Voeding

Visetende spinnen

Bron tekst en foto: nationalgeographic.com, foto van Ingo Arndt
Een spinnenweb waarmee de spin insecten vangt is bekend. Maar er zijn ook spinnen die lopend op zoek gaan naar hun prooi, zelfs als die prooi tot vijf keer zo groot is als zijzelf en in het water leeft.
Lees verder

Vet eten en toch slank blijven

Bron: scientias.nl
IJsberen eten vooral zeedieren zoals zeehonden. Deze dieren hebben vaak een dikke laag vet onder hun huid. De blubber is een delicatesse voor ijsberen. Maar ondanks al dat vet worden ijsberen niet dik en hebben geen last van hart- en vaatziekten, de problemen die mensen wel krijgen met een dergelijk vet dieet.
Lees verder

Liefde gaat door de maag

Bron: dierennieuws.nl
Wie herkent het niet: de hond of kat even wat lekkers toestoppen, gewoon omdat we ze zo lief vinden. Maar we hebben niet al teveel oog voor de gevolgen van dat lekkers. Veel honden en katten zijn te zwaar, terwijl de baasjes denken dat het dier op gewicht is.
Lees verder

Snoep gezond, eet een appel!

Bron: scientias.nl
Krokodillen worden toch meestal gezien als uitgesproken vleeseters. Maar nieuw onderzoek toont aan dat deze dieren toch ook wel regelmatig fruit eten. En niet alleen omdat hun prooi dat eet, maar ook als bewuste keus.
Lees verder

Melk voor panda's

Bron: gla.ac.uk
In Edinburgh Zoo wordt reikhalzend uitgekeken naar de geboorte van één of misschien zelfs twee jonge reuzenpanda's. En uiteraard hoopt iedereen dat Tian Tian zelf goed voor haar jongen gaat zorgen.
Lees verder

Duurzame haring voor zeeleeuwen

Bron: nvddierentuinen.nl
De zeeleeuwen in Blijdorp eten voortaan duurzame haring met het MSC-keurmerk. Dit is weer een stap van de dierentuin om de Diergaarde te verduurzamen. Eerder werd al overgegaan op duurzaam geproduceerde soja in de diervoeding.
Lees verder

Brughagedis snijdt zijn voedsel

Bron: scientias.nl
Met een complexe kauwtechniek snijdt de brughagedis eerst zijn voedsel doormidden voordat hij het opeet. Nu zijn er wel meer dieren die dat doen, maar dat zijn allemaal zoogdieren. Het is voor het eerst dat dit bij een reptiel beschreven wordt.
Lees verder

Welke poedermelk voor welke diersoort?

Door Angela Kramer van Melk voor Dieren
Wanneer je een dier met de hand moet grootbrengen sta je voor een belangrijke keuze: welke melk ga je gebruiken? Geitenmelk en puppymelk zijn populaire melkvervangers, maar er is vanalles te verkrijgen en wat is nou het beste voor de betreffende diersoort?
Lees verder

Melk voor Dieren

Auteur: Angela Kramer, www.melkvoordieren.nl
Het begon jaren geleden met een verzoek van Stichting Eekhoornopvang. Naast de opvang van eekhoorns, vingen ze ook hazen en wilde konijnen op. Ze hadden een handleiding geschreven en verkochten speciale melk, maar het werk groeide hen boven hun hoofd.
Lees verder

Glutenintolerantie bij paarden

bron: medicalfacts.nl
Bij sportpaarden wordt steeds vaker chronische dunnedarmontsteking gezien. Vooral dressuurpaarden zijn hier gevoelig voor. Dit ziektebeeld gaat samen met koliek die regelmatig optreedt, bloedarmoede, gewichtsverlies en verminderde prestaties.
Lees verder

Reuzengroei

Bron: nationalgeographic.com, foto: Mariluna
Door hoge gehaltes aan vetzuren in het bloed groeien het hart en andere organen van pythons na een copieuze maaltijd. Door de grotere organen en het grotere hart kan het dier toch in korte tijd een enorme maaltijd verwerken.
Lees verder

Orang-oetans als model voor de mens

Bron: nu.nl
De tanden en kiezen van orang-oetans lijken erg op die van onze voorouders. Volgens onderzoekers moeten we het dieet van de orang-oetans begrijpen, om te snappen hoe onze tanden zich ontwikkeld hebben.
Lees verder

Obesitas in lemuren

Bij lemuren die in gevangen-schap gehouden worden, wordt regelmatig zwaarlijvigheid of zelfs obesitas gezien. Dit kan allerlei niet gewenste gevolgen bij de dieren hebben. Voor de obesitas zijn verschillende oorzaken te noemen. Gelukkig zijn er ook oplossingen voor.
Lees verder

Neusapen herkauwen

Bron: livescience.com, foto: Bjorn Christian Torrissen
Giraffes, runderen, lama's, kamelen en nog diverse andere hoefdieren herkauwen hun voedsel. Nu lijken er bewijzen te zijn dat er ook apen zijn die hun voedsel herkauwen. Alle andere voedselstrategieen waren al wel gezien bij primaten (mensen en mensapen) maar herkauwen hoorde daar nog niet bij.
Lees verder

Voeding en welzijn papegaaien

Bron: dierenwelzijnsweb.nl
Papegaaien waren het onderzoeks-onderwerp van Isabella Kalmar, en speciaal de voeding en het welzijn van papegaaien waren het onderwerp waarop zij op 18 februari promoveerde aan de Universiteit van Gent.
Lees verder

Duurzame soja in de dierentuin

bron: nvdzoos.nl
Vijftien Nederlandse dierentuinen hebben een belangrijke stap gezet in de verduurzaming van de diervoeders. Alle soja die in de dierentuinen gevoerd wordt is vanaf deze maand verantwoorde soja. De giraf, grootverbruiker van soja, staat symbool voor dit initiatief.
Lees verder

Dolfijnendieet

Bron: scientias.nl
Dolfijnen blijken selectief hun prooi te vangen. Ze selecteren uit het aanbod de meest energierijke vis en later de minder interessante (minder energierijke) prooien zwemmen. Eerder werd aangenomen dat dolfijnen alles eten wat ze voor de bek komt.
Lees verder

Obesitas bij ratten

Auteur: Tara van Beelen, bron foto: bbc.co.uk
Regelmatig worden op rattenshows en -keuringen te ratten gezien, die kampen met overgewicht. Obesitas bij ratten dient als een serieus probleem gezien te worden, maar wanneer spreek je bij ratten nu van obesitas?
Lees verder

Voedingswinkel

Bron: uu.nl
Sinds kort beschikt de Universiteitskliniek voor Gezelschapsdieren over een Veterinaire Voedingswinkel. In deze winkel kan een breed assortiment diervoeders van goede kwaliteit gekocht worden die horen bij specialistisch advies van een dierenarts.
Lees verder

Geen effect biologisch voer op gezondheid

Bron: wageningenuniversity.nl
Bij kippen werd geen positief effect van biologisch geteeld voer op de gezondheid gezien. Wel werd een effect gezien van gevarieerd eten: dit houdt het immuunsysteem scherp en is dus beter voor de gezondheid.
Lees verder

Babymelk voor olifantenbaby

Bron: nutriciakindervoeding.nl
Voor het babyolifantje Kina, die op 10 november geboren werd in Dierenpark Amersfoort, staat 50 kilo zuigelingenmelk op voorraad. Babyvoedingsfabrikant Nutricia heeft deze melk speciaal gemaakt voor het Dierenpark.
Lees verder

Voeding tijdens de rui

Bron: The Waltham Book of Companion Animal Nutrition, Pergamon Press Ltd, 1993, foto van Rex, via Wikipedia
Veren bestaan voor 85-97 procent uit eiwit. En dit eiwit bestaat vrijwel geheel uit keratine. Keratine is een taai, onoplosbaar eiwit wat een hoog percentage aan zwavelhoudende aminozuren bevat. Door de disulfidebruggen tussen de moleculen ontstaat een stevige structuur.
Lees verder

Rood in de voeding

Bron: rotterdamzoo.nl, foto: Hans Hillewaert
Rode ibissen zijn felrood gekleurde vogels. De punten van de vleugels zijn blauwzwart gekleurd. De voeding van de ibissen bepaald mede de kleur van de dieren: die wordt veroorzaakt een kleurstof (canthaxantine) die in garnalen en krabbetjes zit.
Lees verder

Carnivoor

Bron: EZNC
Carnivoor betekent vleeseter, herbivoor planteneter en omnivoor alleseter. Dat betekent dat een echte carnivoor, zoals bijvoorbeeld een leeuw of huiskat alleen maar vlees eet. Is dit waar of niet waar?
Lees verder

Effect voeding op gedrag van honden

Bron: wageningenuniversiteit.nl, foto: Janneke Vreugdenhil
De voeding die honden krijgen moet uiteraard de nutriënten leveren om het dier gezond en in conditie te houden. Maar kan voeding ook een invloed hebben op het gedrag van de hond? Dit is onderzocht door ir. Guido Bosch..
Lees verder

Kruiden in de voeding

Bron: Agriholland, foto van Christian Bauer, via Wikipedia
Kruiden worden nog niet op grote schaal toegepast in de diervoeding. Voor de veehouderij is er ook nog geen duidelijke wetgeving voor kruidenpreparaten. Het verzamelen van kennis over kruidenpreparaten was de doelstelling van project Fyto-V.
Lees verder

Voeding van de jonge pijlgifkikker

Bron: De Pijlgifkikker, een temperamentvolle Zuid-Amerikaan, Stichting Sauria, 2005
Juiste voeding is belangrijk voor alle dieren. Voor jonge dieren geldt dit vaak nog meer omdat ze nog in de groei zijn. Dit gaat ook op voor jonge pijlgifkikkers. Eerder in deze nieuwsbrief stond al een artikel over de voeding van pijlgifkikkers.
Lees verder

Presentatie van voedsel bij vissen

Bron: The Waltham Book of Companion Animal Nutrition, Pergamon Press, 1993
Vissen gebruiken een heel arsenaal aan trucs om hun voedsel te vinden. Dit gebeurt bijvoorbeeld via geluid, geur, zicht, tast en via electro receptoren. Afhankelijk van de soort en van de natuurlijke habitat is het ene of andere systeem het meest belangrijk.
Lees verder

Smaakvoorkeur bij vissen

Bron: The Waltham Book of Companion Animal Nutrition, Pergamon Press, 1993
Door vissen wordt er, net als bij zoogdieren, onderscheid gemaakt tussen smaak en geur. Een verschil tussen vissen en zoogdieren is dat de smaakreceptoren niet alleen in de mond zitten maar verspreid zijn over het hele lichaam.
Lees verder

Kleur van siervissen

Bron: The Waltham Book of Companion Animal Nutrition, Pergamon Press, 1993
De kleuren van siervissen zijn zeer divers. Rood, blauw, paars, oranje, geel, zilver en groen komen voor in diverse combinaties en gradaties. Deze kleuren zijn een belangrijk onderdeel van het sociale gedrag van de vissen.
Lees verder

Voeding van de pijlgifkikker

Bron: De Pijlgifkikker, een temperamentvolle Zuid-Amerikaan, Stichting Sauria, 2005
Pijlgifkikkers (Dendrobatidae) zijn vleeseters. Zij voeden zich met kleine insecten. In het wild worden mieren, termieten, larven, kevers, mijten en vliegen gegeten. Sommige ondersoorten hebben tanden en kunnen wat grotere prooien eten.
Lees verder

Effect van voer op verenpikken

Bron: wageningenuniversiteit.nl
Een promovendus in Wageningen toonde aan dat het verenpikgedrag bij kippen verminderd kan worden door de dieren ‘verdund’ voer te geven. De kippen zijn dan meer tijd kwijt met eten en gaan significant minder verenpikken.
Lees verder

Vezels in de voeding van landschildpadden

Bron: Keeping and breeding tortoises in captivity, A.C. Highfield, 1990
De hoeveelheid vezels in de voeding van landschildpadden wordt nog wel eens over het hoofd gezien. Toch is dit een essentieel onderdeel van een goed rantsoen voor deze dieren.
Lees verder

Hamsteren!

Bron: EZNC
Zowel de Syrische hamster als de dwerghamster zijn, zoals de naam het al zegt, echte hamsteraars. Ze proberen alles te eten en van alles te verzamelen en mee te nemen in hun wangzakken.
Lees verder

Coprofagie

Bron: EZNC, internet
Coprofagie (van het oud-grieks: kopros - ontlasting en phagein - eten) is de wetenschappelijke naam voor het eten van ontlasting. Bij sommige diersoorten is dit een normaal onderdeel van het verteringsproces.
Lees verder

Extra's voor de chinchilla

Bron: EZNC
Van nature zijn chinchilla's herbivoren met een vezelrijk dieet. Het meeste beschikbare voer is niet erg rijk aan nutriënten. Chinchilla's in gevangenschap moeten daarom altijd de beschikking hebben over ...
Lees verder

Levende voedseldieren voor terraria

Bron: Terrarium encyclopedie, Eugène Bruins, 2003
Veel bewoners van terraria hebben levende voedseldieren nodig. Deze voedseldieren kunnen gekocht worden (krekels, sprinkhanen, krul- en fruitvliegen en knaagdieren) maar kunnen ook zelf gekweekt worden.
Lees verder

Vitamine D, Ca en P voorziening van chinchilla's

Bron: Diseases of small domestic rodents, V.C.G. Richardson, 2003
Vitamine D, calcium en fosfor zijn belangrijk voor de juiste vorming van bot en tanden. Vitamine D wordt aangemaakt wanneer de huid aan zonlicht wordt blootgesteld. Bovendien wordt het toegevoegd aan het voer.
Lees verder

Voeding dwerghoender kuikens

Bron: Dwerghoenders, Helga Fritzsche, Elsevier, 1986
De eerste 24 uur nadat kuikens uit het ei gekomen zijn teren zij nog op de rest van de eidooier. Rust en warmte zijn nu belangrijker dan voeding. Wanneer ze in het stro beginnen te pikken, wordt het tijd om de eerste keer te voeren.
Lees verder

Voeding van dwerghoenders - algemeen

Bron: Dwerghoenders, Helga Fritzsche, Elsevier, 1986
Hoenders hebben geen tanden, ze slikken hun voer ongekauwd door.
Het ingeslikte voer komt eerst in de krop. Dit is een opslagplaats van voedsel. Het hoen kan zo snel veel eten en dat later in alle rust verteren.
Lees verder

Voedsel voor de dwerghamster (in gevangenschap)

Bron: De dwerghamster, serie Over Dieren
In de handel is kant en klaar voer te koop in de vorm van geperste korrels. Deze korrels zien er allemaal hetzelfde uit en zijn constant van samenstelling. Zo is zeker dat elk dier de noodzakelijke voedingstoffen binnen krijgt.
Lees verder

Voedsel voor de dwerghamster (in het wild)

Bron: De dwerghamster, serie Over Dieren
In de natuur zijn er uiteraard verschillen in het voedselpatroon van dwerghamsters, afhankelijk van het leefgebied. Toch zijn er ook overeenkomsten.
Lees verder

Voer voor amfibielarven

Bron: Reptielen en amfibieën, R. Davies en V. Davies, 1997, Tirion
Larven van kikkers en salamanders stellen zeer verschillende eisen aan hun voeding. Kikkerlarven zijn voornamelijk herbivoor. Ze accepteren fijngemaakt vlokvoer voor vissen en daarnaast grazen ze algen van de ruiten van de bak af.
Lees verder

Voeding voor levendbarende tandkarpers

Bron: Levendbarende tandkarpers, M. Kempkes, 1998, Tirion
De meeste levendbarende tandkarpers, zoals de gup (Poecilia reticulata), de zwaarddrager (Xiphophorus ssp.) en het platy (Xiphophorus ssp.) zijn alleseters. Met droogvoer zijn deze vissen redelijk lang in leven te houden. Door meer variatie in de voeding aan te brengen, kunnen deze vissen echter nog beter in hun behoeften worden voorzien.
Lees verder

Voeding van de Wombat

Bron: EZNC
Wombats zijn grote holen gravende zoogdieren die alleen in Australië voorkomen. Het zijn herbivoren die zich dus uitsluitend voeden met planten.
Lees verder

Gifslangen

Bron: NRC handelsblad
Hoe komt het dat gifslangen geen last krijgen van hun eigen gif? Wetenschappers van de University of Northern Colorado hebben het mechanisme hierachter ontdekt.
Lees verder

Chocoladevergiftiging

Bron: Dierenkliniek Tiel, Journal of Wildlife Diseases 37(2), 2001, pp. 362-365

Dat sommige mensen verzot zijn op chocolade is geen nieuws, maar dat het tot intoxicatie kan lijden bij dieren is niet bij iedereen bekend.
Van honden, papegaaien en varkens is vastgesteld dat ze vergiftigd kunnen worden door het eten van cacaoproducten.
Lees verder

De Sugarglider; Petaurus breviceps

Bron: Belangenvereniging Sugargliders Nederland
Sugargliders zijn als huisdier in korte tijd enorm populair geworden in Amerika en maken nu ook hun opwachting in Nederland.
In gevangenschap is het moeilijker ze hun natuurlijke dieet te geven.
Lees verder

Wat eet een hangbuikzwijn

Bron: EZNC
Het hangbuikzwijn (Sus scrofa vittatus) is een varken dat in Vietnam en China, maar ook in veel Europese huishoudens, gehouden wordt als huisdier.

Een hangbuikzwijn is een omnivoor (alleseter). Als het van het dier af hangt eet hij zoveel als hij op kan. Het is dus belangrijk om het dier te voeren met wat hij nodig heeft.
Lees verder

Herbivorie bij hagedissen

Bron: M. van Oijen
Het eten van plantaardig voedsel komt bij hagedissen relatief weinig voor. Minder dan één procent van de hagedissen kan strikt herbivoor worden genoemd.
Lees verder

Wasberen voeren

Bron: EZNC
Wasberen zijn omnivoren en niet kieskeurig wat betreft hun voedsel. In de natuur eten ze vooral kleine dieren zoals wormen, rivierkreeften, weekdieren, kikkers, kleine zoogdieren tot de grote van een haas, hagedissen, vissen, insectenlarven en zelfs slangen.
Lees verder

Langoeren voeren

Bron: Fibre Intake and Faeces Quality in Leaf-eating Monkeys, Joeke Nijboer, 2006
Voor mensen geldt dat het eten van groente en fruit onontbeerlijk is voor een goede gezondheid. Voor apen gaat dat echter niet altijd op. Javaanse Langoeren (Trachypithecus auratus auratus) die tot de familie van Colobinae behoren zijn folivoren (bladeters)
Lees verder

De voeding van prairiehonden

Bron: EZNC
Het natuurlijke dieet van prairiehonden bestaat vooral uit grassen. Prairiehonden eten geen vetrijk dieet in het wild en worden snel dik in gevangenschap.
Lees verder

Voeding Regenboogvissen

Bron: EZNC 26: Regenboogvissen. Aanschaf, voeding, verzorging en gedrag, Gunther Schmida
Regenboogvissen zijn omnivoren en eten dus zowel dierlijk als plantaardig voedsel. In de vrije natuur betekent dat, dat ze alles eten wat ze kunnen doorslikken. Het voedsel van deze vis bestaat in het wild voor 40% uit...
Lees verder

Konijnenvoer

Bron: Feeding and nutrition of rabbits, Cheeke
Onderzoek naar de voeding van konijnen is nogal beperkt in vergelijking met dat van andere gedomesticeerde dieren. Toch is er wel het een en ander over de voeding van konijnen bekend.
Lees verder

Essentiële meervoudig onverzadigde vetzuren

Bron: Keum-Hee Yeom, 2002, Essential-fatty acid supply of goats
Uit onderzoek blijkt, dat essentiële vetzuren niet door dieren zelf aangemaakt kunnen worden. Ze dienen daarom in het voer aanwezig te zijn.
Lees verder

De Vitamine C status van kamelen

Bron: H.E.H.M. Elkhidir, Vitamin C status in Sudanese camels, 2002
Uit onderzoek is gebleken dat de ascorbinezuurconcentratie bij kamelen door verschillende factoren wordt beïnvloed.
Lees verder

Voer voor de olifant

Bron: H. Slager en M van Rijn, Ruwe Celstofvertering bij de Aziatische Olifant
Er bestaat veel gelijkenis tussen het maag en darmstelsel van de olifant en dat van het paard.
Lees verder

Speciale aanbevelingen voor strikte carnivoren

Bron: Burger, 1995; Lewis, 1989; Robbins, 1993
Katten hebben een aantal opmerkelijke behoefte, wat betreft de voeding.
Lees verder

Voeding van de Europese nerts

Bron: EZNC
De Europese nerts (Mustela lutreola) is een semi-aquatische carnivoor. Hij jaagt voornamelijk op amfibieën en vis. De dieren begeven zich vrijwel nooit verder dan 150 meter van het water.
Lees verder

Wandelende takken

Bron: EZNC
Wandelende takken eten verse bladeren. Sommige soorten wandelende takken eten maar één soort plant, andere soorten eten veel meer verschillende planten.
Lees verder

Wat eet een paard?

Bron: W.E. Tiegs and I.H. Burger, Nutrition of horses/W.L. Jansen
Paarden zijn niet-herkauwende herbivoren, evenals konijnen en cavia's.
Lees verder

Gezonde papegaaien

Bron: How to Recognize, Treat, and Prevent Nutritional Diseases in Parrots
Veel papegaaien worden gevoerd met zonnebloemzaad en pinda's. Ondanks het feit dat de papegaaien dit vaak erg graag eten, zitten er toch nadelen aan. Dit dieet is namelijk helemaal niet gezond.
Lees verder

Boomkangoeroes grootbrengen

Bron: J. Steenberg en J. Blessington, 2001
Jonge buideldieren zijn relatief gezien nog niet zo ver ontwikkeld; normaal gesproken maken ze in de buidel nog een groeiperiode door. Buideldieren zijn dan ook moeilijker met de hand groot te brengen dan zoogdieren.
Lees verder

Vitamine D3

Bron: (Elliot, Edward, Eason, NRC, Robbins, Dierauf en Guland, Klasing, Crissy, mcGill)
Vitamine D3 (ook wel cholecalciferol genoemd) is een in vet oplosbare vitamine. Met behulp van ultraviolet licht (UV) maakt de huid vitamine D3 uit cholesterol aan.
Lees verder

De handopfok van jonge konijnen

Bron: EZNC
Als een konijn veel jongen heeft gekregen en niet genoeg melk produceert, of als ze haar jongen verstoten heeft, kun je de kleintjes met de hand proberen groot te brengen.
Lees verder

De energiebehoefte van reptielen

Bron: EZNC
De hoeveelheid energie die reptielen nodig hebben is sterk afhankelijk van de omgevingstemperatuur en de activiteit. Bij koudbloedige reptielen zijn deze factoren van grotere invloed dan bij warmbloedige dieren. Andere factoren die een rol spelen bij het bepalen van de energiebehoefte zijn reproductie, groei en ziekte. Door deze factoren kan de energiebehoefte verdubbelen.
Lees verder

Insecten in het dieet

Bron: O.T. Oftedal and M.E. Allen
Kleine smakelijke hapjes worden vaak gebruikt om het foerageergedrag van dieren in de dierentuin te stimuleren. Bovendien zorgt het voor extra afwisseling in het dieet. Dit kunnen sprinkhanen of meelwormen zijn, die vaak onderdeel zijn van het dagelijks dieet.
Lees verder

Vetten in rundervoeding

Bron: Praktijkreeks Veehouderij, De basis van de rundveevoeding, A. Malestein, 1991, Doetichem
Vet kan een grote bijdrage leveren aan de energievoorziening van runderen. Vetten zijn doorgaans goed verteerbaar en worden efficiënt benut.
Toevoeging van (teveel) vetten aan het voer heeft nadelige gevolgen.
Lees verder

De voeding van egels

Bron: EZNC
Dat egels geen melk mogen is alom bekend. Door de lactose die erin zit kunnen ze erg ziek worden of zelfs doodgaan. Egels zijn insecteneters, ze eten allerlei soorten insecten, maar ook ander voedsel.
Lees verder

De functie van de Krop

Bron: C.T. Robbins, 1983 Wildlife feeding and nutrition
De functie van de slokdarm is voedsel van de mond naar de maag vervoeren. Bij vogels kan het voedsel wordt opgeslagen in een uittrekbaar gedeelte van de slokdarm (krop) waardoor de passage vertraging oploopt.
Lees verder

De Rat; omnivoor of herbivoor?

Bron: EZNC
Ratten eten een gemixt dieet van zowel plantaardig als dierlijk voedsel en toch zijn ze primair gezien herbivoor. Er zijn bijna geen kleine zoogdieren die echt omnivoor zijn, zoals de mens.
Lees verder

Wat voer ik mijn Kameleon?

Bron: EZNC
Een kameleon is een insecteneter. Het beste is om de kameleon verschillende soorten insecten te voeren zodat het eten niet te eenzijdig is.
Lees verder

Voeding van de dwerggoerami

EZNC
De voeding voor de dwerggoerami (Colisa lalia) kan grotendeels bestaan uit droogvoer. Daarnaast kan ook dierlijk voer worden verstrekt. Dat kan in de vorm van diepvriesvoer of gevriesdroogd voer, maar ook levend voer is een mogelijkheid.
Lees verder

Wat voer ik mijn agapornis?

bron: EZNC
Agapornissen zijn vogels die grof parkietenzaad eten. Het voer kan aangevuld worden met eivoer, kiemzaad, stukjes appel en trosgierst. Ook hebben agapornissen grit nodig. Het drinkwater moet altijd vers en schoon zijn.
Lees verder

Wat eet mijn konijn?

EZNC
Konijnen zijn echte herbivoren. Dit wil zeggen dat ze alleen plantaardig voedsel eten. Erg belangrijk in het dieet van het konijn is hooi. Een konijn moet het liefs 24 uur per dag hooi kunnen eten.
Lees verder

Het dieet van de Baardagaam

EZNC
Het dieet van de baardagaam bestaat voor 80 % uit dierlijk voedsel, zoals krekels, sprinkhanen, larven en meelwormen. De overige 20 % bestaat uit plantaardig voedsel. Bijvoorbeeld appel, sinaasappel, rode peper, broccoli, andijvie, geraspte pompoen, peen, courgette, waterkers of paksoi.
Lees verder

De voeding van regenboogvissen

EZNC
Regenboogvissen zijn alleseters, Uit onderzoek van de maaginhoud van wildvangdieren blijkt dat 40% van het voedsel uit landinsecten bestaat, nog eens 37% uit kleine waterkreeftjes, 18% uit insecten en de larven daarvan.
Lees verder

Voeding voor kwartels

EZNC
In de natuur scharrelt de kwartel graag in de rijstvelden na de oogst. Hoewel de vogels onder in de voliere hun kostje wel bij elkaar zoeken moet men niet vergeten ook voor deze vogels geschikt voer en vers water klaar te zetten.
Lees verder

Fretten voeren

EZNC
Door de snelle spijsvertering heeft een fret hoogwaardig voer nodig, dit wil zeggen voer met een hoge energiewaarde.
Lees verder