishing.org
De reuzenmanta is het grootste lid van de roggenfamilie. Reuzenmanta's zijn levendbarend, Omdat het geen zoogdieren zijn hebben de is er geen placenta of navelstreng. Hoe komt de zich ontwikkelende manta foetus dan aan zuurstof?
Lees verder

Dierenvaders

Bron: nationalgeographic.com
Vaderdag is net weer voorbij, en veel vaders zijn weer goed verwend. Maar hoe zit dat nu in de dierenwereld met de rol van de vaders? Bij veel diersoorten is de zorg voor de jongen toch vooral een taak van de moeder of de jongen moeten direct na de geboorte al voor zichzelf zorgen.
Lees verder

Vergeten dieren

Bron: artis.nl
Ieder heeft zo zijn favorieten in de dierentuin maar algemeen gesproken zijn er toch wel meer en minder populaire dieren. In Artis weten ze dat de leeuw, de olifant en de gorilla zeer populair zijn. Deze zomer wordt in Artis aandacht besteed aan de vergeten dieren.
Lees verder

Tuinvlindertelling

Bron: Vlinderstichting, foto (via de Vlinderstiching): Henk Bosma
Ziet u ze wel eens vliegen? De vlinders dus, die in de tuin voorkomen? In een gemiddelde tuin leven wel 5 tot 10 soorten vlinders. Tijdens de landelijke tuinvlindertelling worden de vlinders in tuinen in kaart gebracht.
Lees verder

Bijzondere vleermuis

Bron: nationalgeographic.com
Een kleine vleermuis met een zeer lange tong maakte zijn tv debuut op National Geographic Channel. De vleermuis werd vanuit een heel bijzonder camerastandpunt gefilmd. Een microcamera werd zo geplaatst dat deze in de kelk van een bloem kon filmen.
Lees verder

Great Ape Heart Project

Bron: groenkennisnet.nl en greatapeheartproject.nl
Bij mensapen in gevangenschap worden relatief vaak hartaandoeningen gezien. Een groep onderzoekers uit zowel de Verenigde Staten als het Verenigd Koninkrijk werkt samen in het Great Ape Heart Project om de oorzaken hiervan te onderzoeken.
Lees verder

Afvalkip

Bron: vroegevogels.vara.nl en gooik.be
In de Belgische gemeente Gooik wordt bij 300 gezinnen het groente en fruit afval niet meer in de biobak gegooid. Zij voeren dit aan hun kippen die ze voordelig kunnen aanschaffen. Ook scholen en bejaardencentra doen mee.
Lees verder

Dag van het Levend Erfgoed

Bron: szh.nl en dagvanhetlevenderfgoed.nl, foto door Lex v B.
Red een dier – Eet hem op! Dit is het thema van de Dag van het Levend Erfgoed die dit jaar op 3 juni in Arnhem georganiseerd wordt. De Stichting Zeldzame Huisdierrassen (SZH) legt dit jaar het accent op consumptie als manier om het levend erfgoed te behouden.
Lees verder

Nationale Nachtvlindernacht

Bron tekst: Vlinderstichting, foto van Henk Bosma (via de Vlinderstichting)
Op vrijdag 22 juni vindt weer de jaarlijkse Nationale Nachtvlindernacht plaats. Op tientallen locaties in Nederland kan kennis gemaakt worden met de bijzondere wereld van nachtvlinders.
Lees verder

Nijlpaard Tanja is terug

Bron: artis.nl
Het komt niet zo heel vaak voor dat een overleden dier weer terugkomt in de dierentuin. Maar nijlpaard Tanja is nu toch, twee jaar na haar overlijden, weer terug in Artis. Het opgezette nijlpaard is het middelpunt van een tentoonstelling over nijlpaarden.
Lees verder

Summercourse Husbandry of rescued primates

Bron: aap.nl
Deze zomer kan bij AAP de summercourse 'Husbrandry of rescued primates' gevolgd worden. Een uitgebreide cursus waarbij het opvangen, resocialiseren en uiteindelijk herplaatsen van primaten centraal staat.
Lees verder

In de nesten

Bron: scientias.nl
Orang-oetans in het wild bouwen elke dag een nieuw nest om de nacht in door te brengen. Onderzoekers hebben een aantal van deze nesten bestudeerd en ook gefilmd hoe de orang-oetans hun nest bouwen.
Lees verder

Bumblebee gecko

Bron: nationalgeographic.com, foto van Robert Fischer (USGS)
Op één van de eilanden van Papua Nieuw Guinea is een bijzondere gekko ontdekt. Een onderzoeker uit de VS was op het Manus Eiland op zoek naar slangen toen een lokale bewoner hem twee bijzondere gekko's kwam laten zien.
Lees verder

Input uit praktijk voor opstellen positieflijst

Bron: groenkennisnet.nl/dierenwelzijnsweb
In opdracht van het ministerie van EL&I houdt Wageningen UR Livestock Research een enquête onder de houders van huisdieren. Middels de enquête wordt inzicht verzameld in de aantallen als huisdier gehouden zoogdiersoorten maar ook wordt informatie verzameld over de behoeften van deze dieren in gevangenschap.
Lees verder

Vlekken verraden leeftijd

bron: onlinelibrary.wiley.com
De lange hals en de vlekken op de vacht zijn de meest in het oog springende kenmerken van de giraf. Het vlekkenpatroon is uniek voor een giraf en per ondersoort verschilt het in kleur en vorm van de vlekken.
Lees verder

Grootste natuurgebied ter wereld

Bron: WNF
Half maart opende het grootste, grensoverschrijdende natuurgebied ter wereld de poorten. Het gebied beslaat delen van vijf landen en is tien keer groter dan Nederland. Veel bekende Afrikaanse diersoorten vinden hier een veilige plek.
Lees verder

Dutch Bird Fair

Bron: dutchbirdfair.nl
Deze zomer vindt in de Oostvaarders-plassen in Lelystad een groot natuurevenement plaats. Op de Dutch Bird Fair is alles te vinden op het gebied van natuur en natuurbeleving in de breedste zin van het woord.
Lees verder

Beer heelt tijdens winterslaap

Bron: scientias.nl
Dat voldoende rust en slaap belangrijk is bij genezing is bekend. Maar dat beren in winterslaap een zeer goed herstellend vermogen hebben was nog niet bekend. Observaties bij Amerikaanse zwarte beren toonden dit aan.
Lees verder

Webcams in opvangcentrum

Bron tekst en foto: dierenbescherming.nl
Moderne technologie wordt ingezet om de dieren in een opvangcentrum beter te kunnen verzorgen maar vooral om ervoor te zorgen dat ze nog sneller en beter aan een nieuwe eigenaar gekoppeld kunnen worden.
Lees verder

Brilberen in Emmen

Bron: dierenparkemmen.nl en waza.org, fot Kuribo (CC)
Na enkele 'beerloze' maanden zijn vorige week twee brilberen aangekomen in Emmen. Zij verhuisden van een dierentuin in Noord-Frankrijk naar het Nederlandse dierenpark en kunnen nu gaan wennen aan hun nieuwe verblijf.
Lees verder

Welzijn bijzondere huisdieren

bron: groenkennisnet.nl/dierenwelzijnsweb, foto George Chernilevsky
In Nederland worden maar liefst 31 miljoen huisdieren gehouden. Dat zijn 6 miljoen honden, katten en konijnen, zang- en siervogels en postduiven (4,5 miljoen), een kwart miljoen reptielen en amfibieen, ruim 1 miljoen kleine knaagdieren en maar liefst 19 miljoen vissen.
Lees verder

Schildpadden snelwegen

Bron: scientias. nl
Stromingen in de oceaan dienen als snelweg voor jonge schildpadden, zo ontdekten onderzoekers. Door deze 'snelwegen' komen de jonge, net uit het ei gekomen schildpadjes, vlotter in dieper en dus veiliger water.
Lees verder

Dierenliefde

Bron tekst en foto: ouwehand.nl
In de vorige nieuwsbrief stond een boekbespreking van het boek Animal Friendships. Hierin werd ook aandacht besteed aan vriendschappen tussen dieren van verschillende soorten. In Ouwehands Dierenpark hebben ze ook zo'n voorbeeld.
Lees verder

Het waarom van zebrastrepen

Bron: nationalgeographic.com
Waarom heeft een zebra een zwart-wit strepenpatroon? Een reden daarvan kan camouflage zijn, de strepen zorgen ervoor dat zebra's in het hoge gras slechter te zien zijn voor (kleurenblinde) leeuwen.
Lees verder

Vogels kijken

Bron: beleefdelente.nl, foto Malene Thyssen
Op 1 maart zijn de camera’s van de Vogelbescherming weer aangegaan. De site Beleef de Lente is weer in de lucht en gedurende drie maanden zijn weer verschillende soorten vogels te volgen.
Lees verder

Drukte in de Dierentuin

Bron: nvddierentuinen.nl
Werd in het vorige seizoen slechts één dierentuin gevolgd tijdens deze televisieserie, in dit seizoen komen vijf dierentuinen aan bod. Elke werkdag zijn de belevenissen van dieren en dierverzorgers te volgen.
Lees verder

Zwarttiptifhaai

Bron: dierenparkemmen.nl
Groot was de verrassing toen in het haaienbassin vier haaien werden aangetroffen in plaats van twee. Volgens Dierenpark Emmen is dit een unieke gebeurtenis, omdat zwarttiprifhaaien voor zover bekend zich niet in gevangenschap voortplanten.
Lees verder

Woestijnvossen

Bron:nvdzoos.nl, foto Su Neko
In AquaZoo Friesland zijn sinds kort woestijnvossen te zien. Deze kleinste leden van de vossenfamilie hebben een verblijf betrokken wat helemaal aan hun wensen in aangepast. Er is een flinke laag zand aangevoerd, zodat de dieren kunnen graven en ...
Lees verder

Tibetaanse makaken tweeling

Bron: scientias.nl, foto van Noel Rowe
Bij de meeste soorten primaten is voorkomen van tweelingen zeldzaam. Dat is niet heel onlogische omdat het veel energie kost om twee jongen tegelijk te dragen en van voedsel te voorzien. Maar een Tibetaans makakenvrouwtje voedt met succes een tweeling op.
Lees verder

Kleur voorspelt giftigheid

Bron: nu.nl
Onderzoekers hebben een correlatie gevonden tussen de giftigheid van kikkers en de kleur van de deze kikkers. Het verband was het meest duidelijk voor vogels, die de belangrijkste vijand van de kikkers zijn.
Lees verder

Maraboekuikens

Bron: rotterdamzoo.nl, rijnmond.nl, foto door Cacophony
Vrijdag de 13e was geen ongeluksdag in Diergaarde Blijdorp. Toen kropen drie maraboekuikens uit het ei. Een primeur voor deze Rotterdamse dierentuin. In twee andere nesten liggen nog vier eieren.
Lees verder

Virtuele dierentuin

Bron tekst en foto: rug.nl
Onderzoek aan een virtuele dierentuin heeft kennis opgeleverd over hoe het nieuwe Dierenpark Emmen er uit moet komen te zien. Psychologe Roos Pals promeveerde op dit onderzoek aan de Rijksuniversiteit Groningen.
Lees verder

Luipaardhaaien

Bron: burgerszoo.eu, foto van Martin Holst Friborg Pedersen
Een wereldprimeur voor Burgers'Zoo. Van een luipaardhaaimannetje is sperma afgenomen en dat is direct ook ingebracht bij een luipaardhaaivrouwtje. De luipaardhaaien zijn na de behandeling weer teruggezet in het aquarium en zwemmen daar weer rond alsof er niets gebeurd is.
Lees verder

Landelijke Dag Vlinderstichting

Bron: vlinderstichting.nl
Op 11 februari wordt door de Vlinderstichting weer een Landelijke Dag georganiseerd. Voor liefhebbers van vlinders (dag en nacht) en libellen is dit een leuk evenement. Het thema dit jaar is 'Oud en Nieuw'.
Lees verder

Imitatie van een imitatie

Bron: scientias
Dieren doen bijzondere dingen om maar niet in de maag van andere dieren te verdwijnen. Zo is er een visje ontdekt die een octopus imiteert die net doen alsof deze een vis is. Verwarring alom dus.
Lees verder

Vier cheetahs

Bron tekst en foto: overloonzoo.nl
In Zoo Parc Overloon zijn half november vier cheetahs geboren. De jongen maken het goed. Ze zijn ondertussen gwogen, het geslacht is bepaald en ze hebben een naam gekregen. Voorlopig blijven de jongen nog wel achter de schermen.
Lees verder

Bundeling van krachten

Bron: pdv.nl
Het Centrum Diervoeding (CD) en het Productschap Diervoeder (PDV) zijn onlangs een samenwerkingsovereenkomst aangegaaan op het gebied van voederwaardering. De overeenkomst loopt tot eind 2015 met de intentie op verlenging (in dezelfde of een andere vorm).
Lees verder

Honden communiceren als kinderen

Bron: nu.nl
Veel hondenbezitter behandelen hun honden als jonge kinderen. Hoe hun huisdier reageert lijkt verrassend veel op de manier zoals jonge kinderen dat ook zouden doen. Hongaarse onderzoekers hebbben dit met experimenten bevestigd.
Lees verder

MSD apen naar AAP

Bron tekst en foto: dierenbescherming.nl
Eind december werd besloten dat een groep van 73 Java-apen van het farmaceutische bedrijf MSD met vervroegd pensioen kon. Al een week later arriveerde een groep van zestien van deze apen bij deStichting AAP in Almere.
Lees verder

Giraffen met muziek het nieuwe jaar in

Bron: vroegevogels.vara.nl
De giraffen in Dierenpark Amerfoort hebben tijdens de jaarwisseling popmuziek te horen gekregen. Dit moest de schrikachtige dieren afleiden van de vuurwerk knallen die in de dierentuin te horen waren.
Lees verder

Relatie placenta en draagtijd

Bron: scientias.nl
Er zijn enorme verschillen in draagtijden tussen zoogdieren. Deze verschillen kunnen voor een deel verklaard worden door de omvang van het dier. Uit onderzoek is nu gebleken dat de structuur van de placenta van doorslaggevend belang is voor de draagtijd.
Lees verder

Neushoornnieuws

Bron: gaiazoo.nl, safaripark.nl, babyneushoorn.nl
In drie Nederlandse dierentuinen zijn recent neushoorns bij de bestaande groepen gekomen. In twee gevallen ging het om de geboorte van een jong, in één geval om een verhuizing van een jong mannetje.
Lees verder

Reuzenpanda's

Bron: geledraak.nl, edinburghzoo.org.uk
In Europa waren er maar drie dierentuinen waar reuzenpanda's te zien zijn: Schönbrunn in Wenen, de Zoo in Madrid en Zoo Berlin. Maar vanaf half december komt daar een vierde dierentuin bij. De dierentuin van Edinburgh in Schotland heeft dan twee panda's.
Lees verder

Vogelsymposium 2012

Bron: aviornis.nl
In 2012 zal er voor de tweede keer een Vogelsymposium georganiseerd worden door de Stichting Harpij en Avionis International Nederland. Doel van dit symposium is om vogelliefhebbers en dierentuinmedewerkers samen te brengen.
Lees verder

Levenbarende hagedis

Bron: scientias.nl, foto Marek Szczepanek
Vrouwelijke levenbarende hagedissen worden kritischer naarmate ze vaker gepaard hebben. Maakt de 'kwaliteit' van het mannetje ze bij hun eerste paring nog niets uit, bij de volgende paring zijn de vrouwtjes veel kritischer.
Lees verder

Lezingendag Koudbloedigen

Bron: Louwerens-Jan Nederlof
In maart 2012 wordt alweer de derde lezingendag koudbloedigen georganiseerd. Deze keer is het thema Australië. Beide vorige lezingendagen vonden plaats in Antwerpen, deze keer zal de dag in Diergaarde Blijdorp in Rotterdam plaatvinden.
Lees verder

Monniksgier uitgezet

Bron: burgerszoo.eu
Een jonge monniksgier die in Burgers'Zoo geboren is, is op transport gezet naar Frankrijk. Het dier zal hier in de Verdon in het wild uitgezet worden, onder toeziend oog van Franse biologen. Eerder werd ook al een jonge monniksgier uitgezet.
Lees verder

School haringen

Bron: rotterdamzoo.nl
In het Oceanium van Diergaarde Blijdorp zwemt sinds kort een grote school haringen rond. De haringen zwemmen in het grote haaienbassin samen met barracuda’s, haaien, tarpons en andere roofvissen.
Lees verder

Dwergnijlpaard

Bron: rotterdamzoo.nl, waza.org
Half oktober is in Diergaarde Blijdorp een dwergnijlpaard geboren. Het jong weegt maar vijf kilo, ongeveer een tiende van een jong van een gewoon nijlpaard. In Blijdorp zijn ze zeer blij met de geboorte maar ook de stamboekhouder van dwergnijlpaarden in Bazel is content.
Lees verder

Spinapen zijn moederskindjes

Bron: scientias.nl, foto van Paulo B Chaves
Bij spinapen, een apensoort die in het Braziliaanse regenwoud leeft, heeft de moeder een belangrijke rol in het leven van haar zoon. Moeders blijven levenslang bij hun zonen.
Lees verder

Rewilding Europe

Bron: trouw.nl, foto Per Harald Olsen
Een samenwerkingsverband tussen het Wereld Natuur Fonds en diverse Europese natuurorganisaties wil complete nieuwe ecossytemen terugbrengen en tegelijkertijd een nieuwe economische impuls geven aan verlaten gebieden.
Lees verder

Neushoorn Saar

Bron: dierenparkamersfoort.nl
In Dierenpark Amersfoort wordt met smart gewacht op de geboorte van de Indische neushoorn. Al een lange periode wordt uitgezien naar deze eerste nakomeling van Zimon en Saar. Saar is te volgen via de webcam.
Lees verder

Dierenbeschermingscentrum

Bron tekst en foto: dierenbescherming.nl
Half oktober werd in Amerfoort de eerste steen gelegd van het eerste Dierenbeschermingscentrum van Nederland. Deze opvanglocatie voor dieren in nood voldoet aan de modernste eisen van dierenopvang.
Lees verder

Heidekoe op Hoge Veluwe

Bron: tekst en foto: edestad.nl
Het beeld bestaat dat de Gelderse heide paars was en alleen wordt begraast door schapen. Dat klopt niet helemaal Vroeger was de heide niet alleen paars en ook heidekoeien graasden op de heide. Deze kleine soort rundvee werd gehoed door koeienjongens.
Lees verder

144, Red een dier

Bron: dierenwelzijnsweb
Op 15 november is het meldnummer '144, red een dier' opengesteld voor publiek. Meldingen voor door speciaal opgeleid mensen beoordeeld. Per klacht wordt bekeken of direct de plaatselijke politie wordt ingeschakeld of een gespecialiseerde dienst.
Lees verder

Slangenexpo SERPO

Bron: serpo.nl
In de Wintertuin van de Hortus in Leiden kunnen nog tot en met 23 oktober slangen bekeken worden. De expositie is getiteld: "Planten en slangen meer dan vrienden" en deze wordt georganiseerd door SERPO.
Lees verder

Kuifseriema

Bron: overloonzoo.nl, foto door Manfred Werner
Een kuifseriema of roodpootseriema is een bodembewonende vogel die van oorsprong in Zuid-Amerika voorkomt. De vogels vliegen weinig en zullen bij gevaar eerder wegrennen. In Zooparc Overloon is deze zomer een jonge kuifseriema uit het ei gekropen.
Lees verder

Koala gebrul

Bron: scientias.nl
Koala's zijn dieren die zich niet zo druk maken. Ze slapen veel (zo’n 18-22 uur per dag) en besteden veel tijd aan het eten van eucalyptusbladeren. Maar in de paartijd maken de mannetjes enorm veel lawaai.
Lees verder

Kinderen en honden

Bron: scientias.nl
Kinderen zien een grijns van een hond nogal eens aan voor een glimlach. Dit zou weleens de oorzaak kunnen zijn van veel bijtincidenten met jonge kinderen. Maar weten kinderen wel de blaf van een hond te interpreteren?
Lees verder

Stokstaartje herkent stemmen

Bron: scientias. nl
Ook stokstaartjes herkennen elkaar aan de hand van stemmen. En dit zou bewijzen dat wij mensen toch niet zo heel bijzonder zijn. Onderzoekers uit Zwitserland deden proeven met stokstaartjes en beschreven dit in Biology Letters.
Lees verder

Apentrio

Bron: aap.nl
Eind september arriveerde een bijzonder apentrio bij de Stichting AAP. Een mantelbaviaan, een Java-aap en een monameerkat komen samen naar Almere. Het trio leefde jarenlang samen in één kooi, ondanks dat het zeer verschillende apensoorten zijn.
Lees verder

Naturalia

Bron: naturalis.nl (tekst en foto)
In Museum Naturalis (Leiden) is de komende maanden de tentoonstelling 'Naturalia, van circusdier tot wetenschappelijk object' te zien. Opgezette dieren, skeletten, dieren op alcohol en schelpenkabinetten, worden tentoongesteld, allen afkomstig uit de collectie van het Zoölogisch Museum Amsterdam.
Lees verder

Hulp voor dieren in Tripoli

Bron: vier-voeters.nl
Begin september stuurde de internationale dierenwelzijns organisatie Vier Voeters een noodhlupteam naar Tripoli. De dieren in de dierentuin van Tripoli hebben zwaar te lijden in het door oorlog verscheurde Libië.
Lees verder

Scheltopusik

Bron: artis.nl, reptilepark.com.au
Deze wat curieuze naam behoort toe aan een hagedissensoort, uit de familie van hazelwormen. Een andere naam die voor dit dier gebruikt wordt is Europese glasslang. De scheltopusik is één van de grotere hazelwormachtigen, en kan een lengte van zo'n 140 cm bereiken.
Lees verder

Dieren voelen aardbeving aankomen

Bron: nationalzoo.si.edu
Eind augustus beefde de aarde aan de oostkust van de Verenigde Staten. De aardbeving met een kracht van 5.8 op de schaal van Richter werd goed gevoeld in de Smithsonian National Zoo in Washington.
Lees verder

Inteelt is niet altijd probleem

Bron: scientias.nl, lynxexsitu.es
Het gaat niet goed met de pardellynx. In twee geisoleerde gebieden in Spanje leven nog maar zo’n 300 dieren. Er worden fokprogramma's opgezet om de soort te redden. Maar omdat de populatie nog maar zo klein is moet er wel van inteelt sprake zijn.
Lees verder

Oppassen met geneesmiddelen

Bron: dierenwelzijnsweb
Bij de meeste mensen is het wel bekend dat geneesmiddelen uit het bereik van kinderen gehouden moeten worden. Minder bekend is het feit dat geneesmiddelen voor mensen ook een risico vormen voor huisdieren.
Lees verder

Erfelijke afwijkingen op website

Bron: dierenwelzijnsweb.nl
Vooral in het Verenigd Koninkrijk is de aandacht voor het effect van genetische afwijkingen op het dierenwelzijn sterk toegenomen. De UFAW heeft nu een website opgezet om het publiek te informeren over de genetische afwijkingen bij huisdierrassen.
Lees verder

Avond in Apenheul

Bron tekst en foto: Susanne Driessen, EZNC
In het kader van de EAZA Mensapen campagne 2011 organiseerde Apenheul op zaterdag 2 juli een speciale avondopenstelling waarvan de opbrengst in z’n geheel naar hulpacties voor diverse mensapen gaat.
Lees verder

Jongen voor bedreigde neushoornvogels

Bron: avifauna.nl
Sinds eind juli jl. is vogelpark Avifuana de trotse eigenaar van drie jonge Visayan Tarictic neushoornvogels. De geboorte van deze vogels is bijzonder, nog nooit eerder is deze soort geboren op het vasteland van Europa.
Lees verder

Dier of ding?

Bron: dierenwelzijnsweb.nl, dierofding.nl, scienceout.nl
Al duizenden jaren veranderd de mens de eigenschappen van dieren door middel van fokkerij en selectie. Als gevolg hiervan zijn dieren steeds meer aangepast aan het leven dichtbij en in dienst van de mens.
Lees verder

Aziatische olifant is een echte sociale netwerker

Bron: scientias.nl, nu.nl. biomedicalcentral.com
Tot voorkort werd aangenomen dat Aziatische olifanten in vergelijking met hun Afrikaanse soortgenoten niet erg sociaal zijn. Onderzoek, uitgevoerd door Sri Lankese wetenschappers, toont echter aan dat het echte sociale netwerkers zijn.
Lees verder

Opvangcentrum voor exotische schildpadden

Bron: focus-wtv.rnews.be
Sea Life Blankenberge wordt de laatste jaren overspoeld met mensen die exotische schildpadden binnenbrengen. Daarom heeft Sea Life besloten om een opvangcentrum voor deze dieren op te zetten.
Lees verder

Slimste aap ter wereld

Bron: standaard.be, nieuwsblad.be
Tien weken lang streden de Bonobo's uit Planckendael bij Mechelen en de Antwerp Chimps om de titel 'Slimste Aap Ter Wereld'. Beide soorten apen, die tot dezelfde familie behoren, moesten een aantal verschillende ...
Lees verder

Nationale Nachtvlindernacht 2011

Bron tekst en foto: vlinderstichting.nl
2 september as. organiseert de Vinderstichting in samenwerking met de Werkgroep vlinderfaunistiek de jaarlijkse Nachtvlindernacht. Vanaf honderden plekken door het hele land worden er excursies georganiseerd.
Lees verder

Gedragscode Dierenbescherming

Bron: dierenwelzijnsweb.nl, dierenbescherming.nl, 4nieuws.nl
Naar aanleiding van klachten over diergebruik in televisieprogramma’s heeft de Dierenbescherming een omgangscode voor dieren in radio en tv-programma’s opgesteld. Deze is in mei aan alle omroepen gestuurd. Inmiddels is de code door zes omroepen getekend.
Lees verder

Neusapen naar Apenheul

Bron: apenheul.nl, foto Bjorn Christian Torrissen
Ergens in deze periode wordt een nieuwe apensoort verwacht in de Apenheul. Neusapen worden niet veel gehouden in dierentuinen en de kans om neusapen in de collectie te krijgen paste de Apenheul wel.
Lees verder

Cheetahs in Whipsnade Zoo

Bron: zoolex.org en zsl.org, foto James Temple
In Whipsnade Zoo (UK) worden al zeer lang cheetahs gehouden. Al in 1829 werden er cheetahs gehouden en deze zoo was de eerste waarbij cheetahs in gevangenschap jongen kregen (1967). In de afgelopen 40 jaar zijn hier 130 welpen geboren.
Lees verder

Zwemmende orang oetans

Bron: hln.be
Wetenschappers waren geschokt toen ze beelden van een natuurfotograaf zagen. Wat was er nu zo schokkend? Ze zagen orang oetans zwemmen en vissen in een rivier, en tot nu toe werd aangenomen dat orang oetans bang zijn voor water.
Lees verder

McCords Slangenhalsschildpad

Bron: dierenparkamersfoort.nl
De McCords slangenhalsschildpad is een van de 25 meest bedreigde schildpadsoorten. Oorspronkelijk komen de dieren voor op het eiland Roti (Indonesie) maar daar zijn ze al lang niet meer gezien.
Lees verder

Komodovaraan

Bron: zooantwerpen.be
In ZOO Antwerpen hebben de Komodovaranen voor 14 eieren gezorgd. Dat is een primeur voor deze zoo. Het is overigens nog niet bekend of de eieren bevrucht zijn. De broedduur is zo’n zeven maanden.
Lees verder

Goliathreiger

Bron: safaripark.nl en allevogels.nl, foto Steve Garvie
Met zo'n naam moet je haast wel groot zijn. En inderdaad, de goliathreiger is met een hoogte tot wel anderhalve meter de grootste reiger ter wereld. Een andere naam is dan ook reuzenreiger. Het leefgebied van de goliathreiger is Centraal Afrika.
Lees verder

Tuinvlindertelling

Bron tekst en foto: De Vlinderstichting
In het weekend van 6 en 7 augustus vindt weer de Landelijke Tuinvlindertelling plaats in Nederland en Belgie. In tuinen worden dan vlinders geteld, gedurende een kwartier. Door deze waarnemingen door te geven ...
Lees verder

Honderdduizend DierenHuis

Bron: deharpij.nl, foto van Norbert Potensky
Sinds half juni is in Dierenpark Amersfoort het Honderdduizend Dierenhuis te bezoeken. In dit nieuwste themagebied van het Dierenpark is een enorme diversiteit van dieren te zien. Ook worden hier de Koele Knuffelsessies georganiseerd.
Lees verder

Wrattenzwijnen in Umkhosi

Bron: ouwehand.nl, foto N. Gianotten
De jonge (en oudere!) wrattenzijnen in Umkhosi (het Afrikaanse deel van Ouwehands Dierenpark) genieten lekker van de modder. Waarom doen deze dieren dat? Dit zoelen in de modder (zoals dat bij varkens genoemd wordt) heeft twee redenen:
Lees verder

Het zwemmen van vissen

Auteur: Susanne Driessen, EZNC
Na de uitleg over voedselverwerking bij vissen volgt hier een stuk over het zwemmen van vissen. De vorm van een vis (grootte, verhouding hoogte-breedte, spiermassa) bepaalt wat voor een specifieke vis de meest gunstige manier van zwemmen is.
Lees verder

Handopfok wallabi's en kangaroe's

EZNC
Regelmatig komen er bij het EZNC vragen over de handopfok van buideldieren. Een moederwallabi met een jong in de buidel is overleden en de eigenaren willen het jong graag met de hand groot brengen. Op de site stond al informatie over de handopfok van buideldieren maar deze kon nog wel wat aanvulling gebruiken.
Lees verder

Leeuwen nieuws

bron: harpij.nl
Veel leeuwen nieuws is er in de diverse dierentuinen. Zowel in Dierenpark Emmen als in GaiaPark Zoo Kerkrade werden leeuwen als nieuwe diersoort geintroduceerd, in Artis werd een leeuwtje geboren en in Bellewaerde Park (B) mochten de leeuwen met een bungee elastiek aan de gang.
Lees verder

Dierendumping

Bron: nieuwsblad.be
Een huisdier is niet voor even, maar voor het leven. Met deze slogan wil de stad Antwerpen de aandacht richten op dierendumping. Zo wil Antwerpen het aantal gevallen van dierendumping op haar grondgebied drastisch verminderen.
Lees verder

Voedselverwerking bij vissen

Auteur: Susanne Driessen, EZNC
Na de uitleg in de vorige nieuwsbrief over het vakgebied functionele morfologie bij vissen en over visvormen, volgt hier een stuk over voedselverwerking bij vissen.
Lees verder

Neushoorn Saar

Bron: dierenparkamersfoort.nl
Al jaren proberen de dierverzorgers in Dierenpark Amerfoort om Indische neushoorns Saar en Zimon tot dekken te krijgen. Zonder resultaat. Na diverse onderzoeken en aanpassingen in het verblijf van de neushoorns (een dekking gaat er nogal wild aan toe) kwam het toch tot een dekking.
Lees verder

Kooiverrijking bij konijnen

Bron: Dierenbescherming-utrecht.nl en Knaag&Ko
Gedragsverrijking (ook wel kooiverrijking genoemd) is het toevoegen van elementen aan het verblijf van een dier waardoor dat dier meer zijn natuurlijke gedrag kan laten zien. Het zorgt voor afleiding bij het dier en houdt het dier actief en gezond.
Lees verder

Berenwoud Arbesbach

Bron: vier-voeters.nl en zoolex.org
In Oostenrijk bewonen zes bruine beren een berenwoud. Het berenwoud is één van de projecten van de organisatie VierVoeters. Beren die onder slechte omstandigheden leefden kunnen hier weer beer worden en hun natuurlijke gedrag laten zien.
Lees verder

Jongen grootbrengen

Bron: rotterdamzoo.nl en avifauna.nl
Wanneer in een dierentuin vogels gehouden worden die in een fokprogramma zitten, omdat het een bedreigde diersoort is, staat de dierentuin voor een belangrijke keuze wanneer er eieren gelegd worden.
Lees verder

Ooi verlicht pijn bij lam

Bron: sciencedaily.com
Door de ooi bij het lam te laten wanneer deze stressvolle en/of pijnlijke handelingen moet ondergaan, zoals het indoen van een oormerk, kan de pijn bij het lam verlicht worden. Ook moet stress bij de ooi rond de geboorte zoveel mogelijk vermeden worden.
Lees verder

Samboja luidt noodklok

Bron: nvdzoos.nl, foto Ronald van Beek (Apenheul)
In Apenheul luidt de jonge orang oetan Samboja de noodklok. Letterlijk. Hij vraagt hiermee aandacht voor zijn wilde soortgenoten die in Zuidoost-Azië met uitsterven bedreigd worden. Hiermee werd het startsein gegeven voor de internationale Ape Campaign.
Lees verder

Functionele morfologie van vissen

Auteur: Susanne Driessen, EZNC
Functionele morfologie is een tak binnen de biologie die niet alleen kijkt naar de anatomie (bouw, uiterlijk) van een organisme (plant of dier), maar ook kijkt welke functie met die bouw samenhangt (gedrag, eetgewoonten, passende leefomgeving).
Lees verder

Warm tijdens winterrust

Bron: nationalgeographic.com
Rond deze tijd van het jaar komen de beren uit hun winterrust. Amerikaanse zwarte beren houden een winterrust van wel vijf tot zeven maanden zonder te eten, drinken, urineren of zich te ontlasten en komen dan gezond (maar wel magerder) uit hun hol.
Lees verder

Egels in de tuin

Bron: egelweiss.nl
Egels komen inmiddels weer langzaam uit hun winterslaap. Na ongeveer geslapen te hebben vanaf november - december tot april - mei, zijn inmiddels de eerste exemplaren alweer waargenomen.
Lees verder

Topkok opent Fazanterie

Bron: artis.nl
Topkok Ramon Beuk opent op 27 april het eerste deel van de vernieuwde Fazanterie in Artis. Hij doet dit heel toepasselijk door de eerste maaltijd voor de ara’s, seriëma’s en de fazantachtigen te bereiden.
Lees verder

Prins Alfredhert

Bron: rotterdamzoo.nl en waza.org
Het Prins Alfred hert is een zeer zeldzame hertensoort die nog op twee eilanden in de Filipijnen in het wild voorkomt (Negros en Panay). In dierentuinen worden de dieren gehouden in fokprogramma's die gelinked zijn aan beschermingsprogramma's op de Filipijnen.
Lees verder

Vossenburcht

Bron: volgdevos.nl, foto: Malene
De vossen-burcht in de Oostvaarders-plassen die sinds begin maart met webcams gevolgd kan worden is een regelrechte hit. Na een kijkje in diverse vogelnesten wordt nu ook het leven van een vossenfamilie graag gevolgd.
Lees verder

Empathie bij kippen

Bron: livescience.com
Een bezorgde moeder wordt wel een moederkloek genoemd, en deze uitdrukking is meer waar dan tot nu toe bekend was. Onderzoek met kippen en hun kuikens heeft laten zien dat hennen ook empathie kunnen vertonen.
Lees verder

Ieuw de Toilette

Bron: nationalgeographic.com, foto David M. Jensen
Mannetjes apen die zich wassen met hun eigen urine zouden zo weleens onweerstaanbaar voor de vrouwtjes kunnen worden. Waar mensenmannen hun after-shave moeten kopen, hebben de mannelijke kapucijnaapjes die altijd bij de hand.
Lees verder

Helmkasuaris

Bron: avifauna.nl
De jonge helmkasuaris uit Avifauna (geboren in oktober 2010) verhuist naar Blavand Zoo in Denemarken. De jonge helmkasuaris komt hier in het kweekprogramma terecht. In Avifauna wordt het stamboek van alle helmkasuarissen van de Europese dierentuinen bijgehouden.
Lees verder

Lezingendag Koudbloedigen

N. Gianotten
Deze Lezingendag met als onderwerp Amazonia werd al eerder aangekondigd in de nieuwsbrief. Bij deze een verslag van deze goed bezochte dag. 44 Deelnemers (dierverzorgers uit verschillende dierentuinen en liefhebbers) kregen in de Zoo van Antwerpen een mooi programma voorgeschoteld.
Lees verder

Tsunami en de dierentuin

Bron: waza.org
De aarbeving en daaropvolgende tsunami in Japan (11 maart 2011) hebben enorme schade aangericht en hebben ook voor veel slachtoffers gezorgd. Ook voor de dierentuinen en aquaria in het noordelijk deel van Japan is de schade enorm.
Lees verder

Cultuur gebonden gedrag

Bron tekst en foto: nationalgeographic.com
Bij een groep mandrils in Colcester Zoo is gedrag geconstateerd wat specifiek is voor die mandril-groep. Het gedrag is natuurlijk ontstaan, zonder inbreng van mensen en bestaat al een volle generatie. Daarom wordt het nu gezien als cultuur gebonden gedrag.
Lees verder

Jonge korsthagedissen

Bron: artis.nl, waza.org
In het Reptielenhuis in Artis zijn drie korsthagedissen uit het ei gekropen. Voor zover bekend zijn deze eigen gekweekte dieren een Europese primeur. Vijf maanden nadat de eieren gelegd zijn, kropen de jongen eruit.
Lees verder

Blijven giraffes drijven?

Bron: nu.nl
Wat zou er gebeuren wanneer een giraf in diep water terecht komt? Zinkt het dier als een baksteen of blijft het drijven? En als het blijft drijven, kan het dier dan zwemmen of verdrinkt het alsnog? Interessante vragen, die niet zomaar even getest kunnen worden,...
Lees verder

Tien voor 12 voor vlinders

Bron tekst: Vlinderstichting, foto Ab Baas (via Vlinderstichting)
De Vlinderstichting zet zich al 25 jaar in voor de vlinders in Nederland maar veel dagvlindersoorten staan op het punt uit ons land te verdwijnen. Daarom is dit jaar de actie Tien voor 12 gestart. Twaalf vlindersoorten staan centraal in de actie.
Lees verder

Witte leeuwen

Bron: ouwehand.nl
In Ouwehand is sinds kort een nieuwe groep witte leeuwen te zien in Umkhosi. De leeuwen waren al langer in de dierentuin maar verbleven tot voor kort in de quarantaineruimte waar ze onder toezicht stonden van de dierenarts en de verzorgers.
Lees verder

Wel en wee olifantenkudde

Bron: dierenpark-emmen.nl
De olifantenkudde van Dierenpark Emmen is weer uitgebreid. Ditmaal werd het jong geboren in het buitenverblijf, voor de ogen van de bezoekers. Na de geboorte van het kalfje is er onrust in de kudde ontstaan en er is nu dan ook een verhuizing op komst.
Lees verder

Opmerkzame lezers

Natasja Gianotten
Zo nu en dan krijgen wij een vraag of opmerking over de site. Bijvoorbeeld omdat bij een bepaalde diersoort vermeld staat hoe dit dier het gehouden en verzorgd moet worden terwijl het toch een beschermd dier is volgens de Flora- en faunawet.
Lees verder

Bever leven

Bron: news.bbc.co.uk, foto Laszlo Ilyes
Over bevers was al wel bekend dat ze dammen bouwen en in een burcht wonen. Maar over het leven van bevers in de burcht was niet meer bekend dan wanneer ze hun burcht ingaan en die weer verlaten. De technologie om in de burcht te kijken zonder ...
Lees verder

Lezingendag koudbloedigen

Bron: Louwerens-Jan Nederlof en Ben van Dyck
Voorjaar 2010 werd een zeer geslaagde lezingendag gehouden over de koudbloedige fauna van Madagaskar. Het vervolg, op donderdag 17 maart 2011, is hopelijk het begin van een lange traditie. Ook nu weer is de Zoo van Antwerpen de gastheer.
Lees verder

Koeneusrog Blijdorp

Bron tekst en foto: blijdorp.nl
In het Oceanium van Diergaarde Blijdorp zwemt sinds kort een jonge koeneusrog rond. De koeneusrog is ruim twee maanden oud maar is pas sinds kort in het grote aquarium te zien. Voor zover bekend is dit de eerste succesvolle koeneusroggenkweek in Europa.
Lees verder

Jaaroverzicht NVD

Bron: nvdzoos.nl
De 15 dierentuinen die lid zijn van de NVD (Nederlandse Vereniging van Dierentuinen) zijn redelijk tevreden over 2010. Het aantal bezoekers was wat minder dan in 2009 en er waren financiele problemen maar er is toch ook een hoop positiefs te melden.
Lees verder

Sneeuwuil

Bron: news.bbc.co.uk
Met zijn witte veren reflecteert de sneeuwuil het zonlicht en laat zo zijn rivalen weten dat hij er is. Na tien jaar onderzoek naar sneeuwuilen weet een groep onderzoekers uit Canada en Spanje zeer veel over de sneeuwuilen.
Lees verder

Kleuren zien bij haaien

Bron: nationalgeographic.com
Haaien kunnen bloed vanaf zeer grote afstand ruiken, maar het is niet bekend of ze ook kunnen zien dat het rood is. Onderzoek lijkt uit te wijzen dat haaien kleurenblind zijn. Heel verrassend in dat niet. In dieper water zijn kleuren vrijwel niet te zien door gebrek aan licht en is contrast veel belangrijker.
Lees verder

Nieuwsbrief en meer

De frequentie van de nieuwsbrief gaat veranderen: in plaats van eenmaal per twee weken wordt de nieuwsbrief vanaf nu eenmaal per vier weken verstuurd. Waarom? Wij willen meer tijd besteden aan het bijhouden van de EZNC-site, het schrijven van boeken, en het ...
Lees verder

Hout en ruwvoer voor knaagbehoefte konijnen

Bron: dierenwelzijnsweb.nl
Een literatuurstudie naar de verschillende vormen van hokverrijking voor konijnen levert ook zinnige informatie op voor konijnen die als gezelschapsdier gehouden worden.
Lees verder

Insecten en Maatschappij

Bron: ent.wur.nl
Insecten spelen een belangrijke rol op deze aardbol. Niet alleen zijn er veel meer insecten dan mensen (250 miljoen insecten op een mens!) maar mensen kunnen ook niet zonder insecten. In de lezingenserie Insecten en Maatschappij wordt dit nader toegelicht.
Lees verder

Kittens 16 weken bij hun moeder

bron: felinewelfarefoundation.org, foto: kittenmand-tilburg.nl
De Feline Welfare Foundation adviseert om kittens langer bij de moeder te laten dan de wetgeving in Nederland en Belgie nu bepaalt. Het druist in tegen het natuurlijke gedrag en vergroot de kans op ziekte en gedragsproblemen aldus de FWF.
Lees verder

Twee hamerhaaien in Burgers'Zoo

Bron: burgerszoo.eu
In de week voor kerst arriveerden twee hamerhaaien in Burgers'Ocean, het tropisch koraalrifaquarium van Burgers'Zoo. Burgers'Zoo is het eerste publieksaquarium in Nederland waar grote hamerhaaien gehouden worden.
Lees verder

Klamboe tegen parasieten

Bron: scientias.nl
Lip- en papegaaivissen weven 's nachts een net van fijne draden om hun lichaam. Lang was niet duidelijk waarom de vissen dit deden, maar nu blijkt dat het windsel van slijm parasieten zeer effectief op afstand houdt. Het werkt dus als een soort klamboe.
Lees verder

Beleef de Winter

Bron: vogelsbescherming.nl
De Vogelbescherming heeft, ergens in Nederland, een tuin omgetoverd tot waar vogelparadijs. Via vier camera's kan deze tuin permanent in de gaten gehouden worden. En via internet mag iedereen meekijken.
Lees verder

Effect kwik op gedrag ibissen

Bron: tekst en foto: nationalgeographic.com
Wilde witte ibissen veranderen hun gedrag door kwik in het voedsel. Lage kwikgehaltes hebben al een flink effect op het voortplantingsgedrag. Meer homosexuele koppels en minder jongen zijn het resultaat.
Lees verder

Veiling pelikanentrio

Bron: dierenrijk.nl
Het roemruchte pelikanentrio Roderick, Groenerick en Blauwerick wordt geveild om geld op te halen voor de 3FM actie Serious Request. De nieuwe eigenaar hoeft geen volière te gaan bouwen, de vogels blijven in Dierenrijk.
Lees verder

Vermoeide bij danst slordig

Bron: scientias.nl
Ook bijen hebben hun rust 's nachts nodig. Wanneer ze niet voldoende kunnen slapen, geven bijen de volgende dag hun waarnemingen over de plaats waar voedsel te vinden is slordig door aan hun collega's, zo bleek uit onderzoek.
Lees verder

Glinsterende vogelborst

Bron: discovery.com
De mannetjes van een bepaalde soort paradijsvogel hebben unieke veren op hun borst. De veren kunnen licht in alle richtingen tegelijk laten reflecteren. De borst van het mannetje krijgt daarmee het effect van een discobol.
Lees verder

Dikkopjes uit de diepvries

Bron: zooantwerpen.be
In de ZOO Antwerpen zijn voor het eerst amfibieën gekweekt uit bevroren zaadcellen. Dit is een aanzet om van verschillende bedreigde amfibieën sperma te gaan opslaan om zo deze soorten van de ondergang te redden.
Lees verder

GaiaPark uitbreiding

Bron: gaiapark.nl
Grootse plannen in GaiaPark Kerkrade Zoo. De dierentuin die dit jaar haar vijfde verjaardag vierde wil in 2011 vier nieuwe onderdelen openen. Een leeuwenverblijf, een nieuwe arena voor roofvogeldemonstraties, een kinderboerderij en een ...
Lees verder

EAZA Ape Campaign

Bron: eaza.net
Sinds het jaar 2000 is er elk jaar een campagne rond een specifieke diersoort of groep diersoorten bij de EAZA. De campagne van 2010 (European Carnivore Campaign) loopt bijna af. In 2011 start de EAZA Ape Campaign.
Lees verder

Genmutatie maakt van panda planteneter

Bron: nu.nl
Volgens Amerikaanse wetenschappers zorgde een mutatie in een gen voor smaak ervoor dat panda's stopten met het eten van vlees. Het desbetreffende gen is bij mensen nog wel actief en zorgt ervoor dat hartige smaken geproefd kunnen worden.
Lees verder

Okapi in Blijdorp

Bron: rotterdamzoo.nl
In Blijdorp is een nieuwe okapimannetje gearriveerd. De elfjarige Kamba komt uit Kopenhagen. Na een korte quarantaineperiode mocht Kamba kennis maken met de al in Blijdorp verblijvende okapi's.
Lees verder

Schuilstallen voor paarden

Bron: dierenwelzijnsweb.nl
Voor gedomesticeerde paarden is toegang tot een schuilplaats belangrijk. Uit een recent onderzoek wat aan de Michigan State University (USA) werd uitgevoerd blijkt dit, maar ook dat het ontwerp van een schuilstal belangrijk is.
Lees verder

Driestreepdooschildpad

Bron: artis.nl, foto Torsten Blanck
In Artis is eind november een driestreepdoosschildpad uit het ei gekropen. Voor de dierentuin is dit een primeur. De driestreepdooschildpad komt in het wild voor in China, Laos en Vietnam en wordt daar ernstig in haar voortbestaan bedreigd.
Lees verder

Duurzaam ontwormen

Bron: levendehave.nl
Een dossier Wormbestrijding op de website van Levende Have heeft tot doel worminfecties bij schapen en geiten duurzaam te bestrijden, met zo min mogelijk gebruik van ontwormingsmiddelen.
Lees verder

Overgewicht bij dieren

Bron: dierenwelzijnsweb.nl
Overgewicht bij huisdieren komt regelmatig in het nieuws. Afgelopen oktober was er nog een speciale Obesitas-poli bij de Universiteitskliniek in Utrecht. Maar er lijkt meer aan de hand te zijn dan alleen teveel eten en te weing bewegen.
Lees verder

Verrijking door planten

Bron: zoolex.org
Planten vormen het raster waarbinnen en waartussen dieren leven. Ze leveren voedsel en beschutting en bepalen voor een groot deel het natuurlijke gedrag van dieren in het wild. Hoe zit dit bij dieren in gevangenschap?
Lees verder

Vis versus zoogdier

Bron: scientias.nl
Zoogdieren zogen hun jongen en dragen daarmee ook na de geboorte nog zorg voor hun nageslacht. Bij veel vissen is dat niet zo. Discusvissen voeden echter hun jongen met een slijm wat door de huid geproduceerd wordt en zorgen zo goed voor hun jongen.
Lees verder

Socorroduiven

Bron: burgerszoo.eu, foto Magalhães
De Socorroduif is in het wild uitgestorven. Zorgvuldige fokprogramma’s indierentuinen moeten ervoor zorgen datd eze duivensoort niet helemaal uitsterft. De geboorte van twee Socorroduiven in Burgers'Zoo is dus goed nieuws.
Lees verder

Snelle struisvogels

Bron: scientias.nl
Uitgebreid onderzoek heeft aangetoond waarom struisvogels zo lang zo hard kunnen rennen. In de pezen kan in vergelijking met mensen tweemaal zoveel elastische energie opgeslagen worden.
Lees verder

Spin bedrogen

Bron: scientias.nl
Spinnen gebruiken hun web om insecten te vangen. Er is nu ook een insect ontdekt wat de rollen omdraait. Dit insect laat het web van de spin trillen en doet zo een prooi na. De spin die op de trilling afkomt wordt neergestoken en opgegeten.
Lees verder

Neushoorns

Bron: safaripark.nl
Safaripark Beekse Bergen is coördinator van het Europese fokprogramma voor neushoorns. Doelstelling is het krijgen van nageslacht van neushoorns in Europa te bevorderen en het opbouwen van een duurzame populatie in de Europese dierenparken.
Lees verder

Paard wordt filmster

Bron: uu.nl
De horrorfilm 'Sint' is net in premiere gegaan. In de dakscene raast een paard in volle galop over een dak, tussen de schoorstenen door. Delen van deze dakscene zijn opgenomen in de Universiteitskliniek voor Paarden.
Lees verder

Beren maken zich op voor de winter

Bron: alertis.nl
In november gaan de meeste beren in het Berenbos in winterrust. De beren hebben deze zomer een onderhuidse vetlaag opgebouwd om de winter door te komen. En dat is te zien aan hun bolronde lijf en hun mooie, volle vacht.
Lees verder

Stierkophaaien uit ei

Bron: Artis.nl, foto Ed Bierman
Dierverzorgers hebben in Artis een eitje gepeld. Het waren wel bijzondere eitjes: die van de stierkophaai. In het wild hoeven de eieren niet gepeld te worden, daar wordt de schaal in de loop van de tijd steeds dunner, maar in aquaria is wel wat hulp nodig.
Lees verder

Koraalkolonie

Bron: burgerszoo.eu
In Burgers' Zoo werd een bijzondere mijlpaal bereikt: de 1500ste zelfgekweekte koraalkolonie was een feit. Samen met nog enkele toonaangevende aquaria vervult Burgers' een voortrekkersrol op het gebied van de koralenkweek.
Lees verder

Drongo's meesters in imitatie

Bron: scientias.nl, foto DJ Midgley
Drongo's zijn meesters in het imiteren van andere vogels en van meerkatten. Door alarmroepen na te bootsten zien ze kans om prooien van meerkatten te vangen. Door te varieren met hun alarmroep blijft de strategie succesvol.
Lees verder

Bijzondere boa's

Bron: nu.nl
Een vrouwelijke boa constrictor heeft tweemaal jongen gekregen zonder bevrucht te zijn door een mannetje. De vrouwtjes boa leeft samen met vier mannetjes maar na genetisch onderzoek bleek dat de jongen niet verwant zijn aan die dieren.
Lees verder

Hond herkent gezicht baasje

Bron: scientias.nl
Honden herkennen hun baasjes grotendeels op basis van het gezicht, zo werk onderzocht. Wanneer het gezicht bedekt is, is de herkenning lastiger. Oudere honden hebben meer moeite om hun baas te herkennen.
Lees verder

Voorlichting

Bron: dierenwelzijnsweb.nl
Voor het welzijn van gezelschapsdieren is goede voorlichting bepalend. Dit blijkt uit een rapport wat in opdracht van het Ministerie van LNV geschreven is. Van meer dan 20 soorten gezelschapsdieren is het ongerief geinventariseerd en geprioriteerd.
Lees verder

Orka Morgan

Bron: dolfinarium.nl
Orka Morgan die al sinds eind juni in het Dolfinarium Harderwijk verblijft is onderwerp geworden van een uitgebreide studie. Het Dolfinarium heeft een groep (inter)nationale wetenschappers benaderd om een advies te schrijven.
Lees verder

Verslag Vogelsymposium

Eerder werd in deze nieuwsbrief het Vogelsymposium aangekondigd. Voor het eerst hadden Aviornis en De Harpij de handen ineengeslagen om een dergelijk symposium te organiseren. En het was een groot succes.
Lees verder

Wisenten in Nederland

Bron: natuurbericht.nl
Het gaat goed met de kudde wisenten die in Nationaal Park Zuid-Kennemerland loopt. Sinds de dieren daar in 2007 uitgezet zijn groeit de kudde gestaag. Deze zomer zijn er nog twee jonge stiertjes aan de kudde toegevoegd.
Lees verder

Verrassing met streepjes

Bron tekst en foto: zoo-frankfurt.de
Groot was de verrassing van een dierverzorger in de dierentuin van Frankfurt toen hij in het verblijf van de Sumatraanse tijger een jong ontdekte. Na vele onderzoeken was de tijgerin onvruchtbaar verklaard, maar de laatste behandeling is kennelijk toch succesvol geweest.
Lees verder

LED verlichting in Aqua Zoo

Bron: frieslandzoo.nl
Duurzaamheid is een belangrijk item voor Aqua Zoo Friesland. Een deel van de verlichting in het park is vervangen door LED verlichting. Het gedrag en de gezondheid van de dieren zullen de komende maanden goed in de gaten gehouden worden.
Lees verder

Code goed houderschap

Bron: levendehave.nl
Eind september is een 'Code voor goed houderschap schapen en geiten' uitgekomen. In dit document staat wat de verantwoordelijkheid van houders van schapen en/of geiten inhoudt op het gebied van volksgezondheid, dierenwelzijn en diergezondheid.
Lees verder

Waarom leeuwen brullen en katten miauwen

Bron: bbc.co.uk
Het geluid wat katachtigen voortbrengen, brullen of miauwen, is meer afhankelijk van de omgeving waar de katachtige leeft dan van het formaat van het dier. Toch is er voor onderzoekers nog veel onduidelijk.
Lees verder

Monopolie over kokosnoten

Bron: scientias.nl, foto: J.M. Garg
Een resusaap heeft het monopolie over de kokosnoten op het eiland waar hij leeft, omdat hij als enige is staat is om de kokosnoten open te maken. De resusaap werd bestudeerd vanwege zijn grote neus maar verbaasde de onderzoekers nog meer door zijn gedrag.
Lees verder

Laarzen voor olifant

Bron: ouwehand.nl
De Afrikaanse olifant Aja in het Ouwehands Dierenpark Rhenen loopt er weer tiptop bij. Zij heeft van haar adoptiebedrijf een paar modieuze laarzen gekregen. De laarzen met schoenmaat 150 werden op Werelddierendag aan Aja aangeboden.
Lees verder

Kreeften op straat

Bron: natuurbericht.nl
Half september zorgden rode Amerikaanse rivierkreeften voor heel wat opschudding. Tot verbazing, afgrijzen of interesse van menig voorbijganger liepen op verschillende plaatsen de kreeften zomaar over straat.
Lees verder

Rode brulapen

Bron: frieslandzoo.nl, foto Petra Karstedt
In Aqua Zoo Friesland is een bijzondere diersoort gearriveerd. Rode brulapen waren nog niet eerder in Nederland te zien, en wereldwijd zijn er slechts drie dierentuinen waar deze apensoort te zien is (waarvan Aqua Zoo Friesland er dus één is).
Lees verder

Australisch boshoen

Bron tekst en foto’s: avifauna.nl
De geboorte van een zeer bijzonder Australisch boshoen in Avifauna zorgt voor trotse dierverzorgers in het vogelpark. Het kuiken komt niet uit een nest maar heeft drie maanden in een ei onder de grond begraven gelegen.
Lees verder

Dikke Dierendag

Bron: uu.nl
Op 4 oktober kunnen dikke dieren een gratis gezondheidscheck krijgen bij de Obesitaspoli van de Universiteitskliniek in Utrecht. De baasjes zijn uiteraard ook van harte welkom. Dieren worden gewogen en op basis daarvan wordt een advies gegeven.
Lees verder

Beestachtig

Bron: natuurmuseum.nl
In het Natuurmuseum Nijmegen is nog tot februari 2011 de expositie 'Beestachtig! Darwins wereld' te zien. Er worden ruim 250 bijzondere dieren getoond die een unieke selectie zijn van de opvallende, gekke en aparte levensvormen die je op onze aarde kunt vinden.
Lees verder

Poepgoed idee

Bron: safaripark.nl
Er zit een luchtje aan dit nieuwsbericht. In Safaripark Beekse Bergen krijgen de bezoekers tijdens de herfstvakantie te maken met ook een belangrijk deel van het dierenleven, namelijk poep.
Lees verder

Evolutie in beeld

Bron: nationalgeographic.com (tekst en foto)
Een Australische hagedissensoort lijkt middenin het evolutionaire proces van eieren leggen naar levende geboortes te zitten. De populatie die aan de kust leeft legt nog eieren, een andere populatie in koudere berggebieden is levendbarend.
Lees verder

Orang oetan op dieet

Bron: monkeyworld.org, bron foto: hln.be
Oshine de orang oetan is eind augustus gearriveerd in Monkey World, een opvangcentrum voor primaten in Dorset (Verenigd Koninkrijk). Na dertien jaar als huisdier te zijn gehouden moet Ohine nu leren aap te zijn en te eten als een aap.
Lees verder

Prieelvogel creeert illusie

Bron: scientias.nl, foto Gaz via Wikipedia
Prieelvogels zijn bekend om de bijzondere constructies die ze bouwen - prieeltjes - en om hun uitgebreide baltsgedrag. Uit onderzoek is nu gebleken dat de mannetjes hun prieel zo bouwen dat ze zelf groter lijken - en dus interessanter - voor de vrouwtjes.
Lees verder

Panda geboren in Weense zoo

Bron: harpij.nl en zoovienna.at
In Tiergarten Schonbrunn in Wenen (Oostenrijk) is eind augustus een panda geboren. Panda's raken maar hoogst zelden zwanger in gevangenschap en jong is tot stand gekomen na een natuurlijke bevruchting. In Europa is dat één keer eerder gebeurd.
Lees verder

Terrarium evenement

Bron: vhm-events.com
Terrarium liefhebbers opgelet! Op zondag 19 september vindt in de Ijsselhallen in Zwolle weer Terreria Zwolle plaats. Veel standhouders uit binnen- en buitenland zullen de zalen weer vullen.
Lees verder

Economie van het wild

Bron: zoogdiervereniging.nl
In het wild levende zoogdieren worden vaak als zeer aaibaar gezien. Zeehonden, edelherten en bevers zijn grote trekkers. In de media worden wilde dieren ook vaak als veroorzakers van schade neergezet, denk maar aan de wilde zwijnen.
Lees verder

Shelter Medicine

Bron: uu.nl
Shelter Medicine is de geneeskunde van gezelschapsdieren die in groepen gehouden worden waarvan de samenstelling vaak verandert. Denk hierbij aan asieldieren. De dieren hebben vaak last van stress en hebben een groter risico op ziekte.
Lees verder

Protocol welzijn konijnen

Bron: dierenwelzijnsweb.nl
Twee studenten Diermanagement van Hogeschool Van Hall Larenstein hebben het welzijn van konijnen op kinderboerderijen beoordeeld. In hun verslag laten ze zien dat het welzijn objectief gemeten kan worden, gebruik makend van de Welfare Quality systematiek.
Lees verder

Gebarentaal bij orang-oetangs

Bron: vroegevogels.vara.nl
Orang-oetans gebruiken gebaren om iets duidelijk te maken. Na jarenlang onderzoek bij orang-oetans op Borneo werden achttien voorbeelden van pantomime gevonden. Meestal waren deze op mensen gericht maar ook voor onderlinge communicatie wordt deze techniek toegepast.
Lees verder

Verhuizing

Bron: burgerszoo.eu
Met enige regelmaat gaan dieren uit een dierentuin uit logeren bij een andere dierentuin. Vaak gebeurt dit in het kader van een fokprogramma. In de desbetreffende dierentuin zijn bijvoorbeeld geen mannetjes aanwezig of geen dieren met een gewenste genetische afkomst.
Lees verder

Miljoenen soorten

bron: llink.nl
Jarenlang werd er vanuit gegaan dat er tussen de dertig en honder miljoen soorten geleedpotigen, waartoe ook de insecten horen, op onze aardbol leven. Door een nieuwe wiskundige rekenmethode lijkt deze schatting nogal wat te hoog.
Lees verder

Ziek van dieren

Bron: rivm.nl
Helaas kunnen mensen ook ziek worden van dieren. Q-koorts is zo'n voorbeeld, maar ook ringworm (een huidinfectie) en spoelwormen kunnen van dier op mens overgedragen worden. In deze en komende nieuwsbrieven wordt meer uitgelegd over dergelijke aandoeningen.
Lees verder

Vogelsymposium

Bron: aviornis.nl
Op 2 oktober 2010 wordt in GaiaPark Kerkrade een vogelsymposium georganiseerd. Aviornis International en Stichting De Harpij willen vogelliefhebbers en dierentuinmedewerkers bij elkaar brengen om zo kennis en ervaring uit te kunnen wisselen.
Lees verder

Paarden en vliegen

Bron: levendehave.nl
Stekende vliegen hebben een voorkeur voor paarden met een donkergekleurde vacht. Voor veel paardeneigenaren zal het niet als een verrassing komen. Een team onderzoekers uit Hongarije, Spanje en Zweden heeft nu uitgezocht waarom dat zo is.
Lees verder

Orang oetans

Bron: ouwehand.nl
De orang oetans in Ouwehands Dierenpark Rhenen kregen afgelopen vrijdag turnles van Epke Zonderland. De topturner opende hiermee het vernieuwde buitenverblijf van de orang oetans.
Lees verder

Roofvogels als huisdier

Bron:vroegevogels.vara.nl, foto Mila Zinkova
Uit onderzoek van de Vogelbescherming Nederland blijkt dat het aantal roofvogels en uilen dat als huisdier gehouden wordt, schrikbarend toeneemt. Ook ontsnappen er steeds meer roofvogels en uilen en dit kan tot faunavervalsing leiden.
Lees verder

Bijen in de stad

Bron: scientias.nl
Met de bijen gaat het niet goed. Eerder stonden in deze nieuwsbrief al stukken hier over. Het aantal bijen neemt in hoog tempo af in grote delen van Europa en Amerika. Verschillende oorzaken worden genoemd maar echt duidelijk waardoor dit komt is het nog niet.
Lees verder

Rol van het huisdier

Bron: physorg.com
De plaats van een hond of kat in een huishouden is afhankelijk van waar de baasjes opgegroeid zijn. Volgens Blouin, een onderzoeker van Indiana University South Bend (USA) bepaalt dat, naast de aanwezigheid van kinderen in een huishouden, voor een groot deel de status van de huisdieren.
Lees verder

Hybride vogels

Bron: Nieuwsbrief COM
Bij het EZNC kwam het volgende bericht binnen als ingezonden stuk. Het gaat over de aankoop van hybride vogels in België. Deze informatie is voor vogelliefhebbers en -houders van belang.
Lees verder

Terugroepactie muizen

Bron tekst en foto: wormsandgermsblog.com
Een bedrijf wat in de Verenigde Staten bevroren muizen, kuikens en ander reptielenvoedsel via internet verkoopt is gelinkd aan Salmonella-uitbraken bij mensen. Het bedrijf heeft vervolgens miljoenen muizen via een terugroepactie uit de handel gehaald.
Lees verder

Dwergnijlpaarden

bron: uu.nl
In dierentuinen komen meer vrouwelijke dan mannelijke nakomelingen van het dwergnijlpaard ter wereld. Het is niet bekend of dit ook zo is bij in het wild levende dwergnijlpaarden. Over dit schuwe en zeldzame dier is nog niet zoveel bekend.
Lees verder

Chimps aan de pil

Bron: burgerszoo.eu
Zeven chimpansee vrouwtjes in Burgers' Zoo zijn aan de pil. Omdat chimpansees voor wat betreft hun DNA voor meer dan 98 procent overeenkomen met mensen kunnen dezelfde anticonceptiemiddelen als die van mensenvrouwtjes gebruikt worden.
Lees verder

Stalboekje pluimvee voor een natuurlijk gezonde kip

Bron: levendehave.nl
Het gebruik van natuurproducten bij pluimvee kan een gunstige invloed hebben op de conditie en de algemene weerstand van de dieren. Hierdoor worden de dieren minder snel ziek of worden minder ernstig ziek in het geval van infectie.
Lees verder

Kweekprogramma komodovaraan

Bron: zooantwerpen.be
De dierentuin van Antwerpen start binnenkort met een kweekprogramma van de komodovaraan. Er zijn niet veel dierentuinen in Europa die met deze grootste hagedissoort kweken. Met slechts 43 dieren in de Europese dierentuinen is het ook daar al een redelijk zeldzaam dier.
Lees verder

GaiaPark

Bron: deweekkrant.nl
GaiaPark Kerkrade Zoo bestaat inmiddels al vijf jaar. Bijzonder is dat in deze vijf jaar GaiaPark drie keer verkozen werd tot de mooiste grote dierentuin in de Benelux. Ook het bezoekersaantal van 420.000 in het afgelopen jaar is indrukwekkend.
Lees verder

Mensen kijken

Bron: nu.nl
De bezoekers van dierentuinen zouden een verrijkend effect op de orang-oetans kunnen hebben. De apen bestuderen de bezoekers en raken er niet van in de stress. Onderzoekers van de Universiteit van Melbourne komen tot deze conclusie.
Lees verder

Paarden vergeten nooit

Bron: news.discovery.com
Paarden onthouden niet alleen mensen door wie zij goed behandeld zijn, maar onderzoek laat zien dat zij ook woorden beter begrijpen dan verwacht werd. Paarden reageerden positief op trainers die zij herkenden als vriendelijk. Zelfs nadat zij deze mensen al acht maanden niet gezien hadden.
Lees verder

Prostaatkanker gedetecteerd door honden

Bron: livescience.com, foto Steffen Heinz
Het klinkt bizar om prostaatkanker op te sporen door middel van honden. Toch is het mogelijk. Veel dieren hebben veel betere zintuigen dan mensen; katten kunnen zien in bijna volledige duisternis, ...
Lees verder

Vissen met een moestuintje

Bron: news.discovery.com, foto Hiroki Hata
Als wij dachten dat wij mensen de enige zijn met groene vingers, hebben wij dat mooi mis. Uit onderzoek blijkt dat er vissen zijn die een moestuintje bijhouden. Het gaat hier om een tuintje met algen. De vissen verdedigen zelfs dit tuintje en verwijderen het onkruid (de algen die zij minder lekker vinden).
Lees verder

Witte neushoorn

Bron: burgerszoo.eu
Een tijdje terug werd er een witte neushoorn in Burgers' Zoo geboren. Hij kreeg de naam Dozer. Aangezien het heel lastig is om neushoorns te fokken, is de geboorte behoorlijk bijzonder.
Lees verder

Spinnenweb

Bron: dieren.blog.nl
Spinnenwebben zijn mooi om te zien (vooral in de herfst) maar het zijn ook bijzonder effectieve constructies. Ze zien er zo breekbaar uit maar zijn ijzersterk. De kleefstof in spinnenwebben was onderwerp van een onderzoek.
Lees verder

Lanspuntslang

Bron: tekst en foto: serpo.nl
In 1999 was Enkhuizen in rep en roer. Er zou een zeer gevaarlijke lanspuntslang ontsnapt zijn. Het dier is nooit gevonden en door velen wordt in twijfel getrokken of de slang er echt geweest is. Maar deze zomer is er zeker een lanspuntslang in Enkhuizen te zien!
Lees verder

Kankercentrum voor dieren

Bron: uu.nl
Kort geleden is het Misdorp Centrum voor Veterianire Radiotherapie geopend. Dit is in Nederland de eerste en enige plaats waar honden en katten met kanker intensief bestraald kunnen worden. Naar verwachting kunnen zo’n 350 dieren per jaar behandeld worden.
Lees verder

Parfum voor grote katten

Bron: nu.nl
Grote katachtigen zoals jaguars, jachtluipaarden en tijgers worden aangetrokken door parfums. Amerikaanse wetenschappers zochtern uit welke parfums het meest favoriet waren onder de katachtigen.
Lees verder

Good vibrations

Bron: scientias.nl, foto Carey James Balboa
Boomkikkers in tropische regenwouden communiceren met elkaar door de takken van de planten waarin ze leven te laten trillen. De takken worden 8 tot 12 keer per seconden op een neer bewogen door de achterpoten van de kikkers.
Lees verder

Zeeschildpad filmt

Bron: depers.nl
Een zeeschildpad heeft een stukje onderwaterwereld gefilmd met een camera die verloren was door een duiker. De duiker heeft ondertussen zijn camera weer terug en is hiermee groot nieuw op Aruba.
Lees verder

Babynijlpaard

Bron: zooantwerpen.be
In Antwerpen is eind mei een nijlpaardje geboren. Moeder is Imani, het jongste nijlpaard in de Antwerpse Zoo. Vader is Hein, ook de vader van Imani. Door deze verwantschap was de komst van het jonge nijlpaardje niet gepland.
Lees verder

Zeldzame katachtigen

Bron: planckendael.be, foto Joris Jacobs (via plankendael.be)
In dierentuin Planckendael in Mechelen (B) is recent bij twee zeldzame soorten katachtigen gezinsuitbreiding geweest. Bij zowel de Indische leeuwen als bij de sneeuwluipaarden ging dat helaas niet helemaal zonder slag of stoot.
Lees verder

Savanne in Blijdorp

Bron: diergaardeblijdorp.nl
Recentelijk zijn twee nieuwe verblijven geopend die onderdeel zijn van het nieuwe savannegebied in Diergaarde Blijdorp. Zowel de servals als de franjeapen hebben hun nieuwe verblijf betrokken en zijn daarmee buren van de zebra’s, struisvogels, giraffen en koedoes.
Lees verder

Zeeleeuwen in Artis

Bron: artis.nl
Bij de zeeleeuwen in Artis zijn met drie weken tussentijd twee jongen geboren. Vader van beide jongen is Max, die vorig jaar aaugustus overleden is. De nieuwe leider van de harem is Fernandez.
Lees verder

Onzichtbare haaien

Bron: nu.nl
Onderzoekers hebben ontdekt dat sommige haaiensoorten bioluminiscentie gebruiken om zowel met soortgenoten te communiceren als om zichzelf te camoufleren. Zij onderzochten dit bij de donkerbuiklantaarnhaai.
Lees verder

Batagur schildpadden

Bron: zoovienna.at
In Tiergarten Schönbrunn zijn ze er bijzonder trots op. De dierentuin heeft de wereldwijde primeur van de geboorte van twee Batagurschildpadden. Deze schildpaddensoort is ernstig bedreigd, er zijn nog maar twintig exemplaren bekend in de wereld.
Lees verder

Van Berlijn naar Brussel

Bron: levendehave.nl
Schaapherders met hun kuddes lopen van Berlijn naar Brussel. Deze estafette is georganiseerd door Nederlandse en Duitse schaapherders. Ze willen hiermee aandacht vragen voor deze bijzondere en veelzijdige manier van schapen houden.
Lees verder

Pacemaker voor fret

Bron: uu.nl (tekst en foto)
Bij de Universiteitskliniek voor Gezelschapsdieren is voor het eerst een pacemaker geplaatst bij een fret. Fret Bello maakt het, enkele weken na de operatie, goed. Ze is veel actiever en levenslustiger geworden.
Lees verder

Nachtvlindernacht in de dierentuin

Bron: De Vlinderstichting, foto Barbara Rijpkema
In een groot aantal Nederlandse dierentuinen wordt deze zomer een Nachtvlindernacht georganiseerd. 's Avonds gaat de dierentuine open en kunnen nachtvlinders, uilen en vleermuizen bekeken en gehoord worden.
Lees verder

Rijk der Reuzen

bron: dierenparkamersfoort.nl
Begin juni is het Rijk der Reuzen officieel geopend. Dit nieuwe leefgebied van de Aziatische olifanten is nu helemaal af. Het binnenverblijf was afgelopen najaar al in gebruik genomen en de olifanten kunnen nu ook van het buitenverblijf gebruik maken.
Lees verder

Apenverhuizing

Bron: aap.nl, foto Pawel Ryszawa (via Wikipedia)
Eind mei zijn wel 24 berberapen van Almere naaar Frankrijk verhuisd. Voor de Stichting AAP een record. Nog niet eerder werden zoveel dieren tegelijk naar een nieuw onderkomen gebracht.
Lees verder

Tijgertjes

Bron: diergaardeblijdorp.nl
De jonge tijgertjes in Diergaarde Blijdorp maken het goed. Moeder Alia en haar jongen verblijven voorlopig achter de schermen maar via een monitor zijn ze wel te volgen. Vader Hermes is wel gewoon te zien, hij bemoeit zich niet met de opvoeding.
Lees verder

Tropical Zoo

bron: deweekkrant.nl
In mei leggen de vogels een ei. Zo luidt het gezegde, maar niet alleen de vogels leggen eieren in mei. De reptielen in de Tropical Zoo & Vlindertuin in Kwadendamme zijn ook aan het leggen geslagen.
Lees verder

Pijnschaal voor muis

Bron: nu.nl
Na de mens is de muis het eerste dier waarvoor een pijnschaal ontwikkeld is. Door pijn te herkennen bij muizen die als proefdier gebruikt worden kunnen de dieren op tijd pijnstillers krijgen waardoor veel leed te voorkomen is.
Lees verder

Valkerij en Natuurbeurs

Bron tekst en foto: valkerij-natuur.nl
Op 6 juni as wordt de zesde Valkerij & Natuurbeurs gehouden. Tijdens dit evenement staat alles in het teken van roofvogels en natuur. Er worden demonstraties gehouden en er zijn diverse stands.
Lees verder

Huisdierdonorcodicil

Bron: uu.nl
Door het instellen van het Huisdierdonorcodicil pakt de vereniging Proefdiervrij het stijgende aantal proefdieren in het onderwijs aan. Overleden huisdieren worden, met toestemming van de eigenaar, ingezet voor practica binnen de Universiteit Utrecht.
Lees verder

Olifanten intelligentie

Bron: news.bbc.co.uk
Olifanten zien niet zo best maar hun gehoor is formidabel en datzelfde geldt voor hun reukvermogen. Onderzoekers van verschillende instellingen proberen met verschillende testen uit te zoeken hoe intelligent olifanten zijn.
Lees verder

Ultiem dagje uit

Bron: apenheul.nl
Voor Nederlanders is de dierentuin de favoriete bestemming voor een dagje uit. Dit blijkt uit een onderzoek dat Q&A Research & Consultancy uitvoerde in opdracht van de Apenheul. De dierentuin is het meest populair, gevolgd door het attractiepark.
Lees verder

Spectaculair

Bron: diergaardeblijdorp.nl (tekst) en ongewoonongewerveld.nl (tekst en foto)
In dierentuinen worden regelmatig nieuwe aanwinsten geboren. Soms zijn die heel groot, zoals een olifant of giraf of heel schattig, zoals tijgerwelpjes of jonge ijsberen. Maar sommige aanwinsten zijn klein maar fijn.
Lees verder

Terraria Houten

Bron: vhm-events.com
Op 6 juni vindt Terraria Houten plaats in het Expo Center te Houten (Utrecht). Bij dit evenement is weer alles te vinden op het gebied van de terrariumhobby. Twee hallen met materialen, dieren en informatie bieden de terrariumliefhebber alle keus.
Lees verder

Wallabies in Nederland

Bron: zoogdiervereniging.nl
In Nederland worden wallabies regelmatig als gezelschapsdier gehouden bijvoorbeeld op kinderboerderijen of bij particulieren. Ook ontsnappen daar regelmatig dieren en kunnen zich in het wild prima handhaven. Er is nu zelfs een jonge wallabie in het wild gezien.
Lees verder

Veelvraat

Bron: gaiapark.nl en waza.org
In GaiaPark Kerkrade Zoo is voor het eerst een veelvraat geboren. Het jong doet het goed en is veranderd van een schattig knuffelbeertje in een pluizig monstertje volgens de verzorgers. In Nederland is dit de enige plek waar veelvraten gehouden worden.
Lees verder

Kraanvogels in Engeland

Bron: hln.be
Na een hectische autorit kwamen in het Verenigd Koninkrijk acht kraanvogels uit het ei. De eieren hadden ingevlogen zullen worden, maar de IJslandse vulkaan gooide roet (of liever as) in het eten. Een autorit van 17 uur bracht de eieren net op tijd ter plaatse.
Lees verder

Transatlantische dierenwelzijnsorganisatie

Bron: dierenbescherming.nl
De Transatlantic Animal Welfare Council (TAWC) is opgericht door de ondertekening van een verklaring door Eurogroup for Animals. In de TAWC zijn de Europese dierenwelzijnsorganisaties (zoals de Dierenbescherming) verenigd met vergelijkbare organisaties in de Verenigde Staten.
Lees verder

Lama lijfwacht

Bron: scientias.nl
In een Engels natuurpark worden broedende kieviten en tuureluurs bewaakt door lama’s. De opzichters hopen dat de broedresultaten van de bedreigde vogelsoorten dit jaar beter zijn dan voorgaande jaren. De lama’s moeten roofdieren zoals vossen op afstand houden.
Lees verder

Levensduur en gehoorzaamheid

Bron: nu.nl
Canadese wetenschappers vergeleken persoonlijkheidskenmerken van verschillende hondenrassen met gegevens over levensduur van diezelfde rassen. Uit de studie bleek dat 'gehoorzame' hondenrassen langer leven dan hondenrassen die lastiger op te voeden zijn.
Lees verder

Parthenogenese bij haaien

Bron: newscientist.com
In 2001 kreeg een hamerhaai een jong zonder dat er ooit een paring had plaatsgevonden. Het jong stierf na drie dagen en dit werd gezien als een geisoleerd geval. Maar in de VS hebben ze nu aangetoond dat deze voortplantingstrategie door haaien vaker gebruikt wordt.
Lees verder

Lef in het Lab

Bron: dierenbescherming.nl
De 'Lef in het Lab'-prijs is dit jaar uitgereikt aan Geny Groothuis. Zij ontwikkelde een alternatief voor dierproeven door dunne plakjes menselijk weefsel te gebruiken waar bijvoorbeeld nieuwe medicijnen op getest kunnen worden.
Lees verder

Fantastic Four

Bron: dierennieuws.nl, foto van Kousik Nandy
Half april is in Vogelpark Avifauna het startschot gegeven voor de NVD compagne 'Fantastic Four'. Deze campagne is een uitbreiding van de campagne 'Roofdieren? Natuurlijk!' van vorig jaar.
Lees verder

Broedende kolibrie

Bron: dierenpark-emmen.nl
In Dierenpark Emmen broedt een Amazilia-kolibrie op twee eitjes. De kolibrie broedt achter de schermen van de tropische vlindertuin van het Dierenpark. De nakomelingen zullen wanneer ze groot genoeg zijn tussen de tropische vlinders vliegen.
Lees verder

Half haan, half hen

Bron: natrionalgeographic.com
Heel af en toe, is een dier half mannelijk, half vrouwelijk. We noemen dit verschijnsel gynandromorfie en wetenschappers hebben nu ontdekt hoe dat zit. Bij pluimvee komt dit in ongeveer 1 op de 10.000 gevallen voor.
Lees verder

Zeenaalden selectie

Bron: iol.co.za
Mannelijke zeenaalden laten de mate van zorg voor hun jongen afhangen van de aantrekkelijkheid van het vrouwtje waarmee ze gepaard hebben. Wanneer de moeder aantrekkelijk was, zorgt de vader beter voor de jongen.
Lees verder

Zo doen ze dat!

Bron: informatiedierproeven.nl
Eind april verscheen de brochure Dierproeven. Zo doen ze dat! De brochure is een uitgave van de Stichting Informatie Dierproeven (SID) en biedt objectieven en integere informatie over dierproeven.
Lees verder

Interne TomTom

Bron: Noorderlicht, foto Torkel Hafting
Zowel ratten als mensen hebben speciale hersencellen die helpen om te navigeren. Niet zozeer om naar het vakantiehuisje te rijden, maar wel om door een bekende ruimte te lopen. Zonder nadenken loop je van de eettafel naar de keuken en naar de bank.
Lees verder

Neushoornruil

Bron: safaripark.nl
Verandering van spijs doet eten, zo luidt het gezegde. Maar een verandering van de groepssamenstelling bij de neushoorns moet juist zorgen voor kleine neushoorntjes. Tenminste, dat hopen de dierverzorgers in Safaripark Beekse Bergen.
Lees verder

Diersoort ontdekt

Bron: nationalgeographic.com, foto: Joseph Brown, via nationalgeographic.com
Met enige regelmaat wordt in de pers gemeld dat er nieuwe diersoorten ontdekt zijn. Meestal gaat dit om vrij kleine dieren. Maar op de Filipijnen is nu een varanensoort ontdekt die twee meter lang is. De lokale bevolking kende het dier overigens al lang, ze worden graag gegeten.
Lees verder

Zingende muizen

Bron: news.discovery.com
Wanneer mannelijke huismuizen de aanwezigheid ruiken van een beschikbaar, volwassen en niet-gerelateerd vrouwtje, dan zingen ze. Dit gezang is niet hoorbaar voor de mens, het zijn ultrasone liefdesliedjes.
Lees verder

Sterkste insect in de wereld

Bron: vroegevogels.vara.nl
Het sterkste insect ter wereld is een mestkever, zo hebben wetenschappers bepaald. Deze kever kan 1114 keer zijn eigen gewicht trekken. De onderzoekers hebben gemeten hoeveel gewicht er nodig was om de mestkever uit zijn hol te trekken.
Lees verder

Waarschuwende padden

Bron: scrientias.nl
De mensheid zoekt al jaren naar iets wat ons kan waarschuwen dat er een aardbeving aan zit te komen. Volgens een Engelse biologe kan de gewone pad dit voorspellen. Zij onderzocht een populatie padden voor, tijdens en na de aardbeving in L'Aguila (Italie).
Lees verder

Paarden te dik

Bron: vroegevogels.vara.nl
Niet alleen mensen worden steeds dikker. Ook van de paarden en pony's is meer dan de helft te dik. Dit blijkt uit onderzoek wat door het Paarden Kennis Centrum in Lelystad gedaan is. Gedurende een maand werd op maneges, ..
Lees verder

Quiz Volwassenen

De quiz voor volwassenen was lastig. Er was niemand die alle vragen goed had. Voor de liefhebbers zetten we hier alle vragen en antwoorden op een rij. En daar is nog best wat van op te steken!
Lees verder

Junior Quiz

Ook voor kinderen tot 12 jaar was er een quiz. Deze quiz was goed gemaakt. Wisten de jonge bezoekers meer van ratten dan de volwassenen? Hier staan alle vragen en antwoorden nog eens bij elkaar.
Lees verder

Poetsbeurt

Bron: news.bbc.co.uk, foto Jill Sonsteby
Het leek of de zebra zijn laatste uurtje tegemoet was gegaan. Dat dachten de bezoekers in Zurich Zoo tenminste, toen ze zagen hoe een zebra haar kop in de bek van een nijlpaard stak. Maar de enorme kaken klapten niet dicht. Integendeel, het nijlpaard was blij met de poetsbeurt.
Lees verder

Mystery Monkey

Bron: msnbc.msn.com, foto Renee Barth
Een rhesusaap in Florida heeft zijn eigen Facebook- en Twitterpagina. De lokale media berichten regelmatig over deze aap en in kranten word zijn verhaal al vergeleken met de film 'The Fugitive'. Het enige wat minst is de eenarmige bandiet.
Lees verder

Beren bij de tandarts

Bron tekst en foto: alertis.nl
Eerder kon u in deze nieuwsbrief al lezen over de beren die in erbarmelijke omstandigheden in Spanje leefden. De vier beren zijn naar Nederland gebracht en hebben de afgelopen maanden in de quarantaine in Het Berenbos (Ouwehands Dierenpark Rhenen) doorgebracht.
Lees verder

The Big Five

Bron: safaripark.nl
De olifant, neushoorn, leeuw, luipaard en buffel. Vroeger waren het de moeilijkste (en dus meest gewilde) trofees van jagers. Nu zijn het de favoriete dieren van toeristen in Afrika wanneer zij de wildparken bezoeken. Maar wildparken bieden geen garantie voor een blik op 'the big five'.
Lees verder

Blauwe kikkers

Bron: natuurbericht.nl, foto Piet Spaans
Over het algemeen zijn de dieren met felle kleuren eerder in de tropen te vinden dan in Nederland. Maar als je blauwe kikkers wilt zien, moet je nu naar de Veluwe. De mannetjes van de heikikker kleuren in de paartijd enkele dagen hemelsblauw.
Lees verder

KI bij brilberen

Bron: harpij.nl, foto van Kuribo, via Wikipedia
Begin maart vond in de Zoo van Antwerpen een primeur plaats. Brilberin Inca werd kunstmatig geïnsemineerd met sperma van haar partner Gladstone. Ondanks regelmatige pogingen was het nog niet op natuurlijk wijze gelukt om voor nageslacht te zorgen.
Lees verder

Verantwoord houden

Bron: levendehave.nl
In de zienswijze 'Verantwoord houden' van de Raad voor de Dieraangelegenheden (RDA) pleiten zij voor identificatie en registratie van alle landbouwhuisdieren, inclusief hobbydieren en ook honden, katten en paarden.
Lees verder

Hormoon voor herkenning

Bron: nrc.nl
Bij ratten is vasopressine belangrijk voor de herkenning van soortgenoten. Wanneer neuronen voor vasopressine stilgelegd worden blijven ratten steeds opnieuw kennis maken met soortgenoten die ze al ontmoet hadden.
Lees verder

Moeder mysterie

Bron: apenheul.nl
DNA-testen worden soms ingezet om vast te stellen wie de vader is. Dat gebeurt in de mensenwereld, dat gebeurt soms ook in de dierenwereld. Maar in Apenheul heeft zo'n test nu uitsluitsel gegeven over de biologische moeder van een gorillapeuter.
Lees verder

Olifanten in het nieuws

Bron: telegraaf.nl, taronga.org.au en zoo-emmen.nl
Afgelopen maand waren er diverse malen olifanten in het nieuws, niet alleen in Nederland maar ook in het buitenland. En dan vooral berichten rond de geboorte van olifanten. Hier een kleine compilatie van de berichten.
Lees verder

Genen huiskip ontrafeld

Bron: nrc.nl
Onze huiskippen zijn ontstaan uit het Bankivahoen. Ze worden nog steeds tot dezelfe soort beschouwd maar de verschillen zijn duidelijk. De kippen zijn groter en tweemaal zo zwaar als het Bankivahoen en leggen veel meer eieren.
Lees verder

Neusberen in Amersfoort

Bron: dierenparkamersfoort.nl, dierenrijk.nl, waza.org
In Dierenpark Amersfoort is een groep van twaalf neusberen te zien. De dieren zijn afkomstig uit Antwerpen en Arnhem en mochten eind februari voorzichtig kennis maken met hun nieuwe verblijf in Amersfoort.
Lees verder

Staat van het Dier

Bron: minlnv.nl
Op 9 maart werd de eerste Staat van het Dier uitgebracht door minister Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). Dit is de eerste versie van wat een jaarlijkse rapportage over dierenwelzijn en diergezondheid moet worden.
Lees verder

Tanden flossen

Bron: nu.nl
De tandarts zegt het steevast bij een controle: wel goed de tanden flossen! Maar er zijn ook makaken die hun tanden flossen, zo ontdekten Japanse wetenschappers. Eén makaak begon daarmee en leerde dit kunstje ook aan haar groepsgenoten.
Lees verder

Het grootste rattenevenement van Nederland

Illustratie: Marja Rijsdijk
Op 27 maart 2010 wordt in Maassluis voor de 21ste keer door de Internationale Ratten Fokkers/Fanclub (IRF) een internationale clubdag georganiseerd. De IRF Clubdag is al jaren het grootste rattenevenement van Nederland. Dit evenement werd in het verleden door 100 tot 500 rattenliefhebbers bezocht. De organisatie is dit jaar in handen van Jagran BV Ingenieursbureau voor de Zoötechniek (www.jagran.nl).
Lees verder

Beleef de lente

Bron: natuurbericht.nl, foto Mila Zinkova
Heeft u vorig jaar ook wel eens via de webcam meegekeken in de nesten van vogels? Voor alweer het vierde jaar zijn de webcams weer geplaatst door Vogelbescherming Nederland. Vanaf 1 maart zijn de fora weer geopend en kunnen de clips bekeken worden.
Lees verder

Padden partners

Bron: vroegevogels.vara.nl, foto Patrick Gijsbers
Wanneer meer mannetjes om een vrouwelijke reuzenpad vechten, selecteert het vrouwtje het grootste en meest fitte mannetje. Een minder gewenst mannetje kan ze van haar rug krijgen door zich op te blazen.
Lees verder

Dierentuinbezoek in 2009

Bron: nvdzoos.nl
De 15 dierentuinen die lid zijn van de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen (NVD) hebben in 2009 een kleine 10,5 miljoen bezoekers getrokken. Dit is slechts 1% minder dan in 2008. Individuele dierentuinen zien overigens wel verschillen.
Lees verder

Votsotsa's

Bron: dierenparkamersfoort.nl en waza.org
Votsotsa's of Madagascar reuzenspringratten worden in Nederland alleen in Dierenpark Amersfoort gehouden. De dieren zijn zeer bedreigd in het wild en komen ook in dierentuinen maar sporadisch voor. De geboorte van twee votsotsa’s in Amersfoort is dus goed nieuws.
Lees verder

De geheime taal van olifanten

Bron: news.bbc.co.uk
Onderzoekers van de San Diego Zoo bestuderen de olifantentaal. Dat olifanten communiceren door middel van getrompetter, weten we. Minder bekend zijn de lage 'rommel'geluiden waarmee de dieren onderling communiceren.
Lees verder

Hyena's in Blijdorp

Bron: blijdorp.nl en waza.org
De gevlekte hyena's in Blijdorp bewonen alweer enkele maanden hun nieuwe verblijf. Het is onderdeel van het Savannegebied en grenst aan het verblijf van de giraffen en de koedoe's. De prooi- en roofdieren kunnen elkaar niet zien en bereiken, maar wel ruiken en horen.
Lees verder

Zijn apen slim?

Bron: vroegevogels.vara.nl
Het vlooigedrag van apen wordt door veel wetenschappers gezien als bewijs dat apen net als mensen kunnen denken in termen van winst, verlies en sociale patronen. Apen zouden hiervoor hun intelligentie gebruiken en berekenend zijn.
Lees verder

Rattenkeuringen

Bron foto: IRF
De meeste mensen zijn wel bekend met honden- en kattenshows, maar er bestaan ook rattenshows. De IRF Clubdag 2010 is hier één van. Tijdens een rattenshow vinden verschillende keuringen plaats, namelijk een ingangskeuring, een fokkerskeuring, een huisdierenkeuring en een inloopkeuring.
Lees verder

Welzijnsonderzoek kleine zoogdieren

Bron: vpdc, www.uu.nl
In opdracht van het Ministerie voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) is een onderzoek gestart naar de oorzaak van het vroegtijdig overlijden van kleine zoogdieren. Het Veterinair Pathologisch Diagnostisch Centrum (VPDC) deed onlangs de oproep om ...
Lees verder

Grof geschut ingezet tegen rattenplaag

Bron: hln.be
Op Lord Howe, een idyllisch eiland 800 kilometer voor de kust van Sydney, meerde ruim negentig jaar geleden een schip aan met een aantal ongewenste opvarenden. Inmiddels zijn de ratten nu wijdverspreid op het kleine eiland en vormen zij een bedreiging voor de oorspronkelijke dierenpopulaties.
Lees verder

Intelligentietest voor ratten

Illustratie: Marja Rijsdijk
Dat ratten intelligent zijn, daar zijn de meeste ratteneigenaren wel van overtuigd. In Amerika wordt er veel getraind met tamme ratten om deze trucjes en dergelijke te leren. Om een dier een trucje te leren is enige mate van intelligentie nodig.
Lees verder

Komodovaranen ontsnapt uit verblijf

Bron: deharpij.nl en Wikipedia, foto gemaakt door: Mats Stafseng Einarsen
Eind december zijn er in Diergaarde Blijdorp komodovaraan baby’s ontsnapt uit het varanen verblijf. Er zijn vier jongen ontdekt in de Riverahal, maar de verzorgers denken dat er nog meer jongen in de hal zijn. Ze zijn heel moeilijk te vinden want ze zijn ware camouflagemeesters.
Lees verder

Spaanse beren op gesloten in een betonnen kooi

Bron: deharpij.nl, alertis.nl, bron foto: ouwehand.nl
Een aantal jaar geleden is er op een industrie terrein een circus wagon met daar in een dode leeuw, 2 tijgers en een pony en twee beren gevonden. Deze beren zijn naar een opvang centrum gebracht.
Lees verder

10 Humboldt pinguïns geboren

Bron: dierenpark-emmen.nl
In Dierenpark Emmen zijn in eind december 2009 10 jonge Humboldt pinguïns geboren tijdens het China festival of Lights. In Emmen is de grootste groep van Humboldt pinguïns in Europa ontstaan. Er zijn daar in totaal 136 pinguïns in gevangenschap.
Lees verder

De sneeuwluipaard

Bron:de grote dieren atlas en dierentuin Planckendael
Het zeldzame sneeuwluipaard leeft boven de boomgrens in centraal –Aziatische bergen. Hij is ongeveer 75 tot 130 centimeter lang en is de kleinste van de grote katten.
Lees verder

Nieuwe neushoorn Beekse Bergen

Bron: beeksebergen.nl en wikipedia, bron foto: ad.nl
In Safaripark Beekse Bergen is een Afrikaanse neushoorn geboren. Moederneushoorn Dounia en kleine Zahra maken het uitstekend. Ook de bezoekers kunnen de nieuwe aanwinst al zien.
Lees verder

Zeldzame Chinese hagedissen geboren

Bron: blijdorp.nl, wikapedia.nl, bart-laurens.nl
In dierentuin Blijdorp zijn 2 Chinese krokodilstaarthagedissen geboren. Het is na 20 jaar eindelijk weer gelukt dat deze hagedissen zijn geboren. Er zijn in 10 Europese dierentuinen 30 van deze dieren, daarom zijn ze heel zeldzaam.
Lees verder

Aasgier

Bron: home.hccnet.nl/r.goedegebuur, foto van Kousik Nandy
Hij is de kleinste giersoort maar toch wel een grote vogel. Zijn verenpak is zwart met wit en hij heeft een gele snavel (oranje gedurende de nest periode ) en bevat geen veren.
Lees verder

Gastredactie

Deze nieuwsbrief is gemaakt door de leerlingen van groep 7C van Obs De Prinsenakker in Bennekom. Zij hebben hier in een viertal lessen aan gewerkt onder leiding van de vaste redacteur van de nieuwsbrief.
Lees verder

Roodgezicht slingeraap

Bron: gaiapark.nl (tekst en foto)
In GaiaPark Kerkrade Zoo zijn ze zeer blij met de geboorte van een zeldzaam roodgezicht slingeraapje. Het gaat goed met moeder en jong en ze zijn goed te zien voor de bezoekers. Het jong klemt zich stevig vast aan de lange haren van de moeder.
Lees verder

Vogelzangverkiezing

Bron: vroegevogels.vara.nl, foto door Malene Thyssen via Wikipedia
De verkiezing van de Vogel Top 100 stond eerder al aangekondigd in deze nieuwsbrief. Op 3 januari is de hele Top 100 uitgezonden bij het VARA radioprogramma Vroege Vogels. Hier werd ook de winnaar bekend gemaakt.
Lees verder

Halsbandparkieten

Bron: vroegevogels.vara.nl
De halsbandparkiet doet het goed in Nederland. Deze exoot komt hier niet van nature voor maar plant zich op grote schaal voort. De eerste verschijning in het wild was in het jaar 1968. De halsbandparkieten hebben een voorkeur voor grote steden.
Lees verder

Gilamonsters

Bron: rotterdamzoo.nl en waza.org
Gilamonsters zijn vrij grote hagedissen. In het wild komen de dieren alleen voor in Mexico en in het zuiden van de Verenigde Staten (Nevada, Arizona, Californië). Ze zijn goed te herkennen aan hun zwarte wratachtige huid met rode tot roze vlekken.
Lees verder

Apenvriendjes op de foto

Bron: vroegevogels.vara.nl, foto David M. Jensen
Kapucijnapen herkennen andere apen die zij kennen op een foto. Kennelijk zijn ze instaat om een tweedimensionaal beeld te koppelen aan de werkelijkheid. En zij zien verschillen in gezichten van andere apen en onthouden de kenmerken van bekende apen.
Lees verder

Geiten op kinderboerderijen

Bron: minlnv.nl
Regelmatig duikt Q-koorts op in het nieuws. En dan vooral de ruiming van alle drachtige geiten op bedrijven die besmet zijn met Q-koorts. Voor geiten en schapen op kleinschalige bedrijven, en dus ook op kinderboerderijen gelden andere regels.
Lees verder

Wij willen uw mening!

Over het boekje Zoo Animal Nutrition Tables and Guidelines.

In het voorjaar van 2010 zal een volledig herziene tweede druk uitkomen van het boekje Zoo Animal Nutrition Tables and Guidelines. De eerste druk van meer dan 2000 exemplaren is inmiddels volledig uitverkocht. Uw mening over de inhoud van het boekje is voor ons belangrijk!
Lees verder

Krachtig hart

Bron: nu.nl
Giraffen blijken over een klein maar extreem krachtig hart te beschikken. Hierdoor kan het bloed door de lange nek naar het hoofd gepompt worden. Onderzoekers van de universiteit van Pretoria (Zuid-Afrika) hebben dit ontdekt.
Lees verder

Famous Five

Bron: waza.org, foto Elke Talma (MCSS)
Het kerstverhaal van de WAZA (World Association of Zoos and Aquaria): de Famous Five zijn weer terug naar de Seychellen. De Famous Five zijn in dit geval vijf karetschildpadden die op de Seychellen vrijgelaten gaan worden.
Lees verder

Verbleekte hagedissen

Bron tekst en foto: nrc.nl
In de zandduinen van New Mexico leven drie verschillende lichtgekleurde hagedissoorten. Hun lichte schutkleur berust bij alle drie de soorten op een andere genetische aanpassing.
Lees verder

Reageerbuisveulen

Bron: hln.be
Eind oktober werd bij de Gentse universiteit het eerst Belgische reageerbuisveulen geboren. Het gezonde merrieveulentje is vernoemd naar zowel de geboortetechniek als naar de onderzoekster.
Lees verder

Jaar van het Wild Zwijn

Bron: zoogdiervereniging.nl
2010 is uitgeroepen tot Jaar van het Wild Zwijn door de Zoogdiervereniging. Het wild zwijn volgt hiermee de egel op. De Zoogdiervereniging wil hiermee positieve aandacht geven aan één van de meest indrukwekkende dieren in ons land.
Lees verder

Onthouding geeft blauwere poten

Bron: nationalgeographic.com
Wanneer mannetjes blauwvoetgenten zich een jaar niet voortplanten, wordt de blauwe kleur van hun poten intenser. De kans om een partner te vinden wordt daarmee groter. Voor de vrouwtjes is de blauwe kleur heel aantrekkelijk.
Lees verder

Draagbare schuilplaats

Bron: nationalgeographic.com, foto: Roger Steene
Onderzoekers moesten moeite doen om niet in lachen uit te barsten toen ze de octopussen met halve kokosnoten zagen rondscharrelen. En lachen terwijl je aan het duiken bent is niet zonder risico! De octopussen kunnen nu toegevoegd worden aan de lijst 'dieren die gereedschappen gebruiken'.
Lees verder

Zijn kikkers watjes?

Bron: teleac.nl
Kikkers staan al lang bekend om hun gevoeligheid voor milieuvervuiling. Maar een bioloog van de Universiteit van South Dakota ontdekte dat kikkers niet per definitie gevoeliger zijn voor chemische stoffen dan andere dieren.
Lees verder

Nieuwe kameleonsoort

Bron: insciences.org, foto van de University of York
Er zijn diverse manieren om nieuwe diersoorten te ontdekken. Maar meestal gaat een team onderzoekers heel gericht op zoek. Een Britse onderzoeker deed het anders: hij observeerde apen en ontdekte een nieuwe kameleonsoort.
Lees verder

Winter in de zoo

Bron: harpij.nl en telegraaf.nl
Nu de winter echt begonnen is met vorst en een pak sneeuw, treffen dierentuinen ook hun maatregelen. Sommige dieren, die oorspronkelijk uit warmere streken komen, worden binnen gehouden. Hokken worden zonodig extra verwarmd.
Lees verder

Mufasa naar Afrika

Bron: vier-voeters.nl
Mufasa is een jonge leeuw (11 maanden) die tijdelijk opgevangen is door de Stichting AAP. Begin december is Mufasa naar Lionsrock gebracht, de leeuwenopvang van de Stichting Viervoeters in Zuid Afrika.
Lees verder

Makaken-oma's en kleinkinderen

Bron: nrc.nl
Bij makaken nemen oma's soms de zorg voor hun kleinkinderen over. Dit kan zelfs zover gaan dat ze de kleinkinderen weer gaan zogen. Dit bijzondere gedrag werd gezien bij Japanse makaken, bij een groep die al jarenlang bestudeerd wordt.
Lees verder

IJsgrizzly's

Bron: bbb.co.uk, foto door Jean-Pierre Lavoie
Wat krijg je wanneer je een ijsbeer kruist met een grizzly beer? Een opmerkelijke mengvorm van beide soorten beren. In de dierentuin van Osnabruck is daar onderzoek naar gedaan. Twee ijsgrizzly's werden daar geboren.
Lees verder

Nieuw opvangcentrum Primadomus

Bron: aap.nl
Primadomus is het nieuwe opvangcentrum van Stichting AAP in Spanje. Eind november heeft Dr Jane Goodall, de bekende natuurbeschermster, het centrum geopend in aanwezigheid van vele genodigden uit Nederland, Spanje en de rest van Europa.
Lees verder

Blik van een hamerhaai

Bron: nationalgeographic.com
De vorm van de kop van hamerhaaien heeft al veel mensen verbaasd maar tot voor kort was daar nog niet veel onderzoek naar gedaan. Florida Atlantic University heeft daar nu verandering in gebracht.
Lees verder

Slapen als een blaadje

Bron: nrc.nl
Zeeolifanten horen tot de familie van zeehonden. Het zijn de grootste levende zeeroofdieren. Mannetje kunnen wel 3000 kg wegen. Zeeolifanten kunnen zeer diep duiken op zoek naar voedsel en de dieren kunnen ook lang onder water blijven zonder adem te halen.
Lees verder

Opvallende aardbeikikker

Bron: depers.nl
In de natuur bestaan waarschuwingskleuren. Fel rood, geel en zwart betekenen: ik ben gifitg, niet bijten! Bij pijlgifkikkers is dat goed te zien. Maar de aardbeikikker maakt het wel heel bont.
Lees verder

Snelle soortvorming

Bron: nrc.nl
Soortvorming hoeft geen eeuwen te duren. Een befaamd biologenechtpaar doet al meer dan dertig jaar onderzoek naar vinken op de Galapagos eilanden. Charles Darwin beschreef dat vinken op elk van de Galapagos eilanden anders zijn.
Lees verder

Voor de leeuwen

Bron: zooantwerpen.be
Leeuwen, stokstaartjes en vosmangoesten gaan in de toekomst in Antwerpen samen een verblijf delen. De Antwerpse Zoo wil zo het natuurlijke gedrag stimuleren. Volgens planning zou het verblijf in de zomer van 2011 klaar moeten zijn.
Lees verder

Bijzondere haaiengeboortes

Bron: ecomare.nl en kellytarltons.co.nz, foto: kellytarltons.co.nz
In korte tijd kwamen er twee bijzondere haaiengeboortes in het nieuws. Op de sorteerband van een viskotter werden 11 doornhaaitjes geboren en in een aquarium in Nieuw Zeeland pleegde een haai een keizersnede op een medebewoonster, waardoor acht ruwe haaitjes het levenslicht zagen.
Lees verder

Gedragskliniek voor dieren

Bron: uu.nl
Op 17 november jl. is in Utrecht een Gedragskliniek voor Dieren geopend. De kliniek is een onderdeel van de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit van Utrecht. Uniek aan deze kliniek is de combinatie van medische en gedragsmatige beoordeling van de dieren.
Lees verder

Frozen Ark

Bron: frozenark.org
De missie van het Frozen Ark project is om DNA, weefsels en reproductieve cellen van bedreigde diersoorten te verzamelen en te bewaren. Dit project richt zich op de duizenden diersoorten die met uitsterven bedreigd worden.
Lees verder

Bosschildpadden primeur

Bron: iguana.nl, foto Maarten Sepp
In Reptielenzoo Iguana is Vlissingen zijn drie bosschildpadden geboren. Deze geboorte is goed nieuws maar helemaal bijzonder is het dat nu vier generaties bosschildpad in de reptielenzoo te zien zijn. Voor zover bekend is dit een wereldprimeur.
Lees verder

Vogelnavigatie

Hoe vogels in de lucht navigeren, bijvoorbeeld bij de trek, is een grote vraag. Een groep Duitse onderzoekers heeft deze vraag proberen te beantwoorden. Het lijkt erop dat vogels magnetische velden 'zien' met behulp van hun ogen.
Lees verder

Plompe lori's

Bron: dierenparkamersfoort.nl en waza.org
In Dierenpark Amersfoort zijn twee kleine plompe lori's geboren. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden zijn het zeer kleine, vederlichte (ongeveer 45 gram) halfaapjes. Deze jonkies zijn een grote aanwinst voor het fokprogramma van de plompe lori's.
Lees verder

Al in het ei kennis maken met roofdieren

Bron: vroegevogels.vara.nl
Al in het ei kunnen kikkers leren welke roofdieren jacht op hen zullen maken. Eerder was al ontdekt dat amfibieën en vissen in het larvale stadium dit onderscheid kunnen maken, maar het is voor het eerst dat dit gezien is in een embryonaal stadium.
Lees verder

Uitheemse eekhoorn

Bron: minlnv.nl
Sommige uitheemse eekhoornsoorten vormen een bedreiging voor de inheemse rode eekhoorn. Minister Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) gaat maatregelen nemen de verspreiding van deze soorten te voorkomen.
Lees verder

Grootste wielwebspin

Bron: vroegevogels.vara.nl
De grootste wielwebspin ter wereld is ontdekt op Madagaskar. Een wielwebspin is een spinnensoort die een web maakr. Overigens is alleen het vrouwtje van de ontdekte spinnensoort zo groot, het mannetje is veel kleiner.
Lees verder

Kai-Mook signeert

Bron: zooantwerpen.be
De aanstaande geboorte van de eerste Belgische olifantenbaby was te volgen op een eigen site. De bevalling werd aangekondigd via sms en kon via een webcam bekeken worden. En nu heeft Kai-Mook dan ook een eigen boek.
Lees verder

Grootste rattenevenement van Nederland

Bron: Jagran BV
Op 27 maart 2010 wordt voor de 21ste keer door de Internationale Ratten Fokkers/Fanclub (IRF) een internationale clubdag georganiseerd. Dit evenement werd in het verleden door ruim 500 rattenliefhebbers bezocht.
Lees verder

Dwergnijlpaard

Bron: rotterdamzoo.nl en waza.org
Dwergnijlpaarden worden vaak aangezien voor babynijlpaarden. Maar dit is een andere soort nijlpaard, met een iets ander uiterlijk en met ander gedrag. Zo brengen dwergnijlpaarden een veel groter deel van hun tijd op het land door.
Lees verder

Kankertherapie bij honden en katten

Bron: uu.nl
Een nieuwe succesvolle methode om kanker bij honden en katten te behandelen, kan mogelijk ook bij mensen toegepast worden. Dit betoogde Prof. Kirpensteijn in zijn oratie vorige week.
Lees verder

Vogel Top 100

Bron: vroegevogels.vara.nl
Vanaf dierendag kan er al gestemd worden op de beste zanger onder de vogels. Er kan gekozen worden uit 140 vogels en de stemming moet resulteren in een Vogel Top 100. Op 3 januari 2010 is een heel radioprogramma gewijd aan de meest bijzondere vogels.
Lees verder

Knut en Gianna

Bron: telegraaf.nl
In één van de Berlijnse dierentuinen, zijn de ijsberen Knut en Gianna eind september voor het eerst bij elkaar gezet. De Zoo Berlin hoopt dat de twee voor nageslacht gaan zorgen. Knut werd direct na zijn geboorte wereldberoemd.
Lees verder

Proefdieren

Bron: vroegevogels.vara.nl
Volgens Ierse onderzoekers zouden binnenkort motten, rupsen en fruitvliegjes de plaats in kunnen nemen van muizen. In hun rol als proefdier voor het testen van medicijnen welteverstaan.
Lees verder

Jemen kameleons

Bron: rotterdamzoo.nl en waza.org
De Jemen kameleon is een van de grotere kameleon soorten. Mannetjes kunnen langer dan 50 cm worden, de vrouwtjes blijven meestal onder de 30 cm. Jemen kameleons zijn te herkennen aan de grote 'kam' bovenop de kop.
Lees verder

Europese oerpony

Bron: natuurbericht.nl, foto Hans Hovens (Faunaconsult)
Er zijn uitgebreide aanwijzingen dat de Exmoorpony een rechtstreekse afstammeling is van de wilde oerpony. Deze kwam in het Pleistoceen in Noordwest Europa voor. Lang werd aangenomen dat het Przewalskipaard de enige nog levende afstammeling is van het wilde paard.
Lees verder

Zeldzame huisdierrassen

Bron: EZNC
Onlangs werd er in Lelystad een symposium georganiseerd onder de naam: "Oude rassen, nieuwe kansen: de weg naar succes". Centraal stond het vermarkten van producten van zeldzame huisdierrassen.
Lees verder

Kiessysteem bij apen

Bron: telegraaf.nl
Mantelbavianen stemmen elke ochtend waar ze naar toe gaan die dag. Twee of drie mannetjes gaan, met hun gezicht in een bepaalde richting, aan de rand van de groep zitten. De andere mannetjes laten hun voorkeur zien door zich achter één van deze mannetjes op te stellen.
Lees verder

In de prijzen

Bron:news.nationalgeographic.com
Zoals elk jaar werden een week voor de uitreiking van de Nobel prijzen de Ig Nobel prijzen uitgereikt. Dit zijn prijzen voor onderzoek waar je eerst om moet lachen en die je dan aan het denken zetten. Dit jaar speelden dieren een belangrijke rol in twee van de tien onderzoeken die een prijs wonnen.
Lees verder

Uitbreiding Artis

Bron: artis.nl en telegraaf.nl
Artis heeft grote plannen voor de toekomst. Een uitbreiding van het park met 1,7 hectare, een openbaar cultureel Kennisplein, nieuwe en betere dierenverblijven en meer groen. De historische principes van de parkstructuur moeten hersteld worden.
Lees verder

Dieren in de uitverkoop

Bron: safaripark.nl en dierenrijk.nl
Crisis in de dierentuin? Dierenrijk en Safaripark Beekse Bergen zetten hun dieren in de uitverkoop. Vanaf 1 oktober kan een mantelbaviaan of een zebra 'aangeschaft' worden en zelfs een olifant behoort tot de mogelijkheden.
Lees verder

Een brutaal schaap...

Bron: nrc.nl/wetenschap
Brutale rammen kunnen zich snel voortplanten, maar sterven ook jong. De meer geduldige mannetjes zijn uiteindelijk meer succesvol, zo bleek uit onderzoek met dikhoornschapen in Canada.
Lees verder

Dierendagmenu

Bron: harpij.nl
Zelf een recept bedenken voor jouw lievelingsdier, deze maaltijd zelf bereiden, en (als je durft) ook nog zelf voeren aan de dieren! Kinderen tot elf jaar konden aan deze wedstrijd bij Safaripark Beekse Bergen meedoen.
Lees verder

Grote kuddes

Bron: dierenpark-emmen.nl
Toen in Dierenpark Emmen een groep van tien ringstaartmaki's voorbereid werd voor een verhuizing naar een andere dierentuin, vroeg een verzorger zich af hoe uniek het dierenpark is met haar indrukwekkende grote groepen dieren.
Lees verder

Brillangoeren in Nederland

Bron: burgerszoo.nl, foto: Wikipedia
Eind september worden in Burgers' Rimba, het Maleisische themagebied van Burgers' Zoo, drie brillangoeren verwacht. De apen komen uit een apenpark in Israel. Dit is voor het eerst dat brillangoeren in Nederland in een dierentuin te zien zijn.
Lees verder

Haaienreservaat

Bron: nationalgeographic.com
In de Stille Oceaan wordt het eerste haaienreservaat ter wereld ingesteld. In de wateren rondom Palau mag niet commercieel op haaien gevist worden. Ook roept de president van Palau op om wereldwijd te stoppen met het afsnijden van haaienvinnen.
Lees verder

Nieuwe rode lijsten

Bron: volkskrant.nl
Op de rode lijst staan de diersoorten die bedreigd zijn. Deze lijsten worden door de minster van LNV gebruikt om maatregelen ter bescherming van de bedreigde soorten te nemen. De lijsten worden regelmatig bijgewerkt.
Lees verder

Dumerils's boa's

Bron: dierenpark-emmen.nl
Eind augustus zijn in Dierenpark Emmen drie zeldzame wurgslangen geboren. Voor het Dierenpark was dit een primeur. De Dumeril's boa is bedreigd in zijn voortbestaan en goede kweekresultaten in gevangenschap zijn dus belangrijk.
Lees verder

Rothschild-giraffe

Bron: gaiapark.nl
In GaiaPark Kerkrade Zoo werd begin september een Rothschild-giraffe geboren. Volgens GaiaPark is deze geboorte erg belangrijk voor het Europese fokprogramma van deze diersoort.
Lees verder

De hond in de pot

Bron: news.nationalgeographic.com
Resultaten uit DNA onderzoek suggereren dat wolven zo'n 16.300 jaar geleden gedomesticeerd zijn in zuid China. En dat de dieren in eerste instantie gehouden werden als voedsel, niet als waakhond of huisdier.
Lees verder

Late egelbaby's groeien sneller

Bron: vroegevogels.vara.nl
Egels worden tussen juni en oktober geboren. Het is belangrijk dat de jonge egels een voldoende grote vetvoorraad opbouwen vóór de eerste winterslaap anders overleven ze deze niet.
Lees verder

Natuurbrug goed gebruikt

Bron: vroegevogels.vara.nl
Natuurbrug Zanderij Crailoo, het ecoduct tussen Hilversum en Bussum, wordt goed gebruikt door mens en dier. Ook zeldzame diersoorten als de das en de boommarter weten het ecoduct te vinden, naast vele recreanten.
Lees verder

Google en de dieren

Bron: hvbl.be
De zoekmachines van Google kunnen uiteraard gebruikt worden om informatie over dieren op te zoeken. In welke dierentuin kan ik tuatara’s vinden, hoe zwaar wordt een olifant en waar kan ik krekels kopen voor mijn baardagamen.
Lees verder

Vervuiling in de dierentuin

Bron: idealize.nl
In Tiergarten Schonbrunn in Wenen deelt de neushoorn het bassin met een auto en moeten de pinguins een oliepomp op hun terrein dulden. Bij de krokodillen ligt een oude autoband en in het aquarium zwemmen de vissen bij een vat met giftig afval.
Lees verder

Ribsalamander

Bron: National Geographic News, foto Peter Halasz
De ribsalamander of Spaanse ribbensalamander heeft een bijzondere manier om zich te verdedigen. Bij onraad prikken zijn ribben door de huid heen. De punten van de ribben worden dan bedekt met gifstoffen op de huid en veranderen zo in giftige stekels.
Lees verder

Reuzentoekans op les

Bron: rotterdamzoo.nl, foto: Pbrundel
In Diergaarde Blijdorp zijn in het begin van de zomer 14 reuzentoekans uit het ei gekomen. Dit was een primeur voor de dierentuin. Drie kuikens worden door de ouders opgevoed. De overige elf kuiken worden met de hand grootgebracht.
Lees verder

Krimpende ijsberen

Bron: vroegevogels.vara.nl
Klimaatverandering en vervuiling leveren stress op. Door deze stress worden de ijsberen steeds kleiner. Deense onderzoekers concludeerden dit na uitgebreid onderzoek van schedels van ijsberen.
Lees verder

Koraal in het aquarium

Bron: coralhusbandry.org
Koraalriffen worden wereldwijd bedreigd door onder andere vervuiling, overbevissing, destructieve visserijmethodes en opwarming van de aarde. In aquaria gebeurt het tegengestelde.
Lees verder

Nieuwe diersoorten in Himalaya

Bron tekst en foto: wnf.nl
In de afgelopen tien jaar zijn er meer dan 350 nieuwe dier- en plantensoorten ontdekt in het oostelijk deel van het Himalaya-gebergte. In de periode van 1998 tot 2008 gingen wetenschappers op onderzoek uit.
Lees verder

Positieflijst Belgie

Bron: levendehave.nl
De positieflijst Zoogdieren voor Belgie is gepubliceerd en treedt op 1 oktober 2009 in werking. Vanaf deze datum mogen alleen de 42 soorten zoogdieren die op deze lijst staan als huisdier gehouden worden.
Lees verder

Nachtvlindernacht

Bron: De Vlinderstichting, foto Karst Veling
In de nacht is het donker. Of toch niet? De nacht van 28 op 29 augustus is Nachtvlindernacht. Dan worden op veel plaatsen in Nederland de nachtvlinders gelokt met behulp van licht, lakens en stroop.
Lees verder

Zeepaardjes

Bron: National Geographic News
Zeepaardjes zijn zeer opmerkelijke zeedieren, met een kop dat lijkt op een paard en een lange snuit. Fier rechtopstaand trotseren zij de woeste zee, vaak meedeinend met de stroming met hun staart gekruld om een plantenstengel.
Lees verder

Biologische schatkamer

Bron: National Geographic News, foto door Miguel Vences
Het Afrikaanse eiland Madagaskar is een biologische schatkamer. Maar hoe groot deze schatkamer is, is nog niet bekend. Een internationaal team van onderzoekers vond maar liefst 221 nieuwe diersoorten tijdens een expeditie.
Lees verder

Risico exotische eekhoorns groot

Bron: Natuurbericht.nl
De Zoogdiervereniging pleit voor een verbod op het houden van bepaalde soorten eekhoorns. In de afgelopen vijf jaar zijn er al negen exotische eekhoornsoorten in Nederland in het wild gesignaleerd.
Lees verder

Onderzoek naar papegaaienziekte

Bron: levendehave.nl
Sinds 1 september 2008 wordt er in de provincies Noord-Holland, Flevoland en Utrecht onderzoek gedaan naar de papegaaienziekte. De GGD Kennemerland werkt hiervoor samen met de GGD in Noord-Holland, Flevoland en Utrecht, ...
Lees verder

Vriendjes maken door imitatie

Bron: vroegevogels.vara.nl, foto David M. Jensen
In de mensenwereld wordt imitatie gebruikt in het sociale contact. Ook kapucijnaapjes gebruiken imitatie hiervoor. Zij geven de voorkeur aan iemand die hen nadoet. Italiaanse en Amerikaanse onderzoekers kwamen hierachter.
Lees verder

Nederlandse natuur in kaart

Bron: vroegevogels.vara.nl
Nederland kent een rijke onderzoektraditie wat betreft natuur en natuurbescherming. In de loop der jaren is een ongekende schat aan informatie verzameld over planten, dieren, landschappen en ecologie.
Lees verder

De verbeelding van de hondeneigenaar

Bron: bbc.co.uk
Onderzoekers suggereren dat de schuldige blik van een hond alleen bestaat in de verbeelding van de eigenaar. Hondeneigenaren beweerden regelmatig dat zij de blik van hun huisdier konden aflezen – vooral de alleszeggende blik wanneer zij iets gedaan hebben wat niet mag.
Lees verder

Minder stress door invoelende training paarden

Bron: wageningenuniversiteit.nl
Uit een onderzoek van Animal Science Group en de faculteit Diergeneeskunde blijkt dat jonge paarden die op een invoelende manier worden getraind tot rijpaard, minder stress hebben dan paarden, die op gangbare wijze worden getraind.
Lees verder

Rol dierenarts moet sterker

Bron: agriholland.nl
Een dierenarts heeft naast het beter maken van zieke dieren ook taken en verantwoordelijkheden, die betrekking hebben op dierenwelzijn, voedselveiligheid en volksgezondheid.
Lees verder

Eerste olifant voor Olmense Zoo

Bron: deharpij.nl
De Olmense Zoo in België verwelkomt de eerste olifant. Het gaat om een Afrikaans olifantenwijfje van 27 jaar met de naam Luki. De Afrikaanse olifant is de grootste soort olifant en is herkenbaar aan de grote oren.
Lees verder

Vlinderestafette op het Pieterpad

Bron: De Vlinderstichting, foto Ineke Koopmans
Tijdens het vlinderwandelweekend op 22 en 23 augustus wordt het hele Pieterpad gelopen en worden onderweg de vlinders geteld. In 2008 is dit ook gedaan en zo kan een mooie vergelijking gemaakt worden. Dit levert informatie over de stand van zaken rond de vlinders.
Lees verder

Gewone dolfijn niet meer gewoon

Bron: ANP
Volgens het Wereld Natuur Fonds (WWF) staat de gewone dolfijn (Delphinus delphis) in de Middellandse Zee op het punt van uitsterven. De gewone dolfijn is te herkennen aan een slank lichaam en smalle snavel.
Lees verder

Nieuwe populatie orang-oetangs ontdekt

Bron: nu.nl
Natuurbeschermers hebben een nieuwe populatie orang-oetangs ontdekt in een afgelegen en bergachtige hoek van het Indonesische eiland Borneo. Een team dat op het eiland de bossen inspecteert, ...
Lees verder

Bevers Schotland

Bron: Schotland.nl, foto: Per Harald Olsen
Al bijna vierhonderd jaar leven er in Groot-Brittannië geen bevers meer in het wild. In een afgelegen gebied in Schotland zijn nu vier Noorse beverfamilies uitgezet. De komende vijf jaar worden de bevers gevolgd en dan wordt besloten of de bevers op grotere schaal uitgezet gaan worden.
Lees verder

Doorgeven van sociale status

Bron: izw-berlin.de
Een internationaal team van wetenschapper van het Leibniz Institute for Zoo and Wildlife Research (IZW) in Berlijn en van de Universiteit van Sheffield hebben de volgende vraag beantwoord: hoe wordt sociale status doorgegeven ...
Lees verder

Zwarte neushoorns vliegen vrijheid tegemoet

Bron: www.vliegendeneushoorns.nl
Een opmerkelijk dierentransport vond onlangs plaats op Schiphol. Drie zwarte neushoorns uit de Tsjechische dierentuin Dvůr Králové kwamen na zestien uur in een vrachtwagen aan op Schiphol om vervolgens per vliegtuig door te reizen naar een reservaat in Tanzania.
Lees verder

Vlinder Mee!

Bron: De Vlinderstichting, foto Kars Veling
Naar Belgisch voorbeeld, waar het al jaren een terugkomend fenomeen is, wordt voor het eerst in Nederland ook een tuinvlindertelling gehouden. Op 1 en 2 augustus wordt overal in Nederland en België vlinders geteld.
Lees verder

Babysitdienst potvissen

Bron: demorgen.be
Dat jonge moeders hun kleintje niet graag alleen laten, is een bekend feit. Zelfs een korte periode levert al problemen. De oplossing is het zorgen voor een oppas. Voor potvissen ligt dit lastiger.
Lees verder

GaiaPark treurt om verlies gorilla

Bron: deharpij.nl
Begin mei is gorilla Irala van GaiaPark Kerkrade Zoo overleden. Irala was een stille maar dominante gorillavrouw van 24 jaar. Zij leefde sinds de opening van het park in 2005 op het gorilla-eiland.
Lees verder

Artis blij met zebrajong

Bron: artis.nl
Half mei is 's ochtends vroeg op de Afrika Savanne van Artis een mannetjeszebra geboren. De pasgeboren zebra is het vierde jong van de zebramerrie Assizi en de zebrahengst Fonzie.
Lees verder

Open Imkerdag

Bron: bijenhouders.nl
Op zondag 12 juli wordt de Open Imkerdag georganiseerd. Imkers en lokale bijenhoudersverenigingen houden op deze dag open huis. Bezoekers kunnen kennis maken met het leven van de honingbij en leren over het belang van bijen.
Lees verder

Project duurzame bij

Bron: www.deduurzamebij.nl
Op 15 mei op het voormalig werkeiland Neeltje Jans het project van de stichting "De Duurzame Bij" van start gegaan. Het project loopt over een periode van drie jaar. Het doel van het project is een nieuw bijenras voort te brengen dat resistent is tegen de varroa mijt.
Lees verder

Onderzoek bijensterfte

Bron: minlnv.nl
Minister Gerda Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) maakt voor de komende drie jaar één miljoen euro vrij voor onderzoek naar bijenhouderij en bijensterfte.
Lees verder

Too bee or not to bee

Bron: Wageningen update
In verband met de zogenaamde "verdwijnziekte" hebben Wageningse onderzoekers een voorlopige analyse met aanbevelingen geschreven in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselveiligheid (LNV).
Lees verder

Nachtssafari geopend

Bron: avifauna.nl
Vandaag, 24 juni, wordt in Vogelpark Avifauna de Nachtsafari officieel geopend. De ambassadrice van Nieuw-Zeeland en de Nachtburgemeester van Den Haag verrichten deze opening. De opening heeft een Nieuw-Zeelands tintje.
Lees verder

Wisenten in de duinen

Bron: pwn.nl en wisenten.nl
In het duingebied tussen Overveen en Zandvoort lopen sinds enkele jaren wisenten rond. Wisenten worden ook wel Europese bizons genoemd. De wisenten in de duinen zijn afkomstig uit Polen.
Lees verder

Open dagen Meerzoo

Bron: meerzoo.nl
Meerzoo is een dierentuin in wording. Vooruitlopend op de definitieve opening in 2010 gaat de dierentuin dit jaar al drie dagen open voor publiek. Meerzoo wordt een combinatie van kinderboerderij, dierentuin en indoor speeltuin.
Lees verder

Milieuvriendelijk zonnen

Bron: dierenparkamersfoort.nl
Stokstaartjes liggen of staan het liefst de hele dag in de zon. In ons Nederlandse klimaat kan dat helaas niet altijd. In dierentuinen worden er daarom voor de stokstaartjes warmtelampen opgehangen. Maar dat zijn echte energievreters.
Lees verder

Exoten online

Bron: minlnv.nl
Exoten in Nederland zijn soorten die door de mens bewust of onbewust het land zijn binnengebracht en die zich zelfstandig in de natuur kunnen handhaven. Sinds mei zijn 925 exotische planten, dieren en schimmels online te vinden.
Lees verder

Dierenmishandeling

Bron: dierenbescherming.nl
In Utrecht vond kort geleden de conferentie 'Cirkel van Geweld' plaats. Onderwerp van deze conferentie is de relatie tussen dierenmishandeling en huiselijk geweld. Frank Dales, directeur van de Dierenbescherming sprak daar ook.
Lees verder

Europese amfibie in gevaar

Bron: iucn.org
Natuurbeschermingsorganisatie IUCN heeft in opdracht van de Europese Commissie onderzoek gedaan naar het voortbestaan van reptielen en amfibiesoorten in Europa. Hun conclusie: bijna een kwart van deze diersoorten is in gevaar.
Lees verder

IJsberenpark Polar World

Bron: deharpij.nl, foto: Anders Björklund, Orsa Grönklitt AB
Polar World is een nieuw onderdeel van Orsa Björn Park, een groot berenpark in Zweden. De in Ouwehand geboren Ewa en uit Stuttgart afkomstige Wilbär zijn de eerste ijsberen die Polar World gaan bevolken. Polar World werd vorige week geopende voor publiek.
Lees verder

Kosten huisdieren gestegen

Bron: cbs.nl
De kosten van huisdieren zijn een belangrijk aspect bij de keuze voor een dier. Of dat zouden ze in elk geval moeten zijn. Deze kosten stoppen uiteraard niet bij de aanschaf van dier en kooi, maar moeten een heel dierenleven gedragen kunnen worden.
Lees verder

Adelaarsrog

Bron: burgerszoo.nl
De geboorte van een adelaarsrog in Burgers' Ocean is een Europese primeur. Burgers' Zoo is hier erg blij mee want aan deze bijzondere geboorte is vele jaren van intensieve verzorging vooraf gegaan.
Lees verder

Franse chimps in Almere

Bron: aap.nl
Bij Stichting AAP is de chimpanseepopulatie in één klap met drie vrouwtjes uitgebreid. De chimpansees kwamen eind mei na een lange reis aan in het Chimpanseecomplex. Voorlopig verblijven ze daar in quarantaine.
Lees verder

Privé strand voor vogel

Bron: nationalgeographic.com, foto: Julie Larsen Maher, WCS
De maleo of hamerhoen ziet er bijzonder uit en is uiterst zeldzaam. Deze Aziatische hoedersoort komt alleen op het eiland Sulawesi voor. Daar hebben de maleo's een ongerept strand van 14 hectare tot hun beschikking gekregen.
Lees verder

Asiels voller

Bron: vroegevogels.nl
In 2008 kregen de asiels vier procent meer dieren binnen dan in 2007. De eerdere afname van asieldieren heeft zich niet doorgezet. In 2008 vonden ruim 78.000 honden en katten een tijdelijk onderkomen in de opvang.
Lees verder

Peesblessures bij paarden

Bron: uu.nl
Promovendus Gerco Bosch van de Universiteit Utrecht meent dat met therapie op maat de kans op volledig herstel van een peesblessure aanzienlijk hoger is dan bij de huidig gebruikte therapieën.
Lees verder

Dodelijke beet Komodovaraan

Bron: depers.nl
Tot nu toe werd aangenomen dat de prooien van de Komodovaraan stierven doordat verschillende bacteriesoorten in de bek van de varaan leven die na een beet in de wond van het slachtoffer terecht komen.
Lees verder

Neushoornverhuizing

Bron: gaiapark.nl en safaripark.nl, foto van Zoo Schmiding
Vorige week vond in Europa een grote verhuizing van neushoorns plaats. Van Safaripark Beekse Bergen naar Gaia Park Kerkrade Zoo en van Gaia Park naar Zoo Schmiding in Oostenrijk. En het was letterlijk een grote verhuizing.
Lees verder

Baby-olifanten

Bron: baby-olifant.be en AD.nl
Een groter verschil is bijna niet mogelijk. In de Zoo van Antwerpen werd onder grote publieke belangstelling een olifantje geboren. Een week later verraste een olifantenbaby de verzorgers in Emmen. Beide kalfjes maken het goed.
Lees verder

Alpaca cursussen

Bron: alpaca-ranch.nl
Alpaca-Ranch te Meeden organiseert verschillende cursussen over het houden van alpaca's. Naast het promoten van de alpaca fokkerij richt Alpaca-Ranch zich op een goede voorlichting d.m.v. cursussen en workshops.
Lees verder

Vreemde snuiters

Bron: Archaeopteryx
Archaeopteryx, diergeneeskundige vereniging voor vogels en bijzondere dieren bestaat 20 jaar en viert daarom haar vierde lustrum. Het thema is: Vreemde snuiters, onder de zinspreuk opvallend anders!
Lees verder

Bruinvis Baby

Bron: dolfinarium.nl
Bij het Dolfinarium zijn ze dalblij met de geboorte van bruinvis Kwin. Het is voor zover bekend de tweede bruinvis die in gevangenschap geboren wordt. Eerder gebeurde dat in 2007 in Denemarken.
Lees verder

Passie voor Paarden

Bron: wageningenuniversiteit.nl
Dit was de titel van het onderzoek wat door Wageningen UR/LEI werd uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. De uitkomsten van dit onderzoek moeten gebruikt worden om de informatievoorziening richting de paardenliefhebbers te verbeteren.
Lees verder

Voortplanting Aziatische olifant

Bron: uu.nl
Het gaat niet goed met de Aziatische olifant, zowel niet met de dieren in het wild als met de door de mens gehouden olifanten. In het wild komt dit doordat hun leefgebied steeds kleiner en meer versnipperd raakt.
Lees verder

Samen Gezond

Bron: weekvanhethuisdier.nl
Dat is het thema van de Week van het Huisdier 2009. Deze week loopt van 9 tot en met 17 mei. En samen gezond geldt dus voor zowel het huisdier als het baasje. Er zijn verschillende ingangspunten voor dit thema.
Lees verder

Dierenmarkt

Bron: levendehave.nl
Op de website van Levende Have is een Dierenmarkt voor boerderijdieren van start gegaan. Hier was grote vraag naar vanuit de abonnees van het magazine en de leden van het Landelijk Kennisnetwerk Levende Have.
Lees verder

Geelstaart-wolaap

Bron: vroegevogels.vara.nl
In de nevelwouden op de hellingen van het Andesgebergte heeft een Nederlandse bioloog een groep apen ontdekt waarvan gedacht werd dat ze al vrijwel uitgestorven waren. Het gaat om een groep geelstaart-wolapen.
Lees verder

Diversiteit in de dierentuin

Bron: wageningenuniversiteit.nl
Met de diversiteit in de titel wordt niet het aantal dieren maar de genetische diversiteit bedoeld. Onderzoeker Oliehoek concludeerde dat dierentuinen en huisdierfokkers de genetische diversiteit van hun diersoorten beter kunnen beheren dan nu gebeurt.
Lees verder

Groepssamenstelling bij paarden

Bron: levendehave.nl
Een juiste groepssamenstelling (verhouding jonge en volwassen dieren) bij paarden heeft invloed op het gedrag van de jonge paarden in de groep, zo blijkt uit onderzoek wat aan de Universiteit van Rennes in Frankrijk gedaan is.
Lees verder

Varanenverrassing

Bron: rotterdamzoo.nl
Tot grote verrassing van de dierverzorgers van Diergaarde Blijdorp werden in het verblijf van de Komodovaranen drie jongen aangetroffen. Dit zijn de eerste jongen van deze soort die in Nederland geboren werden en waarschijnlijk zijn het wereldwijd ...
Lees verder

Bonobo baby's

Bron: apenheul.nl
Bij de bonobo's in de Apenheul is een geboortegolf op komst. In elk geval drie, maar mogelijk vier vrouwtjes zijn zwanger. En dat is heel bijzonder, want ondanks hun uitbundige seksleven waar de bonobo's bekend om zijn, raken de vrouwtjes toch maar zelden in verwachting.
Lees verder

Regeling vaccinatie Q-koorts

Bron: minlnv.nl
De eerste uitbraak van Q-koorts bij mensen werd in 2007 gezien. Ook in 2008 was er een Q-koorts uitbraak in de provincie Noord-Brabant. Het vermoeden bestaat dat beide uitbraken verband houden met de melkgeitenhouderij in de provincie.
Lees verder

Ministerie investeert in dierentuin

Bron: minlnv.nl
Minister Verburg investeert 5 miljoen in Artis. Aan de dierentuin wordt een belangrijke educatieve rol toegedicht. De educatie over dieren, planten en natuurbehoud moeten hand in hand gaan met ontspanning en beleving.
Lees verder

Honden en baasjes

Bron: telegraph.co.uk
Honden lijken op hun bazen en andersom. Maar de gelijkenis is maar heel oppervlakkig, zo concludeerden onderzoekers van Bath Spa University. Karaktereigenschappen van de bazen kunnen niet voorspeld worden aan de hand van het hondenras.
Lees verder

ZoogdierTV

Bron: zoogdiervereniging.nl/zoogdiertv
Via webcams kunnen we al in de nesten van diverse vogelsoorten kijken. Via www.beleefdelente.nl kunnen we dit volgen. De Zoogdiervereniging biedt nu de mogelijkheid om verschillende zoogdieren te bekijken.
Lees verder

Aantrekkelijke rode vlek

Bron: nrc.nl/wetenschap, foto: Stefano Corso
Volwassen meeuwen hebben een rode vlek op hun snavel. Die heeft twee redenen: de meeuwenkuikens pikken naar de vlek en bedelen zo om eten. Ook is de rode vlek een signaal voor de partner: hoe groter de vlek, hoe interessanter als partner.
Lees verder

Eerste gierenei uitgekomen

Bron: dierenparkamersfoort.nl, foto: Thermos (via Wkiipedia)
Een maand geleden werd in deze nieuwsbrief bericht over de soap die zich afspeelde bij de groep vale gieren in Amersfoort. Het vervolg in deze soap: het eerste gierenei is uitgekomen en het kuiken maakt het goed.
Lees verder

Drukte in de Dierentuin

Bron: burgerszoo.nl
Vanaf woensdag 8 april is op televisie een docusoap te zien die zich afspeelt in Burgers' Zoo. Elf weken lang staan de dieren en de dierverzorgers van het Arnhemse Dierenpark centraal in dit programma.
Lees verder

Roofdieren?Natuurlijk!

Bron: nvdzoos.nl
Dit is de titel van de nieuwe campagne van de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen. Deze campagne werd gestart door 4 poolvossen los te laten in hun nieuwe verblijf in Diergaarde Blijdorp.
Lees verder

Octopus veroorzaakt overstroming

Bron: www.healthebay.org/smpa/
Octopussen zijn zeer intelligente en ook nog een sterke dieren. Een octopus in een aquarium in de Verenigde Staten heeft voor een ware overstroming gezorgd: vele honderden liters zeewater stroomden door het gebouw..
Lees verder

Zomervoer

Het is pas net voorjaar maar het is goed om nu ook al een gedachte aan de zomer te wijden. Voor sommige van de huisdieren kan de zomer een hele zware periode zijn. Ga maar na, een dikke vacht die je niet zomaar even uit kunt trekken.
Lees verder

Domesticatie paarden

Bron: exeter.ac.uk
Al 5500 jaar lang worden paarden gehouden voor transport, melk en vlees. Dit is ruim duizend jaar langer dan tot nu toe gedacht werd. In Kazachstan ontdekten onderzoekers van de Universiteit van Exeter de sporen.
Lees verder

Stenen gooien

Bron: NOS.nl
Chimpansee Santino gooit met stenen naar bezoekers wanneer het hem te druk wordt bij het apenverblijf. Met zijn gedrag gaf het chimpanseemannetje in een Zweedse dierentuin onderzoekers genoeg stof voor een wetenschappelijk artikel.
Lees verder

Studiereis

Bron: F. Wouters, foto: site www.sdza.be
Wat doe je nu wanneer je Dierenzorg studeert aan de Katholieke Hogeschool Zuid-West-Vlaanderen en je wilt meer weten over exotische diersoorten? Dan ga je op studiereis naar Zuid-Afrika!
Lees verder

Vaccinatie Blauwtong

Bron: minlnv.nl
Het Ministerie van LNV raadt alle houders van schapen, geiten, runderen, hertachtigen en kameelachtigen aan om hun dieren te vaccineren tegen Blauwtong type-8. Dit is belangrijk om de eigen en andermans dieren te beschermen.
Lees verder

Dierenpret

Bron: ter.nl
Komend weekend wordt in Houten weer het evenement Dierenpret georganiseerd. Op 5 april kunnen weer fretten, ratten, slangen, parkieten, katten, spinnen en nog veel meer dieren en benodigdheden bekeken en gekocht worden.
Lees verder

Gebruiksvoorwerpen

Bron: vroegevogels.vara.nl
Het is al langer bekend dat dieren soms voorwerpen gebruiken om aan hun eten te kunnen komen. Stenen, stokjes en stukjes ijzerdraad worden ingezet om iets te kraken of om het eten (insecten, honing) uit kleine gaatjes te prutsen.
Lees verder

Earth Hour

Bron: waza.org en wnf.nl
Ook dierentuinen en aquaria worden opgeroepen om mee te doen aan Earth Hour. Deze actie vindt plaats op 28 maart van 20.30 tot 21.30 uur. Bedrijven en particulieren worden gevraagd om gedurende dat uur alle (overbodige) verlichting uit te doen.
Lees verder

Madagaskar stralenschildpad

Bron: artis.nl, waza.org
Zoals de naam het al zegt, komt deze schildpaddensoort in het wild alleen op Madagaskar voor. En daar beperken ze zich nog tot het zuidwesten van het eiland. De stralenschildpad wordt ernstig in zijn voortbestaan bedreigd (IUCN status: kritiek) door ...
Lees verder

Ezelspinguïns

Bron: rotterdamzoo.nl en waza.org
De ezelspinguïn is een middelgrote pinguïnsoort. Ze zijn bekend als snelst zwemmende vogels. De ezelspinguïn is te herkennen aan de oranje-rode snavel en aan de witte plekken boven de ogen.
Lees verder

Olifant Annabel

Bron: dierenpark-emmen.nl
Annabel, de oudste olifant van de kudde in Dierenpark Emmen, is op 1 maart overleden. Nadat ze in de droge gracht rond het olifantenverblijf was gevallen kon ze niet meer op haar eigen benen staan. Er is toen besloten Annabel te laten inslapen.
Lees verder

Soap bij de gieren

Bron: dierenparkamersfoort.nl, fotograaf: Thermos (via Wikipedia)
De groep vale gieren in Dierenpark Amersfoort gedraagt zich als in een soap, zo valt te lezen op de site van de dierentuin. Vale gieren zijn monogaam en een broedpaar blijft normaal gesproken het hele leven bij elkaar.
Lees verder

Korsthagedissen

Bron: artis.nl, waza.org
Mexicaanse korsthagedissen zijn giftige hagedissen. Het gif wordt geproduceerd in klieren bij de onderkaak. Met een zeer krachtige beet pakken ze hun prooi vast en door te kauwen verspreiden ze het gif in het slachtoffer.
Lees verder

Vlinders in de auto

Bron: dur.ac.uk
Twee vlindersoorten zijn met auto's naar koelere gebieden in het Noorden van Groot Brittannië gebracht. Vervolgens zijn de vlinders gedurende 8 jaar gevolgd in hun nieuwe habitat. Deze methode bleek succesvol.
Lees verder

Zebravinken gezang

Bron: vroegevogels.vara.nl
Zoals kinderen leren praten, leren jonge zebravinken zingen. De jonge vogels herkennen het liedje van hun vader en gaan dan zelf liedjes maken. Het herkennen van het ouderlijk gezang is te vergelijken met hoe kinderen leren praten.
Lees verder

Zeeberen

Bron: Aqua zoo Friesland, WAZA
Zeeberen zijn zogenaamde vinpotigen. Ze zijn meer verwant aan zeeleeuwen dan aan zeehonden. Zo hebben zeeberen wel kleine oorschelpen en geprononceerde flippers waardoor ze op vier vinnen kunnen rondhobbelen.
Lees verder

Tjielp Tjielp De literaire zoo

Bron: CPNB.nl
Het dier in de letteren is het thema van de Boekenweek 2009. Van 11 tot en met 21 maart staan dieren in de literatuur in de schijnwerpers. Wordt dit een beestachtig literaire tiendaagse of een literaire beestenboel?
Lees verder

Geoffroy's kat

Bron: dierenparkamersfoort.nl
Na een kort verblijf bij de Stichting AAP zijn twee Geoffroy's katten verhuisd naar DierenPark Amersfoort. Dit is de enige dierentuin in Nederland waar deze kattensoort te zien is. De twee katers hebben in Amersfoort een compleet vernieuwd verblijf betrokken.
Lees verder

Capybara's

Bron: waza.org, planckendael.be
In dierentuinen zijn regelmatig capybara's te zien. Daar worden ze gehouden vanwege educatieve doeleinden (het zijn de grootste knaagdieren van de wereld) en als ambassadeur voor de bescherming van tropische wetlands.
Lees verder

Tien nieuwe amfibiesoorten

Bron: conservation.org, foto Marco Rada (CI)
In Colombia zijn recent tien nieuwe amfibiesoorten ontdekt. Deze ontdekkingen werden gedaan tijdens een expeditie van drie weken naar de bergachtige streek Tacarcuna in de regio Darien bij de grens met Panama. Het gebied wordt omschreven als een 'Ark van Noach'.
Lees verder

Bijen

Bron: wageningenuniversiteit.nl
Onderzoekers van Wageningen UR hebben de Nederlandse bijenhouderij en de bestuiving door honingbijen en andere insecten geanalyseerd. Zij stellen dat de honingbij (die door mensen gehouden wordt) wordt bedreigd in haar bestaan.
Lees verder

Zeekoeien in Gabon

Bron: WNF
De overheid van Gabon (West Afrika) heeft op World Wetlands Day (2 februari) drie belangrijke natuurgebieden aangemeld bij een internationale conventie. De overheid verplicht zich hiermee tot verantwoord gebruik en beheer van deze wetlands.
Lees verder

Varkensziekten op internet

Bron: minlnv.nl
Wat mankeert mijn hangbuikzwijn? Waarom eet Knorrie zo slecht? Ook varkens kunnen ziek zijn. Dit geldt zowel voor hobbydieren als voor productiedieren. Er is nu een nieuw internettool waarmee de ziektes bij varkens sneller en gemakkelijker te herkennen zijn.
Lees verder

Olifanten Blijdorp

Bron: rotterdamzoo.nl
Voor de olifantenverzorgers van Diergaarde Blijdorp was het een spannende periode. Eerst beviel Douanita van een gezond jong. De bevalling verliep snel en zonder menselijk ingrijpen. Deze bevalling bracht echter ook een andere bevalling op gang.
Lees verder

Onverwacht, toch gekregen

Bron: independent.co.uk
Tuatara Henry is op 111-jarige leeftijd vader geworden. Volgens het museum waar hij verblijft is dit de eerste keer. Door een operatie veranderde hij van een knorrig dier zonder interesse in vrouwtjes in een viriele man.
Lees verder

Kroeskoppelikaan

Bron: rotterdamzoo.nl
Diergaarde Blijdorp heeft een Nederlandse primeur. Hier zijn kort na elkaar twee kroeskoppelikaantjes uit het ei gekomen. De Rotterdamse dierentuin heeft een speciale band met pelikanen.
Lees verder

Doevoer

Bron: ouwehand.nl
In Ouwehands Dierenpark krijgen de dieren doevoer. Dit is voer waar de dieren wat voor moeten doen. Zo worden de dieren gestimuleerd om hun natuurlijke gedrag te vertonen. Een andere term hiervoor is gedragsverrijking.
Lees verder

Wilde honden

Bron: safaripark.nl
De jonge Afrikaanse wilde honden in Safaripark Beekse Bergen laten zich sinds kort regelmatig aan de bezoekers zien. De zes pups hebben zich zo’n twee maanden schuilgehouden in hun nest maar gaan nu de buitenwereld verkennen.
Lees verder

Universele Verklaring Dierenwelzijn

Bron: vroegevogels.vara.nl
Op 2 februari 2009 zetten minder Gerda Verburg haar handtekening onder een petitie. Hierin wordt er op aangedrongen dat de Verenigde Naties een Universele Verklaring voor Dierenwelzijn aannemen.
Lees verder

Volle giraffenstallen

Bron: deharpij.nl
In diverse Nederlandse dierentuinen zijn de giraffen verblijven overvol. Vanwege het blauwtongvirus mogen er geen dieren naar het buitenland vervoerd worden. Ook de afgelopen vorstperiode heeft niet geholpen.
Lees verder

Kleur in de vacht

Bron: uu.se
Onze honden, koeien en andere gedomesticeerde dieren hebben een veelheid aan kleuren en patronen in de vacht. Bij wilde dieren daarentegen zijn de vachten veel uniformer van kleur. Een onderzoeksgroep heeft uitgezocht hoe dat komt.
Lees verder

Wolven in Nederland

Bron: zoogdiervereniging.nl
Aan het eind van de 19e eeuw zijn de wolven uit Nederland verdwenen maar ze gaan weer terugkeren. En dat zal eerder een kwestie van jaren dan van decennia zijn. Poolse wolven komen via Duitsland al in de buurt van de grenzen van Nederland.
Lees verder

Plan van Aanpak Paardenwelzijn

Bron: minlnv.nl, dierenbescherming.nl
Minister Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) ontving op 13 januari het Plan van Aanpak Paardenwelzijn uit handen van de Sectorraad Paarden van LTO. Dit Plan is een vervolg op de Nota Dierenwelzijn die ruim een jaar geleden uitgebracht werd.
Lees verder

Schuilstallen voor kleinvee

Bron: vroegevogels.vara.nl
Op 16 januari werd een voorlichtingscampagne over schuilstallen gestart. Initiatiefnemers zijn de Dierenbescherming, de Nederlandse Belangenvereniging van Hobbydierhouders en Landelijk Kennisnetwerk Levende Have.
Lees verder

Winter in de zoo

Bron: vroegevogels.vara.nl
Net als in de mensenwereld wordt er in de dierenwereld verschillend gereageerd op sneeuw, kou en ijs. Sommige mensen leven helemaal op wanneer er geschaatst kan worden, anderen kruipen liever nog in de kachel dan ernaast te blijven zitten.
Lees verder

Babygorilla en tijger gered

Bron: wnf.nl
Het beschermen van de soortenrijkdom op aarde is een speerpunt van het Wereld Natuur Fonds (WNF). Uiteraard wordt daarbij meestal gewerkt voor groepen dieren of voor gebieden op aarde. De zorg voor een individueel dier is niet het eerste idee.
Lees verder

Pinguins naar binnen

Bron: vroegevogels.vara.nl
De nachtvorst die eerder deze week voorspeld werd (min vijftien graden) was reden voor de pinguinverzorgers van Burgers Zoo om de dieren naar binnen te halen. Dergelijke vorst is teveel voor de zwartvoetpinguins.
Lees verder

Zandtijgerhaaien

Bron: www.dpi.nsp.gov.au
De zandtijgerhaai is een grote haai die wereldwijd voorkomt. Deze haai heeft een donkergrijze rug- en een lichte buikzijde. De haaien hebben een brede bouw en hebben twee grote rugvinnen en een lange staartvin.
Lees verder

Jonge Maleise tapir

Bron: artis.nl
In de kerstvakantie is in Artis een Maleise tapir geboren. Moeder en zoon maken het goed. Vanwege de kou en voor hun rust blijven de twee voorlopig binnen. In het gorillahuis kan via een monitor wel een kijkje in de kraamkamer genomen worden.
Lees verder

Oud en nieuw voor de dieren

Bron: vroegevogels.vara.nl
Sommige dierentuinen hebben niet veel last van Oud en Nieuw. De tuinen liggen ver genoeg buiten de stad en de dieren hebben niet zoveel last van de herrie en de lichtflitsen van het vuurwerk.
Lees verder

Goed nieuws voor de aap

Bron: nu.nl
Soms is er ineens een heel positief bericht over bedreigde diersoorten. In dit geval over slankapen en gibbons. Deze apensoorten vallen onder de categorie bedreigde diersoorten.
Lees verder

Olifanten geboorte live

Bron: zooantwerpen.be
Vol spanning wordt in de ZOO van Antwerpen gewacht op de geboorte van een Aziatische olifant. En de dierentuin wil iedereen mee laten delen in deze periode. Daarom is er een website opgericht om de dracht en geboorte te kunnen volgen.
Lees verder

Herkenning bij paarden

Bron: www.sussex.ac.uk
Onderzoekers in Engeland hebben aangetoond dat paarden, net als mensen, zowel geluid als beeld gebruiken om elkaar te herkennen. Dit werd gedaan door een het zicht op een paard te combineren met het geluid van datzelfde paard of dat van een ander dier.
Lees verder

Onverwacht bizonjong

Bron: dierenpark-emmen.nl
In Dierenpark Emmen is vorige week een bizon geboren. Deze geboorte was totaal onverwacht. De beide vrouwtjesbizons krijgen wel elk jaar een kalf, maar meestal worden deze vrij snel na elkaar in de zomer geboren.
Lees verder

Zeehondenpopulatie hersteld

Bron: wageningenuniversiteit.nl
De gewone zeehond is weer hersteld van de epidemie van 2002. Dit blijkt uit tellingen van Wageningen IMARES die in de Nederlandse Waddenzee gedaan zijn. Samen met de Deense en de Duitse tellingen is er zo een goed beeld van de aantallen gewone zeehonden.
Lees verder

Wonderen der natuur

Bron: vroegevogels.vara.nl
Geloof jij dit? Het Wereld Natuur Fonds (WNF) probeert met deze vraag mensen te verleiden tot een interactieve ontdekkingstocht langs de wonderen van de natuur. Vragen over het gedrag van dieren worden gesteld op de radio, de televisie of in de krant.
Lees verder

Geen nieuwe regeling

Bron: minlnv.nl
Er komt geen nieuwe regeling als vervanging voor de Regeling Agressieve Dieren (RAD) die in juni van dit jaar werd ingetrokken. Minister Gerda Verburg van Landbouw, Naruur en Voedselkwaliteit heeft dit besloten.
Lees verder

Over leven in het X-treme

Bron: natuurwetenschappen.be
Deze tentoonstelling in het museum voor Natuurwetenschappen in Brussel neemt je mee naar plekken op aarde waar extreme omstandigheden heersen. De mens zou het er maar kort uithouden en heeft dan nog hulp nodig van kleding, airco of extra zuurstof.
Lees verder

Natte neus ruikt beter

Bron: newscientist.com
Het bijzondere reukvermogen van honden (van brokjes tot cocaïne tot geld) hebben zij te danken aan het slijm in hun neus. Dit zorgt voor een voorselectie van de geur waardoor de dieren veel meer geuren kunnen onderscheiden.
Lees verder

Zeeschildpadden aangespoeld

Bron: natuurbericht.nl
Kort na elkaar zijn er in Nederland twee zeeschildpadden aangespoeld. Eerst eind oktober in Noord-Holland, boven Callantsoog. En vervolgens eind november in Zeeland, bij Westenschouwen.
Lees verder

Bordspel Burgers’ Zoo

Bron: 999games.nl
Met de kerstvakantie in aantocht is dit bordspel een leuke aanschaf of kado suggestie. Het spel laat de spelers in de huid kruipen van een dierentuin directeur. Het spel is op de markt sinds april 2008 en was genomineerd voor de Nederlandse Spellenprijs 2008.
Lees verder

Grote evenementen voor dierenhouders

bron: vhm-events.com en avicorni.nl
In het Expo center te Houten vindt op 14 december 2008 tegelijkertijd Terraria en Aquaria plaats. Een week later, op 19, 20 en 21 december zijn de Utrechtse Dierendagen te bezoeken in de Veemarkthallen in Utrecht.
Lees verder

Iberische lynxen worden uitgezet

Bron: vroegevogels.vara.nl
Medewerkers van het programma LIFE voor het redden van de Iberische lynx gaan in 2009 een aantal in gevangenschap geboren lynxen in het wild uitzetten. De Iberische lynx wordt gezien als de meest zeldzame katachtige.
Lees verder

Sneeuwuil op Texel

Bron: vroegevogels.vara.nl
Half november is op Texel een sneeuwuil gespot, tot grote vreugde van vogelaars. Sneeuwuilen worden zelden in het wild gezien in Nederland, het zijn typische bewoners van de noordelijke streken als Groenland, Alaska, Canada, ...
Lees verder

Vrouwtjesapen 'praten' meer dan mannetjes

Bron: roehampton.ac.uk
Britse wetenschappers hebben ontdekt dat vrouwtjesapen veel meer met elkaar communiceren dan de mannetjes. Zij ontdekten dit in een studie bij rhesusapen die op een eiland voor de kust van Puerto Rico leven.
Lees verder

Grote miereneter geboren

Bron: artis.nl
Dierentuin Artis had goed nieuws vorige week: er is voor de eerste keer een grote miereneter geboren. Dit is niet alleen een primeur voor Artis maar zelfs voor Nederland.
Lees verder

Amfibie reddingsoperatie

Bron: Gazet van Antwerpen
Veel amfibiesoorten worden met uitsterven bedreigd. Eerder in deze nieuwsbrief werd daar ook al aandacht aan besteed. De Zoo van Antwerpen heeft nu in samenwerking met ...
Lees verder

Konijnen op YouTube

Bron: vroegevogels.vara.nl
Moderne media worden ingezet om dieren in de opvang aan een nieuwe baas te helpen. Door filmpjes van konijnen op YouTube te zetten zijn de konijnen van Knaagdierenopvang Knaag en Ko in Utrecht ineens heel populair.
Lees verder

Wasberen naar Blijdorp

Bron: rotterdamzoo.nl en aap.nl
Eind september is een groep van twaalf wasberen verhuisd van Almere naar Rotterdam. Of, meer nauwkeurig, van de stichting AAP naar Diergaarde Blijdorp. De wasberen komen in een nieuw verblijf aar de rand van Actica te wonen.
Lees verder

Reuzenverbouwing

Bron: dierenparkamersfoort.nl
In DierenPark Amersfoort wordt binnenkort een begin gemaakt met een grote klus. Er wordt een nieuw olifantenverblijf aangelegd, 'Het Rijk der Reuzen'. De verwachting is dat dit verblijf in de zomer van 2009 gereed is.
Lees verder

Huiselijke omstandigheden

Bron: minlnv.nl
De huiselijke omstandigheden bij een dierenwinkel of fokker zijn voor consumenten de belangrijkste overweging om een dier wel of niet te kopen. Dit blijkt uit een onderzoek dat gedaan is op verzoek van minister Verburg.
Lees verder

Hazelmuis en steenuil samen beschermd

Bron: minlnv.nl
Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) heeft 23 projecten geselecteerd die in aanmerking komen voor subsidie. De in totaal 3 miljoen euro wordt verdeeld onder projecten die ...
Lees verder

Alternatieven voor dierproeven

Bron: uu.nl
In Utrecht is professor Bas Blaauboer benoemd tot hoogleraar voor Alternatieven voor dierproeven in de toxicologische risicobeoordeling. In zijn oratie betoogde hij dat proefdieronderzoek dat gedaan wordt om ...
Lees verder

Kiwi naar Nederland

Bron: AD.nl
Vogelpark Avifauna wil volgend jaar een bijzondere vogel toevoegen aan hun collectie. De kiwi is nog nergens in Nederland te zien in de dierentuinen. Voorlopig wordt de kiwi in een bestaand verblijf gehuisvest, ...
Lees verder

Mol al bij geboorte slechtziend

Bron: vroegevogels.vara.nl, foto: Wikipedia, Hannes Grobe
Er werd aangenomen dat mollen slechtziend zijn omdat ze onder de grond leven. De ogen zouden bij de geboorte normaal zijn maar achteruitgaan door een leven in het donker. Drie onderzoekers hebben dit nu eens goed onderzocht.
Lees verder

Reuzenschildpadden getraind voor de weegschaal

Bron: deharpij.nl
Twee reuzenschildpadden in Ouwehands Dierenpark zijn de afgelopen maanden getraind om uit eigen beweging op de weegschaal te klimmen. De dieren moeten vier keer per jaar gewogen worden en het op de weegschaal tillen zorgde elke keer voor stress.
Lees verder

Beermarters

Bron: Wikipedia, Zodiac Animals
Beermarters of binturongs (Arctictis binturong) zijn geen beren of marters maar een civetkatachtige. Net als andere civetkatten hebben de dieren geurklieren waarmee hun territorium afgebakend wordt.
Lees verder

Bescherming roofvogels

Bron: minlnv.nl
Op 22 oktober 2008 is in Abu Dhabi een overeenkomst getekend door 28 landen. Hierin staat dat trekkende roofvogels en uilen beter beschermd zullen worden in Europa, Afrika en Azië. Nederland is één van deze 28 landen.
Lees verder

Grootste volière ter wereld

Bron: nieuws.nl
Op de dag dat deze nieuwsbrief verschijnt wordt in Veldhoven de grootste volière ter wereld officieel in gebruik genomen. De volière staat bij de Stichting Nederlandse Opvang voor Papegaaien. Het verblijf is honderd meter lang, dertig meter breed en zeven meter hoog.
Lees verder

Hond beschermt aapje

Bron: telegraaf.nl
In een Chinese dierentuin wordt een jong aapje beschermd door een hond. Het aapje is een wees en werd regelmatig aangevallen door de andere apen. Dierverzorgers moesten het dier al enkele keren redden uit de apenkooi.
Lees verder

Specialistische hulp bij inseminatie

Bron: degelderlander.nl
Specialisten uit de dierentuin van Berlijn hebben neushoornvrouw Gingabella in Burger’ Zoo geïnsemineerd. Ze hebben daarvoor sperma van Gilou gebruikt. Tot op heden was het niet gelukt om op natuurlijke wijze nageslacht van Gilou en Gingabella te krijgen.
Lees verder

Witgezicht oeistities in GaiaPark

Bron: gaiapark.nl, foto Brian Gratwicke
In GaiaPark Kerkrade Zoo zijn vrijwel tegelijkertijd twee tweelingen witgezicht oeistities geboren. Het is de eerste keer dat deze dwergapen zich in GaiaPark voortplanten. Tot afgelopen voorjaar verbleven er alleen vrouwtjes in het park.
Lees verder

Grote poelen schoonmaak

Bron: natuurbericht.nl
Voor kikkers, padden en salamanders zijn poelen belangrijk omdat een groot deel van hun natuurlijke leefgebied (met name moerassen) in Nederland verloren is gegaan. De meeste Nederlandse soorten amfibieën leggen in poelen hun eieren.
Lees verder

Vaste data voor regelgeving

Bron: minlnv.nl
Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) gaat vaste data invoeren voor het afkondigen van nieuwe wetten en regels. Hiermee wil het ministerie de dienstverlening aan bedrijven en burgers verbeteren.
Lees verder

Eerste huisdierenbijsluiter uitgereikt

Bron: minlnv.nl
Minister Verburg (LNV) overhandigde op Wereldierendag de eerste 'huisdierenbijsluiter' aan twee trotse eigenaars van een puppy. In de huisdierenbijsluiter staat informatie over het gedrag, ...
Lees verder

Wetenschappelijke blik op dierenwelzijn

Bron: landbouwleven.be
In september bogen wetenschappers zich over een objectieve beoordeling van dierenwelzijn. Tijdens het WAFL congres in Gent werd gesproken over steeds betere indicatoren voor dierenwelzijn.
Lees verder

Bonobo verhuizing

Bron: apenheul.nl en planckendael.be
Tussen Dierenpark Planckendael in België en de Apenheul in Apeldoorn vond kort geleden een grote uitruil van bonobo's plaats. Deze uitruil werd gedaan in het kader van het Europese fokprogramma van de bonobo's.
Lees verder

Minister voor dierproeven

Bron: vroegevogels.vara.nl
Minister Klink van Volksgezondheid gaat uitzoeken of er een minister voor dierproeven kan komen. Ook heeft hij beloofd om te onderzoeken of de drie wetten die betrekking hebben op dierproeven geïntegreerd kunnen worden.
Lees verder

Werelddierendag

Bron: dierenbescherming.nl
In 1929 werd in Wenen op een internationaal congres van verenigingen voor de bescherming van dieren bedacht om 4 oktober uit te roepen tot Werelddierendag. Op die dag wordt de sterfdag van Franciscus van Assisi (4 oktober 1226) herdacht.
Lees verder

Stenengooiende makaken

Bron: nrc.nl
In een onderzoeksinstituur in Inuayama (Japan) huist een bijzondere groep Japanse makaken: de makaken hebben een traditie van stenen gooien, vooral wanneer ze opgewonden zijn.
Lees verder

Troosten reduceert stress

Bron: chesterzoo.org
Ook bij chimpansees verlaagt de hoeveelheid stress na een ruzie of een meningsverschil door een knuffel of een kus. Dit blijkt uit een onderzoek wat uitgevoerd werd bij de chimpanseegroep in de Britse dierentuin Chester Zoo.
Lees verder

Vlees, maar ook graag vis

Bron: ring.uvic.ca
Wolven eten vooral vlees, maar een maaltje zalm zullen ze niet afslaan. Onderzoekers van de universiteit van Victoria in Canada hebben dat vastgesteld. Dat de dieren vis eten kon afgeleid worden uit de ontlasting van de wolven.
Lees verder

Vervoersverbod bijen

Bron: minlnv.nl
Rond Buinerveen en Stadskanaal is een vervoersverbod vastgesteld voor bijen. Minister Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) heeft dit gedaan om verspreiding van een besmettelijke ziekte te voorkomen.
Lees verder

Concurrentie tussen rovers

Bron: kennislink.nl
Volgens een klassieke ecologische theorie kan er maar één roofdiersoort overleven wanneer twee roofdiersoorten dezelfde prooi hebben. Volgens theoretisch ecologen van de universiteit van Amsterdam zou dit wel eens heel anders in elkaar kunnen zitten.
Lees verder

Baby's in de buitenlucht

Bron: dierenpark-emmen.nl, apenheul.nl
In Emmen waren ze blij verrast door de geboorte van een olifantje. Normaal gesproken blijft een deel van de kudde binnen als de verzorgers zien dat er een geboorte op komst is. Deze ochtend leek er niets aan de hand: alle olifanten gingen naar buiten.
Lees verder

Wanderoes geboren in Blijdorp

Bron: rotterdamzoo.nl
Een wanderoe wordt ook wel eens leeuwenstaartmakaak genoemd. Het is een zeer bedreigde apensoort uit het westen van India. In India leven nog zo’n 2000 dieren en in diverse Europese dierentuinen nog ruim 200.
Lees verder

Olifanten in gesprek

Bron: trouw.nl
Een Duitse biologiestudente doet onderzoek naar de taal van de olifanten. Zij gaat voor haar onderzoek langs bij de olifanten in de dierentuinen van Emmen, Berlijn, Hamburg en Keulen. De verschillen in communicatie tussen …
Lees verder

Nylgaus

Bron: de Harpij
Sinds half augustus zijn er vier (twee tweelingen) jonge nylgaus te zien in Artis. De jongen lopen met hun moeders tussen de axisherten. De nylgau is een grote antilope soort die in India voorkomt.
Lees verder

Positieflijsten

Bron: minlnv.nl
De positieflijst is een lijst met diersoorten waarvan de Raad voor de Dieraangelegenheden (RDA) vindt dat deze geschikt zijn bevonden om te houden als huisdieren. In dit artikel enige informatie over de achtergrond van deze lijst en een link naar de lijst.
Lees verder

Vlinderen langs het Pieterpad

Bron: Vlinderstichting
Doe mee aan het vlinderwandelweekend!

In het weekend van 23 en 24 augustus organiseert De Vlinderstichting samen met het NIVON een vlinderestafette langs het Pieterpad. Een hele speciale actie, waar ze u graag voor willen uitnodigen.
Lees verder

Jonge helmkasuarissen

Bron: artis.nl
Sinds begin juli zijn in Artis twee jonge helmkasuarissen te zien. De dieren mochten onder toeziend oog van hun vader voor het eerst naar buiten. De kasuariskuikens zijn een bijzondere bezienswaardigheid in een dierentuin.
Lees verder

Ruimte voor tijgers in India

Bron: vroegevogels.vara.nl
Het Jim Corbett reservaat, een reservaat van 1300 vierkante kilometer in het noorden van India, zorgt goed voor de tijgers. Door de goede bescherming werd het aantal tijger in het park steeds groter. En dit leidde tot problemen.
Lees verder

Terugplaatsen chimpansees in natuurgebied

Bron: vroegevogels.vara.nl
In het Westafrikaanse Guinee zijn eind juni 14 chimpansees uit een opvangcentrum vrijgelaten in een beschermd natuurgebied waar al wilde chimpansees leven. Deze vrijlating kon uiteraard pas na een lange voorbereiding plaatsvinden.
Lees verder

Telling eekhoornnesten

Bron: natuurmonumenten
Afgelopen februari zijn de Oisterwijkse Bossen eekhoornnesten geteld. In zes gebieden van elk tien hectare zijn ruim vijftig nesten gevonden. Dit is iets meer dan vorig jaar. Volgens de boswachter heeft dat verschil onder andere met het weer te maken.
Lees verder

Bijzondere kameleon

Bron: nrc.nl
Meer dan de helft van zijn leven brengt de kameleon Furcifer labordi door in een ei. Bij nog geen enkele gewervelde op vier poten is dat gezien. Onderzoekers van Oklahoma State University ontdekten dit op Madagaskar.
Lees verder

Verhuizing naar Zuid-Afrika

Bron: vier-voeters.nl
Elf grote, wilde, katachtigen zijn kortgeleden met succes van Roemenie naar Zuid-Afrika verhuisd. De dierenwelzijnsorganisatie Vier Voeters organiseerde dit gigantische project. De dieren leven nu in het Lionsrock park in Zuid-Afrika.
Lees verder

Ontwerp verblijf mantelbavianen

Bron: rtvnoord.nl
Drie leerlingen van het Technasium van het Uboo Emmius in Winschoten, een middelbare school, hebben een prijs van Dierenpark Emmen in de wacht gesleept. Zij deze dit door een verblijf voor de mantelbavianen te ontwerpen.
Lees verder

De boomkangoeroe Buna

Bron: wisselzoo.nl, zodiacanimals.nl
In Dierenpark Wissel is sinds kort een bijzonder dier te zien: een Goodfellow boomkangoeroe. Dierenpark Wissel in Epe is de enige dierentuin in Nederland waar dit dier te zien is. Het vrouwtje, Buna, is afkomstig uit een dierentuin in Duitsland.
Lees verder

Lastig kruipertje

bron: IJmuider Courant, www.overdieren.nl
In de zomermaanden kunnen honden en katten, maar ook andere dieren en mensen last hebben van het kruipertje. Dit is een grassoort die eruit ziet als een kleine, groene tarweaar.
Lees verder

Op ooghoogte met de giraffen

Bron: Planckendael
In Dierentuin Planckendael (Mechelen, B) kunnen de bezoekers de giraffen nu in de ogen kijken. De dieren zijn gehuisvest in een lodge met rieten dak. Vanaf het terras van de lodge kunnen de bezoekers van dichtbij de giraffen bewonderen.
Lees verder

Pinguins verdwaald

Bron: vroegevogels.vara.nl
In de omgeving van de Braziliaanse stad Rio de Janeiro zijn vijf pinguins aangetroffen. Drie dieren werden door vissers opgepikt en twee werden op een strand gevonden. De pinguins zijn opgevangen in een opvangcentrum in Niteroi, vlakbij Rio.
Lees verder

Tijd en plaats gekoppeld in biologische klok

Bron: vroegevogels.vara.nl
Weten waar op welk tijdstip voedsel te vinden is of wanneer op welke plek gevaar dreigt is van levensbelang voor zoogdieren. Het was nog niet bekend hoe dat werkte. Onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen hebben dit vraagstuk doorgrond.
Lees verder

Drie olifanten naar Dierenrijk

Bron: Brabants Dagblad
In juli komen drie Aziatische olifanten hun intrek nemen bij Dierenrijk. De dierentuin bij Nuenen is dan definitief van koers veranderd: niet meer alleen Europese dieren maar ook exotische.
Lees verder

Allergische reacties door eikenprocessierups

Bron: VWA
Veehouders en fouragehandelaren worden door de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) geattendeerd op mogelijke allergische reacties na contact met veevoer waar grote hoeveelheden brandharen van eikenprocessierupsen in zitten.
Lees verder

Gaat het goed met de wasbeer?

Bron: de Volkskrant
De wasbeer doet het goed in Nederland. Dit bericht wordt echter niet met gejuich ontvangen. De dieren kunnen een bedreiging zijn voor andere dieren, zoals weidevogels, en ook voor mensen.
Lees verder

Krimpende haaienpopulatie in de Middellandse Zee

Bron: nu.nl
Het Amerikaanse Lenfest Ocean Program heeft onderzocht en gepubliceerd hoe het met de haaien in de Middellandse Zee gaat. Hun algemene conclusie is dat het totale aantal haaien in de Middellandse Zee met 97procent afgenomen is.
Lees verder

Voeding en diabetes bij de degoe

Bron: Diseases of small domestic rodents, V.C.G. Richardson
Van nature eten degoe’s takken, twijgen, bast en blad. Het spijsverteringssysteem van de degoe is niet gebouwd op de vertering van suiker en koolhydraten en de dieren kunnen er makkelijk diabetes ontwikkelen.
Lees verder

Verdwijnt de bij?

Bron: vroegevogels.vara.nl
In de winter sterft ongeveer tien procent van de bijen. In de zomer wordt dit aantal weer aangevuld. Dat is de normale gang van zaken. Maar in de afgelopen twee jaar liep het verlies in de winter flink op. In de kustprovincies kon dit zelfs 40 procent bedragen.
Lees verder

Van Afschuw tot Passie

Bron: Sauria
Half juni is in Delft de tentoonstelling 'Van Afschuw tot Passie' geopend. Kennis- en kweekinstituut Sauria kan haar collectie die in tien jaar is opgebouwd nu aan het publiek tonen.
Lees verder

Rode Geuzen in de uiterwaarden

Bron: Brabants Dagblad
De Rode Geus in een Nederlandse rundersoort die zelfstanding in de natuur kan overleven. In Nederland lopen al langer 'grote grazers' rond die zich zelf kunnen redden. Dit zijn dan vaak dieren die ....
Lees verder

Nieuwe regeling voor agressieve honden

Bron: minlnv
Minister Verburg van LNV wil een nieuwe regeling invoeren om te voorkomen dat kinderen het slachtoffer worden van agressieve honden. Deze nieuwe regeling moet de huidige Regeling Agressieve Honden (RAD) vervangen.
Lees verder

Kikkers gebaat bij natuurvriendelijk oeverbeheer

Bron: vroegevogels.vara.nl
Onderzoekers van de Universiteit Leiden hebben onderzoek gedaan naar het effect van oeverbeheer op het aanwezigheid van amfibieën in sloten. Ze hebben hierover gepubliceerd in Biological Conservation.
Lees verder

Weer gieren in Blijdorp

Bron: vroegevogels.vara.nl
Na vijftien jaar heeft Diergaarde Blijdorp in Rotterdam weer een populatie gieren. De roofvogels komen uit Italië. Hier werden de dieren in 2005 in beslag genomen nadat ze het land waren binnengesmokkeld.
Lees verder

Warm eten voor de apen?

Bron: vroegevogels.vara.nl
Uit studies met chimpansees, gorilla's en orang-oetans blijkt dat ook apen liever gekookt voedsel eten. Het Britse wetenschappelijke tijdschrift New Scientist berichtte kort geleden over experimenten die tot die conclusie leiden.
Lees verder

Neushoorns terug in Indiaas park

Bron: vroegevogels.vara.nl
Kort geleden zijn twee mannetjes neushoorns geherintroduceerd in Manas Nationaal Park in India. Ze krijgen binnenkort gezelschap van twee vrouwtjes. Voor het eerst sinds ruim 10 jaar lopen er weer neushoorn in Manas rond.
Lees verder

Grote Waternavel in veevoer?

Bron: vroegevogels.vara.nl
De Grote Waternavel is een moerasplant (familie van de klimop) die in Nederland en België uitheems is. In Noord Amerika komt deze plant wel van nature voor. In Nederland en België wordt ......
Lees verder

Nederlands Soortenregister

Bron: het Nederlands soortenregister, Wikipedia
Met een symbolische handeling completeerde minister Gerda Verburg van LNV het Nederlands Soortenregister. Dit deed zij op de wereldbiodiversiteitsdag – 22 mei 2008. De minister is enthousiast over het vernieuwde soortenregister.
Lees verder

Against Nature?

Bron: Natuurhistorisch Museum Maastricht
Dit is de titel van een spraakmakende expositie die vanaf 24 mei te zien is in het Natuurhistorisch Museum Maastricht. Deze tentoonstelling gaat over homoseksualiteit in het dierenrijk.
Lees verder

Weer giraffen baby in Artis

Bron: Artis.nl
Drie maanden geleden werd Niek geboren in Artis. Hij kwam uitgebreid in het nieuws toen zijn moeder Oranya overleed toen Niek 8 weken oud was (en nog gezoogd werd). In eerste instantie wilde Niek niet eten en drinken.
Lees verder

Brulapen in BestZOO

Bron: bestzoo.nl
Sinds kort zijn in BestZOO twee nieuwe bewoners te zien en vooral te horen. Een koppel zwarte brulapen heeft hier hun intrek genomen. De dieren zijn afkomstig uit andere Europese dierentuinen.
Lees verder

Bavianen in paniek

Bron: vroegevogels.vara.nl
Een week lang durfden de mantelbavianen in Dierenpark Amersfoort hun nachtverblijf niet in. Volgens woordvoerster van het park komt dit waarschijnlijk door een inheems slangetje in de buurt van hun verblijf.
Lees verder

Plonzenweekeinde

Bron: vroegevogels.vara.nl
Op 24 en 25 mei wordt het Plonzenweekeinde georganiseerd. Iedereen wordt uitgenodigd om in dit weekeinde uit te kijken naar kikkers in de omgeving. Kikkers die gezien worden of de plonzen die gehoord worden kunnen worden doorgegeven.
Lees verder

Gelatinepudding voor zeesterren

Bron: vroegevogels.vara.nl
In Burgers’ Zoo in Arnhem is door de dierverzorgers een gelatinepudding ontwikkeld waarmee doornenkronen gevoerd kunnen worden. Burgers’ gaat als eerste in Nederland deze giftige zeesterren in een aquarium houden.
Lees verder

Vaccinatiecampagne blauwtong

Bron: minlnv.nl
Begin mei werd het eerste schaap gevaccineerd tegen blauwtong. Minister Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) was daarbij aanwezig. Het was de aftrap van een vrijwillige vaccinatiecampagne.
Lees verder

Nijlpaarden-tweeling in Emmen

Bron: Dierenpark Emmen
Op 4 mei werd in Dierepark Emmen een nijlpaarden-tweeling geboren. Meestal krijgen nijlpaarden maar één jong, dus dit was een bijzondere gebeurtenis. Helaas is één van de twee jongen alweer overleden.
Lees verder

Zeehonden opvang in Canada

Bron: vroegevogels.vara.nl, zeehondencreche.nl
Op Prince Edward Island (Canada), een van de eilanden waar veel zeehondenjagers wonen, moet voor juni een professionele zeehondencrèche komen.
Lees verder

Meer tijgers in gevangenschap

Bron vroegevogels.vara.nl
In gevangenschap leven er vijf tot zeven maal meer tijgers dan in de vrije natuur. Kort geleden is in Current Biology gepubliceerd tijger. Hier wordt ook aangegeven dat de roofdieren in gevangenschap wel kunnen bijdragen aan de wilde populatie.
Lees verder

Humboldt-pinguïnbaby

Bron: zooantwerpen.be, Foto: Christian Mehlführer
In Antwerpen kroop met Pasen de tweede Humboldt-pinguïn uit het ei. Begin januari was er ook al één geboren. Er worden nog meer pinguïnkuikens verwacht: er zijn nog 8 koppels die elk twee eieren bedroeden.
Lees verder

Zeearenden in de Oostvaardersplassen

Bron: Staatsbosbeheer
Het zeearendpaar in de Oostvaardersplassen heeft twee jongen in het nest. Het is het derde opeenvolgende jaar dat er een zeearendenpaar broedt, maar voor het eerst dat er twee jongen uit het ei komen.
Lees verder

Berichten uit de natuur

Bron: natuurbericht.nl
Deze site geeft informatie over de dagelijkse stand van zaken in de natuur. Actuele gebeurtenissen over zoogdieren, amfibieën, libellen en vlinders, zeedieren, vogels en planten worden vermeld en achtergrondinformatie wordt erbij verstrekt door biologen.
Lees verder

Flamingo op Texel

Bron: Natuurmonumenten.nl
Al sinds begin februari loopt er een kleine flamingo rond in natuurgebied de Petten op Texel. De Petten is een gebied van Natuurmonumenten. De ontdekking was toeval: er werd een webcam geplaatst om broedende sterns te volgen.
Lees verder

Kafferbuffeltweeling

Bron: zooantwerpen.be
De Zoo Antwerpen werd kort geleden verrast met een unieke geboorte: een kafferbuffel tweeling. De ouders zijn moeder Yama en vader Husjan. In de geschiedenis van de Zoo is dit nog nooit voorgekomen.
Lees verder

Octopus romantiek

Bron: Berkeley.edu
Van octopussen werd altijd aangenomen dat het eenzelvige dieren zijn, zonder complex voortplantingsgedrag. Maar een onderzoekster van de Universiteit van Berkeley (Californië) heeft voor de kust van Sulawesi (Indonesië) heel wat anders gezien.
Lees verder

Op de bres voor vlinders en libellen

Bron: Vlinderstichting, foto: Kars Veling
In 2008 bestaat De Vlinderstichting 25 jaar. Al sinds 1983 maken zij zich sterk voor de bescherming van vlinders, en tien jaar geleden zijn daar ook de libellen bijgekomen.
Lees verder

Live vogels bekijken

Bron: beleefdelente.nl
Vogelbescherming Nederland heeft bij een aantal nest webcams geïnstalleerd. Er kan in de nesten gekeken worden van steenuilen, torenvalken, lepelaars, grote stern en ijsvogels. En binnenkort ook nog in die van gierzwaluwen.
Lees verder

Ooievaar nesten

Bron: trouw.nl
In een hoogspannings-mast naast een drukke weg in Flevoland nestelen al vier paren ooievaar. Twee andere koppels zijn nog bezig een nest te bouwen. De drukke weg die onder de nesten doorraast lijkt de dieren niet te deren.
Lees verder

Nieuw oerwoud in Burgers

Bron: burgerszoo.nl
Vanaf voorjaar 2008 is er in Burgers' Zoo een heel nieuw dierenproject te zien: Burgers' Rimba. Dit Maleise tropische regenwoud ter grootte van twee hectare is vanaf Pasen te bezoeken.
Lees verder

Vrijwillige certificering handelaren en fokkers gezelschapsdieren

Bron: minlnv.nl
Een projectgroep gaat een vrijwillig certificeringssysteem ontwikkelen voor personen en organisaties die, al of niet beroepsmatig, met (meer dan alleen hun eigen) honden en katten te maken hebben, zoals .....
Lees verder

Vleermuisvriendelijk gebouw

Bron: wageningenuiniversiteit.nl
De Belastingdienst kan het wel leuker maken. Tenminste... voor de vleermuizen en de slechtvalken in de omgeving van hun kantoor. Bij nieuwbouw wordt rekening gehouden met de natuurwaarden in de omgeving.
Lees verder

Sla voor de leeuwen

Bron: rotterdamzoo.nl
Nog dit jaar stapt Diergaarde Blijdorp over op vegetarische voeding voor bijna alle dieren. Ook de meest carnivoren gaan vegetarisch eten. Blijdorp heeft overleg gehad met de Nederlandse Vegetariërsbond (NVB). De NVB is blij met deze stap.
Lees verder

Zeldzame neushoornvogel in Avifauna

Bron: avifauna.nl
Vogelpark Avifauna heeft sinds kort twee paartjes van een bijzondere vogel: de Visayan Tariktik neushoornvogel. Behalve Avifauna is er nog maar één dierentuin op de wereld waar deze zeldzame vogel te zien is (Chester Zoo in Engeland, ook twee paartjes).
Lees verder

Grauwe kiekendieven slaapplaats

Bron: vroegevogels.vara.nl
In Senegal is een slaapplaats met 1300 grauwe kiekendieven ontdekt. Dit is één van de grootste slaapplaatsen ter wereld. De Werkgroep Grauwe Kiekendief vond de slaapplaats door kiekendieven te volgen.
Lees verder

Okapi baby in Blijdorp

Bron: rotterdamzoo.nl
In Diergaarde Blijdorp is op 6 maart een gezonde okapi geboren. Dit is de 40e okapi baby in de dierentuin sinds de eerste okapi in 1960 in Blijdorp kwam. Blijdorp is de enige dierentuin in Nederland waar okapi's te zien zijn.
Lees verder

Juiste voeding voor ouder huisdier

Bron: AllAboutFeed.net
Net zoals bij mensen kunnen huisdieren wanneer ze ouder worden last krijgen van artritis, slechter horen en zien, en verminderde smaak en reukvermogen. Ook kunnen de dieren diverse aandoeningen krijgen zoals ...
Lees verder

Japanse serow

In Zoo Parc Overloon heeft de vrouwelijke Japanse serow of bosgems gezelschap gekregen van een mannetje. Het mannetje komt uit een dierentuin in Oostenrijk. De introductie van de dieren is goed verlopen.
Lees verder

Controle op Regeling Administratie

Bron: MinLNV
Er wordt regelmatig gecontroleerd op naleving van de CITES verordening en vooral op het bijhouden van registratie van beschermde plant- en diersoorten.
Maar wat is nu die CITES verordening en vooral die Regeling Administratie?
Lees verder

Samenwerking natuurparken: goed voor mens en bergorrila

Bron: vroegevogels.vara.nl
Een nieuwe, grensoverschrijdende samenwerking tussen natuurparken in de Democratische Republiek Congo, Rwanda en Uganda werd kortgeleden gestart in Kampala (Uganda).
Lees verder

Nieuwe vlinder ontdekt

Bron: Trouw
In 2005 werd in Papua (Indonesich Nieuw Guinea) een nieuwe vlinder ontdekt door Piet Zumkehr. Hij was daar op expeditie met Rob de Vos, vlinderdeskundige van het Zoölogisch Museum te Amsterdam.
Lees verder

Webcam gericht op kadavers en aaseters

Bron: vroegevogels.vara.nl
In de Ooijpolder liggen sinds kort de kadavers van reeën onder de webcam. Staatsbosbeheer en ARK Natuurontwikkeling willen zo het publiek vertrouwd maken met dode dieren in de natuur en het afbraakproces dat daarbij hoort.
Lees verder

De Vlinderstichting 25 jaar!

Bron: de Vlinderstichting
In 2008 bestaat De Vlinderstichting 25 jaar. Al sinds 1983 maakt de stichting zich sterk voor de bescherming van vlinders, en tien jaar geleden zijn daar ook de libellen bijgekomen. Tijd dus voor een feest!
Lees verder

Nieuw zoogdier ontdekt

Bron: California Academy of Sciences
In Tanzania is een nieuw zoogdier ontdekt. Het dier is zo groot als een kat en lijkt op een grote spitsmuis. Het is oranje-bruin van kleur, heeft lange dunne pootjes en een lange, flexibele snuit.
Lees verder

Schransen dankzij tweede aorta

Bron: trouw.nl
Krokodillen staan bekend om hun vraatzucht. De dieren kunnen in korte tijd enorme maaltijden verwerken waarna ze lange tijd niet meer hoeven te eten. Hoe ze dit doen was ‘voer’ voor onderzoek.
Lees verder

Blauwe pijlgifkikkers in Blijdorp

Bron: rotterdamzoo.nl
Diergaarde Blijdorp is er na vele jaren weer in geslaagd om blauwe pijlgifkikkers te kweken. Met de nieuwe aanwas van tien blauwe baby-kikkertjes hoopt Blijdorp bij te dragen aan de overleving van deze bedreigde diersoort.
Lees verder

Eierleggende zoogdieren

Het vogelbekdier en de mierenegel zijn bijzondere zoogdieren. Zij zijn de enige zoogdieren die eieren leggen. Het vogelbekdier en de mierenegel worden ook monotremen of cloacadieren genoemd.
Lees verder

Reuzenverbouwing

Bron: Dierenpark Amersfoort
Bij Dierenpark Amersfoort staat een reuzenverbouwing gepland. Het olifantenverblijf wordt fors uitgebreid. Er wordt rekening gehouden met uitbreiding van kudde en met tijdelijk verblijf van olifanten.
Lees verder

Paddentrek

Bron: ivn.nl
Elk jaar tussen half februari en eind april trekken padden van hun overwinteringsplek naar het water waar ze zich voorplanten. Deze afstand kan oplopen tot enkele kilometers.
Lees verder

Jonge Verpleegsterhaaien

Bron: artis.nl
In het Aquarium van Artis zijn sinds kort twee jonge Kleine Verpleegsterhaaien te zien. De jonge haaien zijn ruim een jaar geleden uit het ei gekomen en zijn nu groot genoeg om in het grote aquarium geplaatst te worden.
Lees verder

ChimpanZoo

Bron: AD.nl
In maart begint de Nederlandse afdeling van het Amerikaanse Jane Goodall Instituut met het observeren van de chimpanseegroep in Burgers' Zoo. Deze gegevens worden gebruikt in het project ChimpanZoo.
Lees verder

Jaar van de Kikker

Bron: nvdzoos.nl
Het jaar 2008 is door de dierentuinen uitgeroepen tot het jaar van kikker. Dit is een natuurbeschermings campagne van de European Association of Zoos and Aquaria (EAZA).
Lees verder

Rotterdamse hooglanders naar Amsterdam

Bron: vroegevogels.vara.nl
De Schotse hooglanders van het Eiland Brienenoord zijn tijdelijk verhuisd naar een plek in de buurt van Amsterdam. Het natuurgebied bij de Brienenoord brug biedt niet genoeg voedsel voor de kudde om hier te kunnen overwinteren.
Lees verder

Vogels over 50 jaar

Bron: vroegevogels.vara.nl
SOVON en de Vogelbescherming hebben de Klimaatatlas Europese Broedvogels samengesteld samen met de Universiteit van Durham. Deze Atlas is in januari uitgekomen.
Lees verder

IJsbeervacht

De vacht van een ijsbeer lijkt wit. Hierdoor gaan ze op in hun omgeving. De haren van de ijsbeer vacht zijn echter niet wit. De haren zijn hol en doorzichtig en de vacht van een ijsbeer is zwart.
Lees verder

Papegaaienpraat

Bron: trouw.nl
De bekendste kreten van papegaaien zijn 'lorre' en 'koppie-krauw'. Maar papegaaien kunnen alle menselijke spraak imiteren. In het woordenboek betekent papegaaien onnadenkend napraten.
Lees verder

Vermindering ingrepen bij dieren

Bron: minlnv.nl
Het aantal ingrepen bij dieren wordt vanaf 1 januari 2008 verminderd, zo heeft de minister van LNV besloten. Deze beslissing is genomen om de integriteit van dieren te waarborgen en het dierenwelzijn te verbeteren.
Lees verder

Schildpadden aan de wilde kust

Bron: metronieuws.nl
Ontdekkingsreizigers die voor het eerst de kustlijn van Suriname zagen noemden het 'de Wilde Kust'. Het is slechts een smalle strook land met daarachter het tropische regenwoud.
Lees verder

Lentevuurspin

Bron: natuurmonumenten.nl
Een van de opvallendste spinnen in Nederlands is de lentevuurspin. De mannetjes hebben een oranjerood achterlijf met zwarte stippen en zwarte poten met witte haarringen.
Lees verder

Nominatie Waddenzee als werelderfgoed

Bron: minlnv.nl
Op voorstel van minister Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft de ministerraad ingestemd met de nominatie van het beschermingsgebied van de Duits-Nederlandse Waddenzee als werelderfgoed.
Lees verder

Vogels in de tuin

Denk u met deze kou ook aan de vogels in de tuin? Dit is de juiste periode om vogels bij te voederen en water te geven. Op internet is veel informatie te vinden over het juiste voer voor elke vogel.
Lees verder

Winterslaap en winterrust

Bron: de gelderlander
Het begin van de periode met nachtvorst is voor veel dieren het sein om aan de winterslaap te beginnen en zich dus voor langere tijd terug te trekken op een beschutte plek.
Lees verder

Rode vari's in Friesland

Bron: frieslandzoo.nl
Aqua Zoo Friesland is een nieuwe diersoort rijker: de rode vari. Drie vrouwtjes (afkomstig van de Kanaaleilanden en een dierentuin in Duitsland) gaan de ringstaartmaki's op het lemureneiland gezelschap houden.
Lees verder

10 miljoenste boom voor berggorilla's

Bron: vroegevogels.vara.nl
Eind november 2007 is bij de Oost-Congolese stad Goma de 10 miljoenste boom geplant door het WNF. De bomen zijn geplant in de omgeving van het Virunga Nationaal Park. Dit project loopt al sinds 1987 en ...
Lees verder

Dierenwelzijnsindex

Bron: vara.vroegevogels.nl
Komend jaar moet er een dierenwelzijnsindex zijn, maar het ministerie van Landbouw worstelt met het opstellen daarvan. De index moet aangeven in welke mate dieren een diervriendelijk bestaan hebben geleid voordat ze geslacht worden en tot lapjes vlees verwerkt.
Lees verder

Nieuwe hype : afslanken voor huisdieren

Bron: emvi.nl
De afslankcursussen voor mannen en vrouwen en zelfs kinderen zijn al aardig bekend in Nederland. Nu zijn er ook cursussen voor honden en katten.
Steeds meer huisdieren zijn te zwaar.
Lees verder

Chocoladevergiftiging

Cacao bevat een aantal stoffen die een giftige werking kunnen hebben bij huisdieren. Voor honden is chocola snel giftig, omdat de hond bepaalde stoffen (theobromine en cafeïne) minder snel kan afbreken en uitscheiden dan de mens.
Lees verder

25 konikpaarden naar Letland

Bron: groningerlandschap.nl
Vijfentwintig konikpaarden die in het Zuidlaardermeergebied stonden gaan begin december naar Letland. Het Groninger Landschap geeft de dieren aan het Wereldnatuurfonds. De konikpaarden worden naar ...
Lees verder

Voorstel herziene Rode Lijst

Bron: Zoogdiervereniging VZZ
De eerste Rode Lijst van bedreigde en kwetsbare zoogdieren in Nederland kwam in 1994 uit. Van de inheemse zoogdiersoorten stond ongeveer 40% op de lijst. In november 2007 is een voorstel voor herziening van die lijst gepresenteerd door zoogdiervereniging VZZ. De lijst is langer geworden, met vier soorten.
Lees verder

Aangespoelde bananen naar Emmen

Bron: volkskrant.nl
Na een zware storm spoelden op de kusten van Ameland en Terschelling vele duizenden kilo’s groene, nog niet rijpe, bananen aan. Een aantal containers was van een vrachtschip gevallen en één van die containers was opengebroken. Bijna twee ton bananen is naar Dierenpark Emmen vervoerd.
Lees verder

Chimpansees blijven in Beekse Bergen

Bron: safaripark.nl, dierenparkamersfoort.nl
Alle 52 chimpansees uit het proefdiercentrum BPRC in Rijswijk blijven in Safaripark Beekse Bergen gehuisvest. In de eerste helft van 2008 zouden 20 dieren van deze groep verhuizen naar Dierenpark Amersfoort, maar dat gaat niet door.
Lees verder

Hormonen in oppervlaktewater

Bron: wageningenuniversiteit.nl
Niet alle vrouwelijke hormonen uit het afvalwater worden afgebroken door de Nederlandse rioolwaterzuiveringen. Zo komen er teveel oestrogenen in het milieu terecht. Volgens een Wageningse promovenda moet het systeem van zuiveren radicaal veranderd worden.
Lees verder

Oudste dier op aarde?

Bron: bangor.ac.uk
Uit de Atlantische Oceaan in de buurt van IJsland is een schepdier opgevist wat volgens biologen tussen de 405 en 410 jaar oud is. Het schelpdier is een Noordkromp (Arctica Islandica).
Lees verder

Reptielencorridor in aanleg

Bron: natuurmonumenten.nl
In het Bergherbos in Montferland wordt een reptielencorridor aangelegd. Deze corridor moet een verbinding vormen tussen een aantal heideterreintjes. Hierdoor wordt het leefgebied van zandhagedissen, hazelwormen en gladde slangen vergroot.
Lees verder

Problemen bij primaten

Bron: vroegevogels.vara.nl
De International Primatological Society (IPS), een milieuorganisatie, heeft kortgeleden een rapport gepresenteerd in het Chinese Hainan. De conclusie in dat rapport is dat bijna een derde deel van de primaatsoorten op de wereld met uitsterven wordt bedreigd.
Lees verder

Landbouw- en Visserijraad

Bron: minlnv.nl
Op 22 en 23 oktober is de Europese Landbouw- en Visserijraad samengekomen. Twee onderwerpen die aan de orde zijn gekomen (Diergezondheidsstrategie en Regels diertransport) worden hier genoemd.
Lees verder

Mieren tellen hun stappen

Bron: Science
Mieren kunnen de weg naar hun nest altijd terugvinden. Het was al bekend dat ze om richting te bepalen naar de lucht kijken en gebruik maken van de lichtinval. Het was echter nog niet bekend hoe de mieren de afstand tot hun nest bepalen.
Lees verder

Voetballende vissen

Bron: fish-school.com
Niet alleen dolfijnen, zeeleeuwen en tijgen kunnen allerlei kunsten aanleren, zelfs goudvissen kunnen getraind worden om te voetballen en door een hoepel te ‘springen’.
Lees verder

Olifanten bang voor bijen

Bron: nrc.nl
Afrikaanse olifanten zijn voor niet veel dingen bang maar voor Afrikaanse honingbijen slaan ze op de vlucht. Dit blijkt uit een experiment waarbij het geluid van bijenzwerm al voldoende was om de olifanten weg te jagen.
Lees verder

Pas op: giftig!

Bron: wistudat.net
Het giftigste dier op aarde is een minuscuul geel-zwart gekleurd kikkertje. Het diertje is 2 tot 3 cm groot en weegt 1gram. Dit kikkertje heet kokoi. Het is een lid van de familie van Dendrobatidae, die uit 170 giftige soorten bestaat. Bijna al deze kikkers zijn fel gekleurd.
Lees verder

Slechtvalken in Eindhoven

Bron: Eindhovens Dagblad
In het centrum van Eindhoven is een paartje slechtvalken neergestreken. Voor zover bekend is dit voor het eerst in de geschiedenis van de stad. De beschermde vogels verblijven nu op een vensterbank van de Vesteda toren, midden in het centrum.
Lees verder

Koeling door streeppatroon

De zebra is te herkennen aan de opvallende zwart-witte strepen. Deze strepen zijn een soort beschermingsmechanisme. Leeuwen (de belangrijkste natuurlijke vijanden van de zebra) zien alles in zwart-wit.
Lees verder

Reovirus risico in Nederland en België

Bron: noivbd
Het Reovirus is vooral in de herfst en wintermaanden actief. Rond oktober-november worden jaarlijks uitbraken gezien met plotseling grote sterfte van vogels (grasparkieten en andere vooral Australische parkieten).
Lees verder

Sub Rosa: raadsels en geheimen in de natuur

Bron: natuurmuseumbrabant.nl
Het thema van de kinderboekenweek van dit jaar is Sub Rosa ofwel geheimhouding. In het Natuurmuseum Brabant kan een speurtocht worden gevolgd die in het teken staat van raadsels en geheimen in de natuur.
Lees verder

Tijgers in India

Bron: vroegevogels.vara.nl
In het westen van India, in een tropische regenwoud in Maharashtra zijn voor het eerst in dertig jaar weer tijgers gesignaleerd.
Al jaren gingen milieudeskundigen ervan uit dat de tijgers in dat regenwoud door stropers geheel uitgeroeid waren.
Lees verder

Bijttechniek murenen

Bron: nrc.nl
Murenen zijn aalachtige vissen die met name in subtropische wateren voorkomen. Het zijn roofvissen die vaak in nauwe holtes verstopt zitten. Ze zijn berucht om hun aanvallen op vingers van duikers wanneer die in zo’n holletje verschijnen. Wanneer de dieren echter met rust gelaten worden valt het met die aanvallen wel mee.
Lees verder

Seks in ruil voor vruchten

Bron: vroegevogels.vara.nl
Ook bij apen gaat liefde door de maag. Chimpanseemannetjes stelen vruchten uit tuinen en van akkers om zo hun liefje te imponeren. Dit hebben wetenschappers van de Schotse universiteit Stirling ontdekt.
Lees verder

Afrikaanse parken gesteund door natuurorganisaties

Bron: Vroegevogels.vara.nl
Twee natuurorganisaties, het Wereld Natuur Fonds (WNF) en African Parks, gaan proberen de nationale parken in Afrika financieel gezond te maken. De organisaties willen de parken gaan leiden als een onderneming. Ze denken zo de toekomst van de parken veilig te kunnen stellen.
Lees verder

EAZA conferentie in Polen

Bron: Eaza.net
Half september heeft in Polen de 24e jaarlijke EAZA conferentie plaatsgevonden. Ruim 550 deelnemers werden verwelkomd door de directeur van de dierentuin van Warsaw, Jan Maciej Rembiszewski, ...
Lees verder

Trekvogelrecord voor grutto

Bron: Nu.nl
In Nieuw-Zeeland hebben onderzoekers begin dit jaar bij een grutto een zendertje geïmplanteerd. Zij heet sindsdien E7.
De vogel vloog van Nieuw-Zeeland naar Alaska en terug. Op deze tocht vloog zij non-stop 11.500 kilometer. Daarmee vestigde zij een trekvogelrecord.
Lees verder

Toezicht op veevervoer wordt verscherpt

Bron: Nieuws.nl
Vanaf woensdag 12 september wordt het toezicht op een correct verloop van transport van varkens, koeien en schapen verscherpt. Minister van Landbouw Gerda Verburg (CDA) schrijft dit in een brief aan de Tweede Kamer.
Lees verder

Schapentocht over Utrechtse Heuvelrug

Bron: vroegevogels.vara.nl
Vanaf 17 september trekt een kudde van vijftig schapen met herderhond Flo, herder Johan, een cameraploeg en verkeersbegeleiders dwars de Utrechtse Heuvelrug over. Herder Johan Griffioen (Goois Natuurreservaat) wil met deze tocht van ruim honderd kilometer aandacht vragen voor de versnippering van de Utrechtse Heuvelrug.
Lees verder

Zee-aquarium Aquapolis

Bron: Provinciale Zeeuwse Courant
Sinds dit voorjaar heeft het Zeeuwse Deltapark Neeltje Jans er een attractie bij: het zee-aquarium Aquapolis. Het aquarium is nog in opbouw. Dat betekent dat de bak geleidelijk aan groeit. Ze hebben al kreeften uit elkaar moeten halen.
Lees verder

Leven bange guppen langer?

Bron: Psychologie jaarkalender
Guppen werden verdeeld in drie groepen: roekeloze, angstige en normale (niet echt roekeloos, niet echt bang). In een test werden deze drie soorten guppen in een aquarium gedaan samen met piranha's.
Lees verder

Negen boa constrictors geboren

Bron: Vroegevogels.vara.nl
In Drachten, op de kinderboerderij De Naturij, zijn negen boa constrictors geboren. De medewerkers van de kinderboerderij waren zeer verrast. Ze wisten niet eens dat de moeder zwanger was. Ondanks dat de paring van boa constrictors wel 36 uur kan duren hebben de mederwerkers nooit iets gezien.
Lees verder

Obesitas bij huisdieren

Bron: AllAboutFeed.net
Obesitas is een serieus probleem voor een derde van alle honden en katten in Groot Brittanië. Dit wordt gemeld door Sainsbury’s Bank en dan specifiek door de afdeling Dieren Verzekeringen. Zij schatten dat rond de 2,7 miljoen honden en 2,8 miljoen katten lijden aan obesitas.
Lees verder

Voortplanting bij zeepaardjes

Bron: Wikipedia
Bij zeepaardjes zien we een opmerkelijke vorm van voortplanting. De eitjes worden bevrucht en uitgebroed in een buidel op de buik van het mannetje. Voorafgaand aan de paring maken de dieren een uitgebreide paringsdans. Hierbij veranderen de dieren ook vaak van kleur.
Lees verder

Zebra geboren in Pannerden

Bron: De Gelderlander
Vorige week is in Pannerden een zebra geboren. Dit zebrajong kwam niet in een dierentuin ter wereld maar bij een paardenhouderij. Hier woont al sinds zeven jaar een zebra hengst. Door de MKZ-crisis mocht het dier niet geëxporteerd worden en toen is hij aangekocht door de familie Bouwman.
Lees verder

Twee kraanvogeljongen in Fochteloërveen

Bron: natuurmonumenten.nl
De kraanvogeljongen in het Fochteloërveen hebben eind juni hun vleugels uitgeslagen. Maar liefst twee paar kraanvogels bouwden dit jaar een nest in het uitgestrekte hoogveengebied. Al voor het zesde opeenvolgende jaar is het Fochteloërveen een kraamkamer is voor de kraanvogels.
Lees verder

Genetisch antagonisme bij edelherten (Cervus elaphus)

Bron: nrc.nl
Genen die bij edelherten sterke vrouwtjes opleveren zijn nadelig voor de bokken. Het omgekeerde geldt ook. Schotse en Britse onderzoekers schrijven dit in het wetenschappelijke tijdschrift Nature. Dit genetisch antagonisme kan verklaren waarom er een grote genetische variatie in de populatie kan blijven bestaan.
Lees verder

Breedsnuitkaaimannen in Ecodrome Zwolle

Bron: ecodrome.nl
Ecodrome Zwolle is het eerste Nederlandse park dat vanaf komende zomer de bijzondere breedsnuitkaaiman kan tonen aan het publiek. Dit soort kaaiman, onderfamilie van alligators, wordt op slechts drie andere plaatsen in Europa getoond.
Lees verder

Slimme orang oetan verbaast primatologen

Bron: nrc.nl
In de dierentuin van Leipzig werd met vijf orang oetans een onderzoek gedaan door primatologen van het Leipziger Max Planck Instituut voor evolutionaire antropologie. De resultaten van dit onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Biology Letters.
Lees verder

Georgische beren in het Berenbos

Bron: dierennieuws.nl
Eind april arriveerden drie Georgische beren in Nederland. Vanaf 12 juli mogen deze beren echt gaan kennismaken met de anderen beren in het Berenbos in Ouwehands Dierenpark Rhenen. Deze beren woonden in een gemeentelijke dierentuin in Rustavi, Georgië. Wegens sluiting van de dierentuin zouden de dieren afgemaakt worden.
Lees verder

Donatie voor koraalbescherming

Bron: wnf.nl
De Turing Foundation, opgericht door TomTom-ondernemer Pieter Geelen, doneert in totaal drie miljoen euro aan het Wereld Natuur Fonds. Deze donatie is bestemd voor de bescherming van de riffen van de zogenaamde 'Koraaldriehoek' in zuidoost-Azië. Het bedrag is toegezegd voor een periode van zes jaar.
Lees verder

Lekker wandelen en...reptielen spotten

Bron: De Gelderlander
Stichting RAVON (Reptielen Amfibieën Vissen Onderzoek Nederland) houdt zich onder andere bezig met het in kaart brengen van het verspreidingsbeeld van de Nederlandse soorten. In Nederland wordt een soortbeleid gehanteerd dat voor een belangrijk deel gebaseerd is op deze verspreidingsbeelden.
Lees verder

Slang met kameleon-achtige kenmerken

In Borneo is een slang ontdekt die spontaan van kleur kan veranderen. De slang heeft de naam Kapuas modderslang gekregen. Deze nieuwe slangensoort is ontdekt in het regenwoud in het zogenaamde ‘Hart van Borneo’. Dit is een bergachtig gebied van ongeveer 220.000 km2 groot. Het regenwoud is hier nog relatief onaangetast.
Lees verder

Schotse Hooglanders natuurlijk houden

Bron: wur.nl
Hans van Dijk is als boswachter verantwoordelijk voor beheer en begrazing van Nationaal Park Veluwezoom. Het park wordt beheerd door de Vereniging Naruurmonumenten. Hij is ook deeltijd student Bos- en Natuurbeheer bij Van Hall Larenstein (onderdeel van Wageningen UR) en heeft in die hoedanigheid een afstudeeronderzoek gedaan naar de leefomstandigheden van de kudde Schotse Hooglanders in zijn park.
Lees verder

Dreiging zeehondensterfte neemt af

Bron: vroegevogels.vara.nl
Lenie 't Hart van de zeehondencrèche in Pieterburen meldt dat de dreiging van massale sterfte onder zeehonden in de Waddenzee afneemt.
Nadat op het Deense eiland Anholt enkele tientallen dode zeehonden waren gevonden werd er gevreesd voor een nieuwe epidemie van de zeehondenziekte.
Lees verder

Afschermplicht door Minister Verburg ingesteld

Bron: minlnv.nl
Met ingang van donderdag 5 juli stelde minister Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) een afschermplicht in voor commercieel gehouden pluimvee met vrije uitloop. Gevaccineerd pluimvee mag gewoon buiten lopen. Verschillende vondsten van het vogelgriepvirus H5N1 in Europa zijn de aanleiding voor dit besluit.
Lees verder

Maki Marathon

Bron: nvdzoos.nl
Op 30 juni om 14.00 uur eindigde de Maki Marathon in Ouwehands Dierenpark in Rhenen. Ruim 200 medewerkers van de vijftien dierentuinen van de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen (NVD) liepen een estafetteloop van ruim 700 km langs twaalf dierentuinen. Ze wilden hiermee aandacht voor Madagaskar en geld voor projecten. In totaal werd een bedrag van maar liefst € 52.410,- bij elkaar gelopen voor de NVD Madagaskar Campagne.
Lees verder

Regeling Agressieve Dieren in de kamer

Bron: AD.nl
De Regeling Aggressieve Dieren (RAD) bestaat sinds 1993 en werd ingevoerd na bijtincidenten met pitbulls. Ondanks kritiek op deze regeling is het volgens minister Gerda Verburg niet verantwoord om de regeling af te schaffen. De minister beloofde wel aan de Kamer ....
Lees verder

Speelgoed voor varkens

Bron: minlnv.nl
Vanaf 1 juli moet er voor de varkens voldoende afleidingsmateriaal in de stal komen. De varkenshouders moeten hiervoor zorgen. Vaak hangt in de varkensstallen alleen een ketting om mee te spelen. Volgens Minister Verburg van LNV is een ketting niet voldoende.
Lees verder

Proef met autismegeleidehonden

Bron: Nieuws.nl
Bij drie gezinnen is een geleidehond voor autistische kinderen afgeleverd. Het Koninklijk Nederlands Geleidehonden Fonds (KNGF) meldt dat sinds maart een proef is uitgevoerd om afgekeurde blindengeleidehonden om te scholen voor kinderen met een autistische stoornis.
Lees verder

De grauwe pijlstormvogel

Bron: wistudat.net
De grauwe pijlstormvogel (Puffinus griseus) vliegt in nog geen jaar over de hele Stille Oceaan en maakt zo een reis van gemiddeld 65.000 km.
Van het broedgebied in Nieuw Zeeland vliegt de vogel naar gebieden voor de kusten van Alaska, Japan en Californië en terug.
Lees verder

Steuren in Kasteeltuinen Arcen

Bron: www.kasteeltuinen.nl
Afgelopen donderdag (14 juni) zijn in Kasteeltuinen Arcen vier belugasteuren gearriveerd. Ze zijn afkomstig uit Polen en behoren tot de grootste steurensoort ter wereld. De vijver in de golftuin is het nieuwe thuis van de steuren.
Lees verder

Resultaten CITES-conferentie stemmen Minister Verburg tevreden

Bron: minlnv.nl
De afgelopen twee weken werd in Den Haag de internationale conferentie over de handel in bedreigde wilde dieren en planten (CoP14 CITES) gehouden. Minister Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) kijkt tevreden terug op deze conferentie.
Lees verder

In beslagname honderden vogels en eieren

Bron: vroegevogels.vara.nl
Tijdens doorzoekingen hebben politie, justitie en de Inspectiedienst van het ministerie van Landbouw meer dan tweehonderd vogels en honderden eieren in beslag genomen. De acties vonden plaats in Friesland, Groningen, Overijssel, Zuid-Holland en Limburg. Zes personen zijn aangehouden.
Lees verder

Zeepaardjes in Natuurcentrum

Bron: Leeuwarder Courant
Sinds kort zwemmen in het aquarium van het Natuurcentrum Nes op Ameland twee zeepaardjes rond, een volwassen en een jong dier.

Beide zeepaardjes zijn gevangen door kotters. Het eerste zeepaardje kwam ....
Lees verder

De kolibrie

Bron: wistudat.net
De kolibrie kan door de zeer snelle vleugelslag (tot wel 80 slagen per seconde) in de lucht stil blijven hangen en loodrecht omhoog of naar beneden vliegen. De kolibrie kan als enige vogel ook achteruit vliegen.
Lees verder

Aangifte van illegaal gebruik van lokduiven bij vangacties

Bron: Dagblad van het Noorden
De afdeling Groningen van de Dierenbescherming heeft aangifte gedaan van illegale methoden, die zouden worden toegepast bij het vangen van de stadsduiven in Groningen.
Lees verder

Fazanten en woelratten op zwarte lijst

Bron: Nu .nl
Fazanten en woelratten mogen van landbouwgebieden worden verjaagd als het aan Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant ligt.
Lees verder

Alertis start campagne 'Spuw je gal over berenmisbruik'

Bron: www.alertis.nl
Alertis start een campagne gericht op het beëindigen van het misbruik van beren voor hun gal. In China is het probleem het grootst. Daar worden meer dan 7000 Aziatische Zwarte beren misbruikt voor hun gal. Dit gal wordt verwerkt in traditionele medicijnen.
Lees verder

EU-plattelandsontwikkeling-programma 2000-2006 afgesloten

Bron: LNV
Minister Veerman heeft op 6 september het 'EU-plattelandsontwikkelings-programma 2000-2006' (POP) bestuurlijk afgesloten. Gedurende de afgelopen zeven jaar werden vele honderden projecten mede dankzij Europees geld gestart.
Lees verder

Rode eekhoorn gevoelig voor virus van grijze eekhoorn

Bron: nu.nl
De inheemse rode eekhoorn, die in Groot-Brittannië bijna geheel verdrongen is door de Amerikaanse grijze variant, heeft ernstig te lijden onder een virus dat het grijze dier bij zich draagt.
Lees verder

Zilveroeistities geboren in dierenpark Wissel

Bron: Dierenpark Wissel
Bij de zilveroeistities in Dierenpark Wissel is een tweeling geboren. De Wissel is de enige dierentuin in Nederland die deze dwergapen soort in haar collectie heeft.
Lees verder

Opnieuw afschermplicht voor pluimvee

Bron: AgriHolland
Op 17 augustus heeft het ministerie van LNV een brief verzonden aan de houders van hobbypluimvee, watervogels en kippen met vrije uitloop.
Lees verder

Blauwtong

Bron: LNV
Op zestien locaties in Zuid-Limburg is de dierziekte blauwtong vastgesteld. Het gaat om zowel beroeps- als hobbymatig gehouden herkauwers.
Lees verder

Verdenking van H5N1 in Blijdorp

Bron: Planet Internet
Alle jonge vogels die geboren zijn na de laatste vaccinatieronde in de Diergaarde Blijdorp worden alsnog ingeënt of opgehokt.
Lees verder

Amerikaanse organisatie geeft geld als China stopt met afmaken honden

Bron: HLN.be
Een dierenbeschermingsorganisatie uit de VS is bereid de Chinese regering honderdduizend dollar (77.750 euro) te schenken om honden in te enten tegen hondsdolheid (rabiës).
Lees verder

Afschot ganzen naar tevredenheid geregeld

Bron: Ministerie van LNV
Het afschot van ganzen buiten de foerageergebieden is inmiddels in alle provincies naar tevredenheid geregeld.
Lees verder

LTO presenteert wensenlijst

Bron: AgriHollandNieuws, Nieuwe Oogst
LTO Nederland presenteert over enkele weken een wensenlijst aan de Haagse politiek. Centraal staat de vraag om voldoende ruimte voor het ondernemerschap van boeren en tuinders.
Lees verder

Prehistorisch mysterie opgelost

Bron: Planet
Britse wetenschappers hebben het mysterie opgelost waarom prehistorische vliegende reptielen een kam op hun hoofd hadden.
Lees verder

Milde variant vogelgriep Voorthuizen

Bron: Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit
Op een bedrijf in Voorthuizen is een verdenking van laagpathogene vogelgriep geconstateerd. Deze variant maakt vogels nauwelijks ziek en is niet gevaarlijk voor mensen. Het onderzoek op...
Lees verder

Jonge zeearend vliegt uit

Bron: Staatsbosbeheer/ NRC
Het is de eerste keer sinds lange tijd dat de zeearend in Nederland broedt. En niet zonder succes. Vorige week werd de jonge zeearend uit...
Lees verder

Koeien nemen een duik

Bron: AD
Koeien die verkoeling zoeken in de sloot zijn inmiddels een bekend fenomeen in Friesland. Het uit de sloot halen van de dieren is voor...
Lees verder

Politiek

Bron: LBActualiteiten
Frankrijk verscherpte controle vecht- en waakhonden
De naleving van de wet op vecht- en waakhonden uit 1999 wordt verscherpt als gevolg van zeven recente incidenten, waarvan twee met dodelijke afloop. In drie weken tijd zijn zeven mensen aangevallen door...
Lees verder

Huisdieren en zomerweer

Bron: dieractueel
Niet alleen de mens heeft last van hoge temperaturen. Vooral huisdieren ondervinden hier hinder van. Door rekening te houden met ...
Lees verder

Prairiehonden van Dierenpark Emmen ontsnappen

Bron: dieractueel
De prairiehonden in Emmen die sinds 22 juni een nieuw onderkomen hebben, lijken hun nieuwe plekje nog niet helemaal te kennen. Ze slagen er zelfs in om bij ...
Lees verder

WAZA lanceert Virtuele Dierentuin

Bron: WAZA
De website van de World Association of Zoos and Aquariums (WAZA) is uitgebreid met een virtuele dierentuin. Deze dierentuin biedt een collectie van 266 diersoorten, die over de hele wereld voorkomen.
Lees verder

Europees importverbod struisvogels Zuid-Afrika

Bron: Nu.nl
In de gehele EU een importverbod ingesteld voor levende struisvogels, eieren en vlees uit de districten Mosselbaai en Riversdale in Zuid-Afrika.
Lees verder

Rammenverordening voorlopig nog van kracht

Bron: LNV
De rammenverordening voor schapen voor het fokseizoen 2006/2007 wordt niet gewijzigd.
Lees verder

Roodstaartpapegaaien met uitsterven bedreigd

Bron: HLN.be
De Afrikaanse grijze roodstaartpapegaai is weldra met uitsterven bedreigd volgens de Natuurbescherming Duitsland (NABU). Oorzaak is de toenemende handel in wilde vogels.
Lees verder

Orang-oetans op internet

Bron: B. Mos, Telegraaf
Een groep orang-oetans in de Apenheul zal via internet contact leggen met wilde soortgenoten op Borneo.
Lees verder

Terug in Nederland; de wilde kat

Bron: ANP
Na vele eeuwen van afwezigheid is de wilde kat min of meer terug in Nederland. Uit nader onderzoek van drie waarnemingen uit de periode 1999 tot en met 2004 is gebleken dat het om (Felis silvestris silvestris) gaat; de Europese wilde kat.
Lees verder

Opening project "Europa Natuurlijk" in Artis

Bron: DN/LNV
Donderdag 29 juni is de vogelobservatiehut bij het weidevogelgebied in Artis geopend. Niet door minister Veerman, maar door Chris Kalden, Secretaris-Generaal ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Voedselkwaliteit.
Lees verder

Diploma voor medewerkers dierenasiel

Bron: Dierenbescherming
Op woensdag 28 juni werden de eerste diploma’s uitgereikt van de nieuwe MBO-opleiding TRIAM (TRainings Instructie Asiel Medewerkers). Directeur Posthumus Meyjes van de Dierenbescherming verrichtte de officiële uitreiking.
Lees verder

Veerman stelt 35 miljoen euro beschikbaar voor visserij

Bron: LNV
De visserijsector staat voor een zware veranderopgave. Minister Veerman van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) heeft de komende drie jaar ongeveer 35 miljoen euro te besteden voor herstructurering van de Noordzeevisserij.
Lees verder

Keurmerk voor kinderboerderij

Bron: Reformatorisch dagblad
Er komt een kwaliteitskeurmerk voor kinderboerderijen. Dat moet ertoe leiden dat die locaties er beter bij komen te liggen. Nederland telt ongeveer 450 kinderboerderijen.
Lees verder

Gezelschapsdier verdringt landbouwhuisdier

Bron: Agriholland/ Wageningen UR
Het aantal gezelschaps- en hobbydieren in Nederland stijgt. Er zijn bijna 31 miljoen gezelschapsdieren.
Lees verder

Steller zeeleeuw geboren in Dolfinarium

Bron: Dolfinarium Harderwijk
Op 9 juni is in het Dolfinarium een Steller zeeleeuw geboren.
Lees verder

Energie-opwekking uit varkensvet

Bron: NU.nl
De Groningse varkensvetsmelterij Ten Kate gaat in Ter Apelkanaal een centrale bouwen die door reuzel van energie wordt voorzien.
Lees verder

Juni Dierentuinmaand

Bron: DN
Juni is uitgeroepen tot dierentuinmaand. Tevens viert de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen (NVD) dit jaar haar 40 jarig bestaan.
Lees verder

Meer lucht, licht en ruimte voor koe op stal

Bron: Brabants dagblad, B. Ackermans
Koeien moeten meer en langer produceren. Ongeveer vijftien procent van de Nederlandse melkkoeien blijft altijd binnen. De stallen worden daarom ruimer en luchtiger. Nieuwe stallen vallen vooral op door hun hoogte.
Lees verder

Meer ambitie nodig voor agrarische ondernemers in landelijk gebied

Bron: LTO
De toekomst van het landelijk gebied hangt in sterke mate af van agrarische bedrijvigheid en de concurrentiekracht van bedrijven.
Lees verder

Dier & Kind

Bron: Weekvanhethuisdier.nl
Van 13 tot en met 21 mei werd alweer voor de vijfde keer aandacht besteed aan het verantwoord houden van dieren.
Lees verder

Nieuwe directeur voor EAZA executive office

Bron: EAZA
Harry Schram is de opvolger van Koen Brouwer als directeur van de EAZA executive office.
Lees verder

Partij voor Dieren breekt landelijk door

Bron: Partijvoordedieren.nl
De Partij voor de Dieren zal zowel deelnemen aan de Provinciale verkiezingen (7 maart 2007) als aan de verkiezingen voor de Tweede Kamer op 16 mei 2007.
Lees verder

Genenbank voor authentieke bomen en struiken

Bron: DN
Staatsbosbeheer heeft van bijna 60 van de 114 soorten inheemse bomen en struiken oude, exemplaren gevonden, vermeerderd en geplant in natuurgebied Roggebotzand in Flevoland.
Lees verder

Wageningen onderzoekt poepeters

Bron: nu.nl
Onderzoekers van de Animal Science Group van Wageningen Universiteit houden onder de baasjes een "Nationale PoepEet Enquête".
Lees verder

Aandacht voor duurzame visserij

Bron: wnf.nl/nvdzoos.nl
Vis is wereldwijd een belangrijke voedselbron. Hoe belangrijk ook, de natuur onder de zeespiegel staat onder druk van overbevissing en ongewilde bijvangsten.
Lees verder

"Investeren in natuur en landschap moet nu gebeuren"

Bron: agriholland.nl
"Na alle goede voornemens voor het aanleggen van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) en het aanwijzen van Nationale Landschappen komt het er nu op aan als wij natuur en landschap in Nederland goed willen beschermen en ontwikkelen".
Lees verder

Nieuwe directeur Voedselkwaliteit en Diergezondheid LNV

Bron: LNV
Mevrouw mr. Alida Oppers (45) zal op 15 juni aantreden als nieuwe directeur bij de directie Voedselkwaliteit en Diergezondheid in dienst bij het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.
Lees verder

Zeetong kweek wordt nieuwe economische sector in Zeeland

Bron: Provinciale Zeeuwse Courant
Binnenkort komt tong uit kweekvijvers op het land. Een binnendijks voorbeeldbedrijf moet gaan zorgen voor kennis en ervaring over het kweken van tong.
Lees verder

Nieuw chimpanseecomplex van Stichting AAP

Bron: aap.nl
In juni opent Stichting AAP een nieuw chimpanseecomplex, waar 28 geïnfecteerde chimpansees uit een proefdierlaboratorium in Rijswijk van een welverdiende oude dag kunnen genieten.
Lees verder

Nieuw baasje voor huisdieren via internet

Bron: dieractueel.nl/baasjegezocht.nl
Huisdieren die een nieuwe eigenaar nodig hebben, kunnen sinds kort makkelijker zonder tussenkomst van een asiel worden herplaatst.
Lees verder

Meer dan 100.000 ha aangewezen voor ganzen

Bron: LNV
Minister Veerman heeft de Tweede kamer laten weten dat er meer dan 100.000 ha beschikbaar is voor de opvang van ganzen.
Lees verder

Pleeggezin gezocht voor aspirant-geleidehonden

Bron: geleidehond.nl
KNGF Geleidehonden is op zoek naar geschikte gezinnen die gedurende een jaar een pup in huis willen nemen.
Lees verder

WAZA ontwikkeld plan voor behoud van kikkers

Bron: Waza.org
In februari van dit jaar kwamen de World Zoo and Aquarium Association (WAZA), IUCN (World Conservation Union) en andere belanghebbenden samen in Panama. Daar bekeken ze de mogelijkheden om een wereldwijd plan op te zetten ter bescherming van kikkers.
Lees verder

Productschap Diervoeder bezuinigt met 30 procent

Bron: pdv.nl
Het Productschap Diervoeder (PDV) gaat de komende jaren met 30 procent bezuinigen ten opzichte van 2005.
Lees verder

Weidevogels beschermd, vos weer vogelvrij

Bron: eerstekamer.nl
De Eerste Kamer heeft dinsdag 4 april ingestemd met een wijziging van de Flora- en Faunawet die het mogelijk maakt vossen te laten afschieten.
Lees verder

LNV ontwikkelt visie over paardenhouderij in landelijk gebied

Bron: LNV
Steeds vaker kopen particulieren kleine stukken landbouwgrond aan om als weiland te gebruiken voor paarden.
Lees verder

Vlaams Parlement is tegen vogeljacht

Bron: vogelbescherming.be
Het Vlaams Parlement heeft het voorstel van resolutie betreffende de vogeljacht, de vogelvangst en de toepassing van de Europese Vogelrichtlijn op het eiland Malta unaniem goedgekeurd.
Lees verder

Excretieforfaits voor mestadministratie van graasdieren

Bron: LNV
Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) heeft een handreiking gepubliceerd hoe melkveehouders hun zogenaamde bedrijfsspecifieke excretie (mestproductie) kunnen berekenen.
Lees verder

Vaccinatie tegen aviare influenza in dierentuinen

Bron: EAZA/NVD
Met het oog op de vogelgriep (H5N1) in Azie, Afrika en Europa doet de EAZA (European Association of Zoos and Aquaria) een sterke aanbeveling voor permissie van vaccinatie.
Lees verder

Prijs voor huisdier van het jaar

Bron: DN / www.bestemaatjes.nl
Zaterdag 18 maart is het Huisdier van het Jaar gekozen. In de finale streden twaalf genomineerden om de "Met dieren meer mens award".
Lees verder

Tabakshonden

Bron: Novum
Honden zijn in de strijd tegen tabakssmokkel veel effectiever dan andere opsporingsmethoden. Dat schreef De Telegraaf afgelopen vrijdag.
Lees verder

Vergoeding dioxinebesmetting

Bron: LBA actualiteiten
Bemefa, de Belgische beroepsvereniging van mengvoederfabrikanten, vraagt een vergoeding
van 2 miljoen euro aan het chemieconcern Tessenderlo Chemie voor het opruimen
van de door Tessenderlo-dochter PB Gelatins veroorzaakte dioxinebesmetting bij
een twintigtal veebedrijven.
Lees verder

WNF-Rangeractie: Red de haai...

Bron: Dierennieuws
Op 5 maart startte het Wereld Natuur Fonds de WNF-Rangeractie "Red de haai... uit het net!". Deze actie maakt deel uit van de WNF-bewustwordingscampagne "Kies voor een levende zee", die gelijktijdig op het Zandvoortse strand van start is gegaan.
Lees verder

Kater en aap speelkameraadjes

Bron: HLN
De 45-jarige orang oetan die in de Panama City Beach Zoo verblijft, heeft een nauwe vriendschap gesloten met een gestreepte kater.
Lees verder

Verjaardagsfeest

Bron: hln/dn
Amerikaanse huisdieren hadden al een eigen gezondheidsverzekering, een eigen therapeut en chique kleding. Nu lijken ook verjaardagsfeestjes voor de huisdieren steeds populairder te worden.
Lees verder

Inentingen vogelgriep

Bron: NOS
Nederland mag als eerste Europese land gaan inenten tegen de dreigende vogelgriep.
Lees verder

Nieuwe minister landbouw Japan

Bron: LNV
De Japanse minister Soichi Nakagawa is tijdens de vergaande kabinetswisselingen benoemd tot minister van Landbouw.
Lees verder

Biobenzine uit stro

Bron: LNV
Naar verwachting kan binnen nu en tien jaar op grote schaal biobenzine uit stro geproduceerd worden.
Lees verder

Tweede zwartvoetpinguïn geboren

Bron: de telegraaf
Twee maanden na de ontvoering van hun kuiken uit een Engelse Zoo heeft een paartje zwartvoetpinguïns Spheniscus demersus opnieuw nageslacht verwekt.
Lees verder

Ontdekking ongerept ecosysteem

Bron: nu.nl
In de bergachtige regenwouden van Nieuw Guinea (Indonesië) hebben wetenschappers onlangs honderden nieuwe dier- en plantensoorten ontdekt.
Lees verder

Desinfectiematten luchthavens

Bron: LNV
In een brief aan de Tweede Kamer heeft het ministerie van LNV onlangs afgeraden over te gaan tot het plaatsen van desinfecterende matten op vliegvelden.
Lees verder

Actieplan dierenwelzijn 2006-2010

Bron: LNV
Commissaris Kyprianou gaf tijdens de Landbouw- en Visserijraad van 23 januari jl. een korte presentatie van zijn actieplan.
Lees verder

Blijdorp status rijksmonument?

Bron: AD
Dit voorjaar bestaat de kans dat Diergaarde Blijdorp de status van rijksmonument ontvangt.
Lees verder

Bijzondere vriendschappen

Bron: hln
Een vriendschap tussen dieren die van nature elkaars vijanden zijn? Het kan!
Lees verder

Katten en honden te dik

Bron: Telegraaf
Bijna de helft van alle Nederlandse huisdieren is te dik. Dat constateerde diervoederbedrijf Hill's na een onderzoek onder tientallen dierenartsen die deze dieren behandelen.
Lees verder

Zwartpuntrifhaaien overleden

Bron ANP
De Dierenbescherming in Amsterdam heeft gesuggereerd dat de doodsoorzaak van drie zwartpuntrifhaaien die op de Miljonair Fair tentoongesteld waren, waarschijnlijk stress is geweest.
Lees verder

Elanden verhuisd

Bron: Dierenpark Emmen
Twee elanden van Dierenpark Emmen zijn verhuisd naar de Dierentuin van Poznan in Polen. Het transport van de twee elandjongen werd verzorgd door een dierenpark- medewerker. In mei vorig jaar werden de twee Amerikaanse elandmannetjes geboren in Emmen.
Lees verder

Europese Commissie wil dierenwelzijn verbeteren

Bron ANP
De komende vijf jaar wil de Europese Commissie het welzijn van dieren geleidelijk aan verbeteren. Niet alleen worden de minimumeisen voor het welzijn van dieren opgeschroefd, ook wordt naar meer alternatieven voor dierproeven gezocht. Europees Commissaris Kyprianou heeft dit in een actieplan gepresenteerd aan de landbouwministers van de EU-landen. De minimumeis zou gelden voor diersoorten waarvoor nu geen welzijnsregels gelden.
Lees verder

Blokkering van veebedrijven op verdenking dioxinebesmetting

Bron: de Telegraaf
De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) heeft 275 pluimvee- en varkensbedrijven gesloten die mogelijk met dioxine besmet veevoer gebruikt hebben. Het gaat daarbij om voer dat afkomstig is van een bedrijf uit het Brabantse Andel. De VWA wil voorkomen dat vlees met een verhoogd dioxinegehalte in de voedselketen terechtkomt.
Lees verder

Dierenjaar 2005

Bron: Planet.nl
  • Buitenlands advies

  • Bruut noodlot

  • Live verslag

  • Zwervende kat

  • Rasonzuiver wit

  • Kloon Snuppy

  • Stadszeehond

  • Onfortuinlijke huismus

  • Lelijk…
  • Lees verder

    Nieuwe DNA studie naar herkomst katten.

    Bron: Planet.nl
    Een team van het Amerikaans National Cancer Intistute in Maryland wist door middel van het Cat Genome Project een familiestamboom te creëren. Zij analyseerden nauwkeurig het DNA van huiskatten en alle 36 wilde kattensoorten.
    Lees verder

    Vrijhandelsakkoord tussen Verenigde Staten en Taiwan vooralsnog weinig kans

    Bron: LBA actualiteiten
    Er is voorlopig weinig sprake van een bilateraal vrijhandelsakkoord tussen de Verenigde Staten en Taiwan.
    Lees verder

    Europese Commissie besluit importverbod onbehandelde veren.

    Bron: LNV
    Op 9 januari heeft de Europese commissie besloten tot het importverbod van onbehandelde veren en delen daarvan. Het verbod geldt voor de landen Armenië, Azerbeidzjan, Georgië, Iran, Irak en Syrië.
    Lees verder

    Dierenuitleen "Leentjedier"

    Bron: De Stentor
    Een huisdier lenen bij een dierenuitleen. Sinds kort kan dat bij Kinderboerderij "de Klinkboerderij" op het terrein van 's Heeren Loo in Ermelo. Want deze kinderboerderij beschikt over een heuse dier-o-theek.
    Lees verder

    Spoedgeval dierenhulp

    Bron: redactie DN
    Stichting La Gula Lupa is op 15 december gestart met een 24-uurs telefoondienst. Deze stichting ondersteunt mensen wanneer hun dier acuut hulp nodig heeft. In de praktijk is namelijk gebleken dat het moeilijk is hulp te vinden als dieren in nood zijn.
    Lees verder

    Zilveren erepenning

    Bron: LNV
    Minister Veerman van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) heeft op 8 december de zilveren erepenning van het ministerie uitgereikt aan Ivo de Wijs.
    Tekstdichter en presentator Ivo de Wijs stopte onlangs met de presentatie van "Vroege Vogels", het programma dat hij ruim twintig jaar lang presenteerde.
    Lees verder

    Belastingvrije subsidie landbouwgrond

    Bron: LNV
    Beheerders van landbouwgrond, die deze met behulp van subsidie hebben veranderd in natuurlijk gebied, hoeven geen inkomstenbelasting meer over die subsidie te betalen.
    Voor de jaren 2000 en 2001 geldt met terugwerkende kracht een vrijstelling van 90%.
    Lees verder

    Geen promotie-activiteiten King Kong

    Bron: DN redactie
    Apenheul, het Apeldoornse dierenpark, wil niet meewerken aan de promotie-activiteiten rond de film King Kong. Voor deze derde verfilming werd Apenheul door meerdere partijen, waaronder de distributeur van de film, verzocht om medewerking. Het dierenpark heeft alle verzoeken afgewezen.
    Lees verder

    Stichting Raincoast koop jachtrecht

    Bron: hln, DN redactie (RA)
    Aan de Canadese westkust heeft de milieustichting Raincoast de jachtrechten van een groot stuk grond gekocht. Op die manier wil de stichting poema’s, grizzlyberen en wolven beschermen.
    Lees verder

    Gewijzigde maatregel vogelgriep

    Bron: LNV
    Minister Veerman heeft besloten de maatregelen voor het voorkomen van insleep van vogelgriep te versoepelen. In beginsel laat Veerman de afschermplicht per 1 januari 2006 vervallen.
    Lees verder

    Bouwplannen Blijdorp

    Bron: ANP /dn redactie
    Diergaarde Blijdorp start met bouwen. Begonnen wordt met een nieuw restaurant. Daarna volgen een volière, een savannehuis, een ijsberenverblijf en een kas. In het savannehuis komen o.a. mohrr-gazellen, nijlkrokodillen en struisvogels.
    Lees verder

    Vermindering van administratieve lasten

    Bron: LBA actualiteiten
    Niet alleen in Nederland staat de administratieve lastendruk in de aandacht. In Denemarken is geïnventariseerd welke kosten verbonden zijn aan het rapporteren van gegevens aan het ministerie van Voedsel, Landbouw en Visserij.
    Lees verder

    Biosecurity: hoe veilig is Nederland?

    Bron: Ned. Dagblad; DN redactie
    Het thema van de winterconferentie voor dierenartsen was "BioSecurity, Risico's voor de volksgezondheid". Oftewel: hoe veilig is Nederland?
    Tijdens een winterconferentie voor dierenartsen stond het onderwerp bioterrorisme centraal.
    Lees verder

    De levenskwaliteit van hulphonden

    Bron: dierennieuws
    Als honden getraind worden om mensen te helpen krijgen ze van pup af aan een opleiding. Dat kan een opleiding als blindengeleidehond of als hulphond (zgn. SOHO-hond) zijn.
    Lees verder

    Shellshock Campagne

    Bron: Dierennieuws/NVD
    De Nederlandse Vereniging van Dierentuinen (NVD) heeft door middel van de Shellshock Campagne extra aandacht gevraagd voor de schildpaddencrisis. Met behulp van de bezoekers hebben de dierentuinen inmiddels zo’n € 40.000 ingezameld. Het geld zal gebruikt worden om schildpadden in het wild te beschermen.
    Lees verder

    Maatregelen voor weidevogels

    Bron: Telegraaf
    De bescherming van kieviten, veldleeuweriken en ander weidevogels moet effectiever. Dat stelt Minster Veerman van Landbouw. Hij wil extra maatregelen om de achteruitgang van de weidevogelstand in Nederland te remmen.
    Lees verder

    MKZ oefening

    Bron: LNV
    Op 18 november werd een grote, internationale Mond- en Klauwzeeroefening (MKZ) gehouden. De organisatie daarvan was in handen van Voedsel en Waren Autoriteit, de Dienst Regelingen en de Algemene Inspectie Dienst (allen onderdeel van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit). Er werd samen gewerkt met de Duitse autoriteiten.
    Lees verder

    België: Beleidsbrief 2006 Vlaanderen

    Bron: lba actualiteiten
    Minister Leterme roept de hulp in van jonge land- en tuinbouwers bij het verjongen van de landbouwsector. Hij doet dat in zijn beleidsbrief 2006.
    Lees verder

    Bezorgdheid rond Japanse walvisvaart

    Bron: Telegraaf
    Omdat Japan zichzelf een vergunning heeft gegeven om te vissen op 935 dwergvinvissen en tien vinvissen heeft de Japanse overheid een vloot van zes schepen laten uitvaren.
    Lees verder

    Groot risico om huisdieren via internet te kopen

    Bron: DierenNieuws
    Een huisdier aanschaffen via internet is een risicovolle aangelegenheid. Dat constateert de Dierenbescherming. Er is nauwelijks controle voor de kopers. Verder is het nagenoeg onmogelijk om te achterhalen of het om malafide dierenhandelaren gaat.
    Lees verder

    Monkey Business

    Bron: Reuters
    De Tsjechische publieke omroep heeft een geheel eigen invulling bedacht voor een realitysoap. Geïnspireerd door Big Brother bedacht de radio- en televisiezender een programma, dat het leven van vier gorilla's in de dierentuin van Praag volgt.
    Lees verder

    Jacobskruiskruid rukt op

    Bron: Vlaams Informatiecentrum over Land- en Tuinbouw
    Landbouwers in Vlaanderen hebben hun ongerustheid kenbaar gemaakt bij het ministerie. Aanleiding is, dat het Jacobskruiskruid al enkele jaren oprukt van Noord-Nederland naar het zuiden.
    Lees verder

    Adviezen aan hobbymatige houders van pluimvee en parkvogels

    Bron: COM Nederland
    Om te voorkomen dat uw dieren besmet worden met een besmettelijke ziekte zoals Vogelgriep/Aviaire Influenza wordt aan hobbymatige pluimveehouders gevraagd de navolgende adviezen op basis van vrijwilligheid zoveel mogelijk op te volgen.
    Lees verder

    Aanscherping maatregelen vogelgriep

    Bron: LNV/ COM Nederland
    Met ingang van 24 oktober 2005 heeft minister Veerman van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit hobbydierhouders in hoogrisicogebieden verplicht hun pluimvee af te schermen. Ook heeft Veerman per die datum besloten aanvullende maatregelen te treffen om de insleep van vogelgriep te voorkomen.
    Lees verder

    Minister breekt lans voor Gemeenschappelijk Landbouwbeleid

    Bron: LBA actualiteiten
    De Spaanse minister van Landbouw, Miguel Arias Cañete, heeft het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid van de Europese Unie (EU) fel verdedigd.
    Lees verder

    Een slimme rat...

    Bron: nu.nl
    Maandenlang is een rat erin geslaagd een team van wetenschappers te slim af te zijn. Het knaagdier was losgelaten op een verlaten Nieuw-Zeelands eiland om te onderzoeken waarom ratten zo lastig uit te roeien zijn.
    Lees verder

    Maatregelen tegen vogelgriep voor exotische diersoorten

    Bron: COM Nederland
    In heel België wordt een verzamelverbod voor pluimvee en gedomesticeerde vogels ingesteld. Alle tentoonstellingen, markten en andere verzamelingen van dergelijke dieren zijn voor onbepaalde tijd verboden.
    Lees verder

    Omvangrijke sterfte van bijen in Europa en België

    bron: LNV
    Het sterftecijfer van honingbijen ligt 17% hoger dan het vastgestelde gemiddelde. Dat is een van de uitkomsten van een jaar lang onderzoek bij 1.275 bijenkorven, ofwel 84% van de bijenstallen in België en Europa.
    Lees verder

    Gaiapark krijg mannetjesgiraffe

    bron: Limburgsdagblad
    Met het oog op het naderen van de geslachtsrijpheid van haar giraffenvrouwtjes is Gaiapark (Kerkrade) op zoek naar een mannetje. Op die wijze wil de dierentuin invulling geven aan het instandhouden van de bedreigde diersoort.
    Lees verder

    Zoutwaterkrokodil

    bron: nu.nl
    Deskundigen op het gebied van natuurbeheer doen een oproep om de jacht te heropen op de agressieve zoutwaterkrokodil in Australië. Aanleiding is het feit dat in een tijdsbestek van twee maanden, drie zwemmers zijn gedood.
    Lees verder

    Een nieuwe rage: Date-a-dog!

    bron: Date-a-dog.de
    De nieuwste rage in Duitsland heet Date-a-dog. Vrijgezellen kunnen hierbij hun hond als excuus gebruiken om een afspraak te scoren.
    Lees verder

    Vierde maïswortelkever

    bron: LNV
    De Plantenziektenkundige Dienst (PD) heeft weer een maïswortelkever (Diabrotica virgifera virgifera) gevonden, ditmaal in de buurt van Ter Aar (Zuid-Holland). Het is de vierde vondst dit jaar. Net als bij eerdere vondsten gaat het om een enkel exemplaar.
    Lees verder

    Beleidseenheid agrarische vrouwen

    bron: Agripress
    De Ierse minister Coughlan (Landbouw en Voedsel) overweegt sterk om een beleidseenheid op te zetten die zich bezighoudt met aangelegenheden rond agrarische vrouwen. De beleidseenheid zal dan ressorteren binnen het ministerie van Landbouw en Voedsel.
    Lees verder

    Workshop verdoven van wilde en verwilderde dieren

    Jan Bos
    Doel van deze workshop is om in een volle dag dierenartsen "klaar te stomen" voor het gebruik van blaaspijp en/of verdovingsgeweer, inclusief theorie en praktische aspecten, farmacologie van de belangrijkste narcosemiddelen, veiligheid, training en uitvoeren van enkele verdovingen in groepsverband.
    Lees verder

    Wet bescherming van huisdieren bij evacuatie Amerika

    bron: ANP/DN
    In Amerika is door parlementariërs een ontwerpwet voorgesteld die bij grootscheepse evacuaties huisdieren beter beschermd.
    Met name de ervaringen uit Louisiana en Texas hebben daartoe geleid.
    Lees verder

    Education Award voor Dierenpark Emmen

    bron: RTV Drenthe
    In de jaren ‘70 begon Dierenpark Emmen als eerste met het ontwikkelen van exposities. Dat heeft hen dit jaar internationale erkenning opgeleverd: de Education Award van EAZA (European Association of Zoos and Aquaria).
    Lees verder

    Diergaarde Blijdorp houdt subsidie.

    bron: Haarlems Dagblad
    Onlang is gebleken dat de voorgenomen subsidiekorting bij Diergaarde Blijdorp niet doorgaat.
    Na een gesprek met Blijdorp heeft de gemeente besloten de subsidie te handhaven op 4,7 miljoen euro per jaar, aldus een brief van het college.
    Lees verder

    Pantserkrokodillen uit ei gekropen

    In de Emmense dierentuin zijn zeven pantserkrokodilletjes uit hun ei gebroken. Een unieke gebeurtenis, volgens Dierenpark Emmen. Het krokodillenpaar is namelijk het enige in Europa dat voor opvolging zorgt. Bovendien zijn de eieren zonder broedmachine uitgekomen.
    Lees verder

    Anti depressiva bij honden

    Bron: PZC / Dierenieuws
    De Deense Vereniging voor Dierenartsen meldt een schrikbarende toename van honden die antidepressiva krijgen toegediend. Honden krijgen Prozac toegediend in plaats van een opvoeding onder juiste omstandigheden, zo meldt de Vereniging.
    Lees verder

    Nijlpaarden met uitsterven bedreigd.

    Bron: Nu.nl
    Foto's uit het Nationale Park Virunga in Congo laten zien dat er in het park nog slechts 887 nijlpaarden leven. Twee jaar geleden leefden er nog ruim 1300 nijlpaarden volgens het Wereld Natuur Fonds (WNF).
    Lees verder

    Recordtoeloop landbouwmilieubeleid

    Bron: lba actualiteiten
    De Ierse minister van Landbouw en Voedsel Coughlan heeft met trots een recordtoeloop op het nieuwe landbouwmilieubeleid gemeld.
    Tot nu toe hebben zich meer dan 46.000 boeren aangemeld.
    Lees verder

    Borgstellingsfonds

    Bron: LNV
    Het garantieplafond voor het Besluit Borgstellingsfonds (BF) is onlangs door het bestuur van Stichting Borgstellingsfonds Landbouw verhoogd tot 61 miljoen euro.
    Lees verder

    Reuzenpanda tweeling in Adventure World

    In de Japanse dierentuin Adventure World is de reuzenpanda Mei Mei bevallen van een tweeling. Helaas overleed een van de welpen direct na de geboorte. De andere, een 180 gram wegend vrouwtje, is gezond. Een naam is nog niet verzonnen.
    Lees verder

    Noorse minister wil concessies doen in de landbouw

    Bron: Lba actualiteiten
    De Noorse minister van Buitenlandse zaken wil concessies doen tijdens de volgende onderhandeling van de Wereldhandelsorganisatie.
    Lees verder

    Zeldzame tijger gestorven in Zuid-Afrika

    Bron: Nu.nl
    De tijger Hope, geboren in een Chinese dierentuin, is gestorven. Hope werd in Zuid-Afrika uitgezet om te leren jagen. Het project om de soort te behoeden voor uitsterving heeft daardoor een zware slag ondergaan.
    Lees verder

    Maïswortelkever rukt op

    Bron: LNV
    In de buurt van Maastricht Aachen Airport (Limburg) is door de Plantenziektekundige Dienst (PD) de Diabrotica virgifera virgifera aangetroffen. Het dier is bijzonder schadelijk voor maïs.
    Lees verder

    Populair?

    Bron: Telegraaf
    Luna voor Lady, maar ook Bo, Spike en Sam: We hebben het over populaire hondennamen van dit moment. Dat blijkt uit een onderzoek dat de verzekeringsmaatschappij voor dieren (Proteq Direct) liet doen.
    Lees verder

    Vogelgriep

    Om te voorkomen dat de vogelgriep via de trekvogels Nederland zal bereiken heeft Minister Veerman (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) een pakket van maatregelen afgekondigd. Hij liet zich daarbij adviseren door een commissie van deskundigen.
    Lees verder

    Gorilla Bongo onverwacht overleden

    In het dierenpark Apenheul in Apeldoorn is de leider van de gorillagroep Bongo onverwacht overleden. Hij werd ruim 33 jaar.
    Lees verder

    Internet nieuwsuitzendingen voor dierentuinen

    Bron: de Gelderlander
    Studio Zodiac: zo heet de zender, waarmee vier dierentuinen hun wekelijkse nieuwsuitzendingen willen verzorgen.
    Het initiatief ligt bij de Overloonse dierentuin Zoo Parc. Zij zal drie andere dierentuinen benaderen voor samenwerking.
    Lees verder

    Internationaal symposium over vaccinatie gezelschapsdieren

    Bron: dierennieuws.nl
    In Praag zal op 8 en 9 september een symposium plaatsvinden over het vaccineren van gezelschapsdieren. Centraal bij dit eerste internationale symposium staan de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van katten- en hondenvaccins en vaccinatie.
    Lees verder

    Verenigd Koninkrijk: meer landbouwgrond op de markt

    Bron: LBActualiteiten
    Voor het eerst in drie jaar is er volgens het Royal Institution of Chartered Surveyors op de markt meer agrarische grond beschikbaar. Dat is gebleken na een onderzoek onder de plattelandsleden van het instituut over de ontwikkelingen tussen april en juni 2005.
    Lees verder

    Artis heeft een olifantenkind!

    ANP
    In Artis is het eerste olifantenjong geboren. Op dinsdagavond 2 augustus schonk Moeder Thong Tai het leven aan haar eerste kind, een meisje.
    Lees verder

    Landbouwtentoonstelling 'Saudi Agriculture' in Riyadh

    bron: Agripers
    Van 25 tot 29 september zal in Riyadh de belangrijkste landbouwbeurs van het Midden Oosten plaats vinden. Deze beurs trekt bezoekers uit Saoedi-Arabië en omliggende landen.
    Lees verder

    Ook dieren zijn te dik!

    Nadat we ons eigen gewicht en dat van onze kinderen nauwlettend in de gaten houden zijn nu onze huisdieren aan de beurt. Er is geconstateerd, dat ook zij te dik worden.
    Lees verder

    Subsidie aanvraag duurzame landbouw

    bron: LNV
    Nog tot 31 augustus kan subsidie aangevraagd worden binnen de Subsidieregeling demonstratie- en kennisoverdrachtprojecten duurzame landbouw.
    Lees verder

    WTO-onderhandelingen in zwaar weer

    Bron: Agripers
    De landbouwonderhandelingen binnen de Wereldhandelsorganisatie (WTO) in het Zwitserse Genève verlopen uiterst stroef. Dat zegt WTO-topman Supachai Panitchpakdi. Vooral over de belangrijkste kwesties, zoals markttoegang, invoerblokkades en subsidies, wordt te weinig vooruitgang geboekt.
    Lees verder

    Huisdieren en zomerweer

    dieractueel
    Niet alleen de mens heeft last van hoge temperaturen. Vooral huisdieren ondervinden hier hinder van. Door rekening te houden met het weer, veraangenaamt u het leven van uw trouwe vriend. Vandaar onderstaande tips.
    Lees verder

    Nederland mag weer melkvee exporteren naar Rusland

    LNV
    Tijdens een ontmoeting tussen Minister Veerman (LNV) en zijn Russiche amtsgenoot Gordeev heeft de laatste toegezegd de import van Nederlandse melkkoeien weer te zullen toestaan. De afspraken gelden vooralsnog voor drie jaar. Exacte omvang is niet bekend, maar het gaat om duizenden dieren. Over de invoervoorwaarden zal nog aanvullend overleg gevoerd worden.
    Lees verder

    Reuzenpanda geboren in Washington

    het laatste nieuws/de telegraaf
    Een woordvoerder van de National Zoo in Washington heeft zaterdag 9 juli bekend gemaakt dat in het dierenpark een reuzenpanda is geboren. De ouders van de pasgeboren reuzenpanda komen uit China. Dit land is ook wettelijk eigenaar van de kinderen van beide reuzenpanda’s. Naar verwachting wordt het jong over een jaar of twee naar het geboorteland van zijn ouders gestuurd.
    Lees verder

    Succesvolle vijfde EAZA/WAZA conferentie over Dierentuin marketing

    EAZA.net
    Van 1 tot 4 juni vond de vijfde Internationale Dierentuin en Aquarium Marketing Conferentie plaats. Briljant gastheer was Allwetterzoo in Munster, Duitsland.
    131 deelnemers uit 33 landen (een record aantal!) namen deel aan deze jaarlijkse Marketing Conferentie.
    Lees verder

    Geboortegolf in Blijdorp.

    Bron: nieuwsbrief dierentuinpagina
    Een geboortegolf in Rotterdam: diergaarde Blijdorp meldt dat er heel wat diertjes bij gekomen zijn. Zo werden drie gezonde Visaya-wrattenzwijntjes geboren. Volgens Blijdorp zijn deze zeldzamer dan panda’s.
    Lees verder

    Geboortegolf in dierenpark Emmen.

    Bron: nieuwsbrief dierentuinpagina
    Drie impalaatjes, een girafje, mantelbaviaantjes, wevervogeltjes, colobusaapjes, ringstaartmaki’s, gordeldiertjes, kangaroetje, manenrobjes,elandjongen, poedoe jong.
    In dierenpark Emmen heerst een ware geboortegolf. Alle eerder genoemde dieren zijn afgelopen tijd geboren.
    Lees verder

    Europese primeur voor KI bij dolfijnen.

    Bron: nu.nl
    Voor het eerst in Europa is een dolfijn geboren, die met Kunstmatige Inseminatie is verwekt. Het Dolfinarium in Harderwijk mag deze primeur voor haar rekening nemen.
    In Hongkong en de Verenigde Staten werd wel al succesvol KI bij dolfijnen toegepast.
    Lees verder

    Mishandeling van dieren niet gemeld in Denemarken.

    Bron: LNV
    Mishandeling van dieren wordt zelden gemeld door particuliere dierenartsen in Denemarken. Dat werd ontdekt, doordat bij een zaak bijna honderd varkens gedood werden in een overvolle vrachtwagen.
    Lees verder